Biała kiełbasa w bekonie z sosem cebulowo-piwnym aromatyzowanym cynamonem
Składniki :
Biała kiełbasa 600 g
Boczek surowy plastry 200 g
Cebula biała 3 szt.
Piwo 0,5 L
Pomidor 1 szt.
Natka pietruszki 1 pęczek
Bulion warzywny 0.2 l
Oliwa z oliwek 0,1 L
Sól morska do smaku
Pieprz biały do smaku
Cynamon do smaku 40 g
Sos pieczeniowy 40 g
Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę gotujemy w gorącej wodzie, następnie owijamy w plastry bekonu. Tak przygotowaną kiełbasę wkładamy do piekarnika na 10 min. w temp. 165 C. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Cebule zalewamy piwem i odparowujemy alkohol – dodajemy sos pieczeniowy. Sos doprawiamy do smaku i wykładamy na talerz a na nim układamy białą kiełbasę. Całość dekorujemy listkami natki pietruszki i kawałkami pomidora.
Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy z suszonymi pomidorami z kozim serem
Składniki :
Kiełbasa jarmarczna 1 kg
Ziemniaki 1 kg
Suszone pomidory 300 g
Cebula biała 5 szt
Masło 100 g
Śmietana 36% 0,6 l
Ser kozi 0,7 kg
Czosnek 1 główka
6 jajek
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry – doprawiamy sól , pieprz i gałka muszkatołowa. Śmietanę mieszamy z jajami i dodajemy ziemniaki. Blaszkę smarujemy czosnkiem pokrojonym w plasterki. W blasze układamy pierwszą warstwę przygotowanych wcześniej ziemniaków. Kiełbasa jarmarczna pokrojona w plasterki zostaje ułożona jako druga warstwa. Na kiełbasę układamy krążki cebuli i suszone pomidory. Kolejną warstwą są ziemniaki a ostatnią starty ser kozi. Zapiekamy w piecu ok. 45 min w temp. 175 C.
Żurek pomorski z kiełbasą i jajkiem przepiórczym
Składniki :
Kiełbasa biała 400 g
Zakwas 0.5 l
Chrzan 100 g
Jaja przepiórcze 18 szt
Bulion warzywny 1 L
Śmietana 36 % 0,5 l
Cebula 3 szt
Czosnek 1/2 główki
Marchewka 2 szt
Pietruszka 1 szt
Seler korzeń 1 szt
Boczek 200 g
Ziemniaki 200 g
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
Warzywa i boczek kroimy w paski a następnie smażymy na oliwie z oliwek. Ważne jest by smażyć oddzielnie każdy rodzaj warzyw i przekładać do garnka. Boczek smażymy z czosnkiem i majerankiem a następnie wkładamy do warzyw. Zalewamy bulionem i dodajemy ziemniaki oraz białą kiełbasę krojone w kostkę. Dodajemy zakwas i śmietanę – doprawiamy do smaku sól, pieprz. Białą kiełbasę, która gotowała nam się w żurku kroimy w plasterki. Dodajemy chrzan do zaostrzenia smaku i śmietanę 36%. Jajka przepiórcze gotujemy w rondelku w osolonej wodzie, obieramy i kroimy na pól – podajemy z zupą.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN