Karmelizowana kongresówka z miodową grzanką
Składniki
1 gruszka
2 kromki dobrego chleba
70 g koziego sera
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki soku gruszkowego
miód
mak
ewentualnie rukola
Przygotowanie:
Przystawka ta nadaje się idealnie na rozpustne drugie śniadanie. Obraną gruszkę dusimy w karmelu zaciągniętym sokiem z gruszki i masłem. Chwila na patelni, aż sos zgęstnieje. Jeśli chcemy więcej świeżości, dodajmy skórkę ze sparzonej cytryny. Osobno w piecu przygotowujemy grzankę posmarowaną oliwą i kozim serem. Zapiekamy do zezłocenia się serka. Serwujemy razem z chrupiącą rukolą i oliwą. Oprószamy makiem, krasimy miodem... miodnie. Smacznego!
Sałatka tajska z kurczakiem i i młodym szpinakiem
Składniki:
świeży sok z dwóch limonek
garść kolendry
50 ml sosu sojowego
2 ząbki czosnku
20-30 ml oleju sezamowego
kilka liści świeżego szpinaku
1 mała paparyczka chilli
1 pierś z kurczaka
kilka sztuk świeżego groszku cukrowego
marchewka (pokrojona w słupki)
1 arkusz glonów nori
2 grzyby mun
kilka gałązek kolendry
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu włóż do blendera i zmiksuj, ale tak, aby były widoczne. Pierś pokrój i przesmaż na oleju zwykłym i sezamowym. Pod koniec smażenia dodaj trochę powstałego sosu i zdejmij z ognia (niech postoi aż ostygnie). Groszek cukrowy i grzyby mun lekko obgotuj. Grzyby posiekaj. Wymieszaj pierś z groszkiem, szpinakiem, kolendrą, grzybami mun i sosem. Ułóż na talerzu i posyp marchewką i nori.
Sałatka z karmelizowanym w syropie klonowym łososiem z sosem kawowym
Składniki:
kilka ziaren kawy
20 ml octu winnego
50 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu
20 ml rumu bacardi
10 dkg łososia
po kilka listków (radichio, cykoria, lolo rosso, lolo bianco, endywia)
10 ml kawy lub kilka ziaren
1 łyżeczka cukru
oliwa do smażenia
3 pomidorki cherry
kilka liści bazylii
świeży ogórek
Przygotowanie:
Składniki sosu włóż do słoika, mocno wymieszaj i odstaw do lodówki na parę godzin. Łososia pokrój poprzecznie na paski i przesmaż na bardzo małym ogniu na oliwie. Podczas smażenia dodaj ziarna kawy, poczekaj chwilę i dodaj cukier. Ogórka pokrój w drobne słupki i wymieszaj z kawałkami sałatami, bazylią i pomidorkami cherry. Delikatnie przełóż z patelni łososia i polej sosem.
Przepis autorstwa Grzegorza Jakubiaka i Tomasza Łapanowskiego.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN