W każdy poniedziałek spotykać się będziemy w kuchni Dzień Dobry TVN z doskonale Wam znaną Moniką Mrozowską-Szaciłło i jej mężem Maciejem. Co dziś dla nas przygotowali?
8 września w księgarniach pojawi się nowość dotycząca diety dr Dukana - "Nie potrafię schudnąć. Przepisy specjalnie dla Polaków". Przepisy opracował Jarosław Urbaniuk, pisarz i felietonista kulinarny, który dzięki diecie zgubił 20 kilogramów. Gościliśmy go dziś w Dzień Dobry TVN.
Wizyta autorki „Jedz. Módl się. Kochaj” – Elizabeth Gilbert w Dzień Dobry TVN stała się inspiracją kulinarną dla kucharza – Josepha „Józka” Seeletso. Dziś przygotował potrawy bazując na przepisach zamieszczonych przez autorkę w jej kultowej już książce, dodając oczywiście odrobinę egzotycznych akcentów.
Superniania Dorota Zawadzka przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN kilka ciekawych propozycji kanapkowych dla dziecka do szkoły.
W serialu "Na Wspólnej" wciela się w rolę niepokornej nastolatki, przysparzającej swoim rodzicom wielu trosk, zbuntowanej i wpadającą w ustawiczne kłopoty. W rzeczywistości jest skromną i nieśmiałą dziewczyną. Przekonaj się jak poradziła sobie w naszej kuchni.
Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło, nasi wegetariańscy eksperci, zainspirowani powrotem konsumpcyjnego patriotyzmu, przygotowali w kuchni DDTVN potrawy tylko z polskich produktów. Smacznego!
Koper włoski smażony po sycylijsku, kotlety schabowe po sycylijsku i sycylijski kuskus - to propozycje Josepha "Józka" Seeletso, który - jak w każdą środę - rządzi w kuchni Dzień Dobry TVN.
W miniony weekend w Piszu odbył się Festiwal Leśnych Smaków, podczas którego można było spróbować wielu przysmaków „z lasu”. Jedną z atrakcji Festiwalu było bicie rekordu Guinessa’a w gotowaniu największej jajecznicy mazurskiej z kurkami, sporządzonej z aż z czterech tysięcy kurzych jaj.
„Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny” – to angielskie powiedzenie ma w sobie sporo prawdy. Mogą być kwaśne, słodkie, twarde lub kruche, zielone, czerwone i żółte – sezon na jabłka oficjalnie uznajemy za otwarty!
Jak zrzucić 38 kilogramów i zachować na długo nowe, piękne, szczupłe ciało? Idealny sposób znalazła Anna Kalata, uczestniczka 12 edycji "Tańca z Gwiazdami". Dziś zaprezentowała nam swoje umiejętności kulinarne.
Robert wprowadził sobie reżim "bezwęglowodanowy" od sierpnia. Nigdy nie był fanem chleba, ryżu czy makaronów. Uważa, że węglowodany powodują poczucie przesytu, źle się po nich śpi, boli brzuch. Jego ulubioną potrawą są steki. Doskonale zna się na ich przygotowaniu, wie z jakich rodzajów mięsa je robić, w czym je marynować.
Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy oczyszczające organizm ze zbędnych toksyn.
Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", przygotowała potrawy inspirowane słonecznikami.
Grzegorz urodził się zaledwie 26 lat temu w maleńkiej miejscowości Albigowa pod Łańcutem. Dziś jest szefem kuchni jednego z największych hoteli w GB, miejsca vis a vis toru McLarena. Dzięki temu Grzegorz przygotowuje potrawy dla takich sław jak Lewis Hamilton. Gotował także dla Schumachera, Eltona Johna, Rabbiego Williama i Rihanny.
Nikt nie wierzy jej, że jest Polką. Na dźwięk jej nazwiska wszyscy uważają, że urodziła się w Hiszpanii, kiedy ją widzą, mówią, że na pewno jest latynoską. Dziś w Dzień Dobry TVN mogliście się przekonać jak Weronika Rosati radzi sobie w kuchni.
W nocy 25 września na gali Wine & Food Noble Night o przychylność gości i prestiżowy tytuł rywalizowali ze sobą szefowie kuchni dwunastu restauracji z całej Polski. Podczas wieczoru z udziałem najwybitniejszych kulinarnych mistrzów oraz osób ceniących wyrafinowane smaki, wyłonione zostały najlepsze dania w trzech kategoriach: przystawka, danie główne i deser. W DDTVN gościmy zwycięzcę, szefa kuchni restauracji Amber Room, Jacka Grochowinę.
Dzisiaj w naszej kuchni królował kolor fioletowy: sałatka z czerwonej kapusty, roladki bakłażanowe, radicchio na ciepło, racuszki borówkowe i muffinki jeżynowe.
Dzisiaj w naszej kuchni królował kolor pomarańczowy. Anna Starmach przygotowała dla nas: sałatkę z pomarańczami, szaszłyki z mango, zupę marchewkowo-morelową, naleśniki "Suzette" i ciasto marchewkowe.
W wakacyjnym cyklu "Kamis - kolorowe smaki lata", Anna Starmach przygotowała potrawy, których wspólnym mianownikiem był zielony kolor. Towarzyszyła jej znana z zamiłowania do ekologii aktorka Iza Miko.
Krytyk kulinarny Maciej Nowak wspólnie z organizatorami konkursu Wine & Food Noble Night odwiedza restauracje, które biorą w nim udział i ocenia jakość serwowanych dań. Tym razem testowali restaurację "Domu Zdrojowego" w Jastarni.
W Dzień Dobry TVN gościliśmy Jana i Jakuba Kuroniów oraz Marię Gosiewską, propagatorkę ogólnopolskiej kampanii społecznej "Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia".
"Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia" to kampania społeczna, której celem jest uświadomienie negatywnych skutków ekologicznych, społecznych i ekonomicznych marnowania żywności.
W związku z okresem, w którym trzeba składać zeznania podatkowe w kuchni Dzień Dobry TVN zajęliśmy się pitami.
Tomasz Gołębiewski współwłaściciel "Bankiet Serwis", Rafał Ciupa - szef kuchni oraz Mariusz Kościelniak - zastępca szefa kuchni przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN propozycje potraw, które możemy podać podczas weselnego przyjęcia.
Piotr Soliwoda z restauracji "Smaki Warszawy" przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z grzybów i sarniny.
Dziś zapraszamy na wielkanocną ucztę w wykonaniu Andrzeja Polana.
Dziś w studiu Dzień Dobry TVN Grzesiek i Tomek czyli nasza stała para kucharska przedstawiła przepisy na dania na parze!
W czasach PRL w restauracjach zawsze można było znaleźć to samo - mówi krytyk kulinarny Piotr Adamczewski. Komuna zniszczyła kuchnię regionalną. Od Tatr po Hel, na karcie dań, było dokładnie to samo - wspomina. Jeśli chodzi o obsługę, to zwykle pozostawiała wiele do życzenia.
Nie tylko pierwsze, ale także drugie śniadanie powinno dziecku dostarczyć wszelkich składników odżywczych. Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przedstawiają swoje pyszne pomysły na drugie śniadanie. Smacznego!
Nie bez powodu symbolem Slow Food został ślimak. Idea ruchu to nie tylko pochwała dobrego smaku. Oprócz tego co jemy, ważne jest także jak jemy. Jaką bowiem przyjemność czerpiemy z jedzenia, skoro zamiast delektować się smakiem i zapachem – w pośpiechu je połykamy?