Kalarepka zapiekana z boczniakami jak tarta
Składniki:
2 kalarepki
150 g boczniaków
400 g ziemniaków
100 g sera cheddar
2 jaja
150 ml śmietany
200 ml mleka
20 g masła
1 opakowanie ciasta filo
cebula dymka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Boczniaki kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle do ich lekkiego przyrumienienia i odparowania. Ziemniaki gotujemy i robimy z nich puree. Dodajemy starty ser, przesmażone boczniaki. Jeszcze jajka i śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym (bardzo odważnie) i gałką muszkatołową. Kalarepkę gotujemy około 15 minut w mleku, by była lekko chrupiąca. Ciasto filo układamy w okrągłej blaszce z wystającymi rantami. Masę ziemniaczano-serowo-grzybową rozsmarowujemy na cieście. Na wierzchu układamy pokrojoną kalarepkę. Wierzch smarujemy masłem i do pieca. Temperatura 180 stopni około 20 minut.
Pora na szczypiora, ale w kurczaku
Składniki:
4 udka z kurczaka
2 papryki
1 pęczek szczypioru
1 łyżka oregano
100 ml białego wina
Olej, sól, pieprz
Przygotowanie:
Udka luzujemy z kości. Ścinki mięsa odkładamy do miski. Całe udka nacieramy solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki. Paprykę kroimy w paski, szczypiorek w wąsy i mieszamy ze ścinkami mięsa. Dodajemy oregano. Takim nieskomplikowanym farszem nadziewamy udka. Obsmażamy na rozgrzanym oleju i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy winem, posypujemy koncówkami papryki oraz szczypiorku. Posypujemy resztą oregano. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Sałatka z całej rzodkiewki na gorącym oscypku
Składniki:
1 pęczek rzodkiewki
1 oscypek
1 opakowanie kiełków rzodkiewki
1 zielona sałata
roszponka
2 łyżki ziarna słonecznika
bazylia, sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Rzodkiewkę dokładnie umytą i osuszoną kroimy w plasterki. Liście zielone rwiemy na kawałki. Mieszamy razem sałatę, kiełki rzodkiewki, roszponkę. Dodajemy troszkę oliwy, soku z cytryny i sól oraz pieprz. Oscypka obtaczamy w jaku i posiekanych ziarnach słonecznika. Chwilę smażymy na złoty kolor. Podajemy z sałatką i grzanką.
Przepis autorstwa Andrzeja Polana.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN