Tequila Sunrise
Składniki:
paczka gotowych biszkoptów (paluchów)
7 żółtek
8 łyżek cukru
1 paczka cukru waniliowego
1 limonka
3/4 szklanki soku ze świeżych granatów
100 ml tequili
3 łyżeczki żelatyny
1 szklanki ubitej śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny namoczyć w minimalnej ilości zimnej wody
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z 6 łyżkami cukru kryształu i cukrem waniliowym, podgrzewając w kąpieli wodnej, na puszystą masę, dodać rozpuszczoną żelatynę, a następnie wymieszać z ubitą śmietaną. Dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami skropionymi tequilą. Wylać masę uważając, aby nie poprzesuwać biszkoptów. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Namoczyć pozostałą żelatynę. Zagotować sok z 2 łyżkami cukru, dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i odstawić. Po ostudzeniu dodać tequilę. Gdy masa z żółtek się zetnie, wylać na nią galaretkę z granatów. Po wystudzeniu udekorować pestkami granata z miąższem.
Szampańskie maliny
Składniki:
1 butelki szampana lub półwytrawnego wina musującego
1 łyżeczki otartej skórki z cytryny
5 -6 łyżek cukru
laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny
paczka malin, mogą być mrożone (ok. 200 g)
250 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
listki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Szampan podgrzać z cukrem, skórką z cytryny i wydrążoną laską wanilii. Nie gotować. Dodać żelatynę uprzednio namoczoną w małej ilości zimnej wody. Odstawić do ostudzenia. Do zimnych filiżanek włożyć po kilka malin i listek mięty. Zalać schłodzonym szampanem i odstawić do lodówki na 2 – 3 godziny. Gdy galaretka stężeje, należy na chwilę zanurzyć filiżankę w gorącej wodzie i wyłożyć ją na talerz. Udekorować wokół śmietaną ubitą z cukrem pudrem, malinami i świeżą miętą.
Róże karnawałowe z konfiturą wiśniową
Składniki;
250 g mąki
2 jaja całe
2 żółtka
10 g cukru pudru
20 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jaja, żółtka i dokładnie wyrobić ciasto. Na stolicy oprószonej mąką wywałkować bardzo cienki placek, z którego wycinać krążki o różnym obwodzie zaczynając od szklanki whiskówki, kończąc na kieliszku do wódki, po trzech na jedną. Układać kolejno placuszki zaczynając od największego, smarując środek białkiem dla lepszego sklejenia. Każdy z placków naciąć nożem od środka w kilku miejscach tak, żeby po usmażeniu powstały płatki. W garnku rozgrzać tłuszcz do temperatury ok. 175 st. C, włożyć różę głową na dół i smażyć do zrumienienia, po czym odwrócić i dosmażyć spód. Po wyjęciu osuszyć na papierowym ręczniku, ułożyć na talerzu, obficie posypać cukrem pudrem i ułożyć konfiturę.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN