Rolada z pstrąga z masłem kasztanowym
Składniki:
4 filety z pstrąga
120g miękkiego masła
80g posiekanych kasztanów
50g startego świeżego imbiru
1 łyżka posiekanej pietruszki
gałązki tymianku
Przygotowanie:
W misce wymieszaj masło, kasztany, imbir i pietruszkę. Dopraw filety solą i pieprzem, posmaruj masłem i zwiń w roladki. Zwiąż gałązkami tymianku i upiecz w piecu nagrzanym do 180 st.
Filety z soli marynowane w pomarańczy i cynamonie
Składniki:
4 filety z soli
200ml soku z pomarańczy
50g skórki z pomarańczy
sól, pieprz
100g mąki
laska cynamonu
200ml oleju
2 goździki
sól, pieprz, posiekana szałwia
Przygotowanie:
W misce wymieszaj sok, skórkę, 50 ml oleju, cynamon, goździki. Dodaj rybę i pozostaw na 20 minut. Osusz rybę, dopraw solą, pieprzem i posiekaną szałwią. Oprósz mąką i usmaż w głębokim tłuszczu.
Tołpyga w aromatycznym oleju i warzywach z sosem grzybowym
Składniki:
2 duże filety tołpygi
200 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
6 posiekane ząbki czosnku
1 cebula pokrojona w kostkę
100g mieszanych świeżych warzyw
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki poza rybą, zagotuj i ostudź. Podgrzej ponownie, dodaj rybę, przykryj i odstaw na 12 godzin. Podawaj na zimno.
Sos grzybowy
Składniki:
150g mieszanych grzybów
4 dymki pokrojone w plasterki
50g masła
100ml chudej śmietany
1 łodyżka rozmarynu
Przygotowanie:
Usmaż grzyby, rozmaryn i cebulę na maśle. Dodaj śmietanę i gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN