Materiał promocyjny

Kuchnia kiełbasiana

Poniżej prezentujemy przepisy z dzisiejszego wydania programu.

Biała kiełbasa w bekonie z sosem cebulowo-piwnym aromatyzowanym cynamonem

Składniki :

Biała kiełbasa 600 g

Boczek surowy plastry 200 g

Cebula biała 3 szt.

Piwo 0,5 L

Pomidor 1 szt.

Natka pietruszki 1 pęczek

Bulion warzywny 0.2 l

Oliwa z oliwek 0,1 L

Sól morska do smaku

Pieprz biały do smaku

Cynamon do smaku 40 g

Sos pieczeniowy 40 g

Sposób przygotowania:

Białą kiełbasę gotujemy w gorącej wodzie, następnie owijamy w plastry bekonu. Tak przygotowaną kiełbasę wkładamy do piekarnika na 10 min. w temp. 165 C. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Cebule zalewamy piwem i odparowujemy alkohol – dodajemy sos pieczeniowy. Sos doprawiamy do smaku i wykładamy na talerz a na nim układamy białą kiełbasę. Całość dekorujemy listkami natki pietruszki i kawałkami pomidora.

Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy z suszonymi pomidorami z kozim serem

Składniki :

Kiełbasa jarmarczna 1 kg

Ziemniaki 1 kg

Suszone pomidory 300 g

Cebula biała 5 szt

Masło 100 g

Śmietana 36% 0,6 l

Ser kozi 0,7 kg

Czosnek 1 główka

6 jajek

Sól

Pieprz

Gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry – doprawiamy sól , pieprz i gałka muszkatołowa. Śmietanę mieszamy z jajami i dodajemy ziemniaki. Blaszkę smarujemy czosnkiem pokrojonym w plasterki. W blasze układamy pierwszą warstwę przygotowanych wcześniej ziemniaków. Kiełbasa jarmarczna pokrojona w plasterki zostaje ułożona jako druga warstwa. Na kiełbasę układamy krążki cebuli i suszone pomidory. Kolejną warstwą są ziemniaki a ostatnią starty ser kozi. Zapiekamy w piecu ok. 45 min w temp. 175 C.

Żurek pomorski z kiełbasą i jajkiem przepiórczym

Składniki :

Kiełbasa biała 400 g

Zakwas 0.5 l

Chrzan 100 g

Jaja przepiórcze 18 szt

Bulion warzywny 1 L

Śmietana 36 % 0,5 l

Cebula 3 szt

Czosnek 1/2 główki

Marchewka 2 szt

Pietruszka 1 szt

Seler korzeń 1 szt

Boczek 200 g

Ziemniaki 200 g

Oliwa z oliwek 4 łyżki

Sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Warzywa i boczek kroimy w paski a następnie smażymy na oliwie z oliwek. Ważne jest by smażyć oddzielnie każdy rodzaj warzyw i przekładać do garnka. Boczek smażymy z czosnkiem i majerankiem a następnie wkładamy do warzyw. Zalewamy bulionem i dodajemy ziemniaki oraz białą kiełbasę krojone w kostkę. Dodajemy zakwas i śmietanę – doprawiamy do smaku sól, pieprz. Białą kiełbasę, która gotowała nam się w żurku kroimy w plasterki. Dodajemy chrzan do zaostrzenia smaku i śmietanę 36%. Jajka przepiórcze gotujemy w rondelku w osolonej wodzie, obieramy i kroimy na pól – podajemy z zupą.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości