Materiał promocyjny

Pstrąg, sola i tołpyga

W kuchni Dzień dobry TVN kucharz - Joseph Seeletso zaprezentował przepisy na dania rybne.

Rolada z pstrąga z masłem kasztanowym

Składniki:

4 filety z pstrąga

120g miękkiego masła

80g posiekanych kasztanów

50g startego świeżego imbiru

1 łyżka posiekanej pietruszki

gałązki tymianku

Przygotowanie:

W misce wymieszaj masło, kasztany, imbir i pietruszkę. Dopraw filety solą i pieprzem, posmaruj masłem i zwiń w roladki. Zwiąż gałązkami tymianku i upiecz w piecu nagrzanym do 180 st.

Filety z soli marynowane w pomarańczy i cynamonie

Składniki:

4 filety z soli

200ml soku z pomarańczy

50g skórki z pomarańczy

sól, pieprz

100g mąki

laska cynamonu

200ml oleju

2 goździki

sól, pieprz, posiekana szałwia

Przygotowanie:

W misce wymieszaj sok, skórkę, 50 ml oleju, cynamon, goździki. Dodaj rybę i pozostaw na 20 minut. Osusz rybę, dopraw solą, pieprzem i posiekaną szałwią. Oprósz mąką i usmaż w głębokim tłuszczu.

Tołpyga w aromatycznym oleju i warzywach z sosem grzybowym

Składniki:

2 duże filety tołpygi

200 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

6 posiekane ząbki czosnku

1 cebula pokrojona w kostkę

100g mieszanych świeżych warzyw

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki poza rybą, zagotuj i ostudź. Podgrzej ponownie, dodaj rybę, przykryj i odstaw na 12 godzin. Podawaj na zimno.

Sos grzybowy

Składniki:

150g mieszanych grzybów

4 dymki pokrojone w plasterki

50g masła

100ml chudej śmietany

1 łodyżka rozmarynu

Przygotowanie:

Usmaż grzyby, rozmaryn i cebulę na maśle. Dodaj śmietanę i gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!