Makaron gryczany z krewetkami, kurczakiem i warzywami
Składniki dla 4 osób:
400 g ugotowanego makaronu gryczanego
1 pora
1 czerwona cebula
1 marchew
100 g mixu kiełków
3 ząbki czosnku
2 kapusty pak choi
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki pikantnej przyprawy do drobiu Prymat
Sól, grubo mielony czarny pieprz indyjski, imbir, słodka papryka Prymat
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 pęczek świeżej kolendry
1 limonka
200 g piersi z kurczaka
16 oczyszczonych krewetek 16/20
Sposób przygotowania:
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i olej sezamowy, dodać pokrojonego w paseczki kurczaka i krewetki, doprawić pikantną przyprawą do drobiu, smażyć 10 minut, po czym kurczaka i krewetki przełożyć do miski. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojona w wiórki cebulę, pokropionego w plastry białą część pora, czosnek pokropiony w paski i pokropiona w paseczki marchewkę, kapustę pak choi i smażyć 10 minut. Następnie do warzyw dodać kurczaka i krewetki, ciepły makaron gryczany, świeże kiełki i grubo posiekany szczypiorek. Całość doprawić do smaku sosami i przyprawami wedle własnego gustu i smaku. Przed podaniem danie posypać świeżo siekaną kolendrą i udekorować cząstkami limonki.
Polędwica wołowa z dymką i grzybami
Składniki dla 4 osób:
400 g pokrojonej w plastry polędwicy wołowej
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki marynaty słodko-kwaśnej Prymat
1 łyżka posiekanego marynowanego imbiru
1 pęczek dymki
200 g grzybów nameko lub pieczarek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru trzcinowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka prażonych ziaren sezamu
1 łyżeczka czuszki
1 pokrojona w cząstki limonka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanki białego wytrawnego wina lub wina ryżowego
Kilka gałązek świeżej kolendry
Sól czosnkowa, imbir, chili pieprz cayenne Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Pokrojoną polędwicę zalać marynatą i odstawić na 4-6 godzin. Na głębokiej patelni lub woku podsmażyć mięso, przełożyć do miski. Na tej samej patelni (woku) podsmażyć grzyby, pokrojoną białą część dymki, pokrojone w plastry ząbki czosnku i czuszki. Następnie dodać cukier trzcinowy oraz sos sojowy połączony z białym winem i mąką ziemniaczaną, zagotować. Dodać polędwicę wołową, pokrojony szczypiorek z dymki. Całość gotować 5 minut cały czas mieszając i doprawić do smaku. Tak przygotowaną polędwicę podawać ze świeżo siekaną kolendrą, prażonymi ziarnami sezamu i limonkami.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN