Materiał promocyjny

Gwiazda w kuchni

Poza aktorstwem i sportem Roberta Moskwę pasjonuje dobra kuchnia. Wystąpił nawet w programie kulinarnym Magdy Gessler. Lubi gotować przede wszystkim te potrawy, które lubi jeść, czyli głównie makarony. A co przygotował dla nas pod okiem Roberta Sowy?

Makaron gryczany z krewetkami, kurczakiem i warzywami

Składniki dla 4 osób:

400 g ugotowanego makaronu gryczanego

1 pora

1 czerwona cebula

1 marchew

100 g mixu kiełków

3 ząbki czosnku

2 kapusty pak choi

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki pikantnej przyprawy do drobiu Prymat

Sól, grubo mielony czarny pieprz indyjski, imbir, słodka papryka Prymat

1 pęczek szczypiorku

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego

1 pęczek świeżej kolendry

1 limonka

200 g piersi z kurczaka

16 oczyszczonych krewetek 16/20

Sposób przygotowania:

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i olej sezamowy, dodać pokrojonego w paseczki kurczaka i krewetki, doprawić pikantną przyprawą do drobiu, smażyć 10 minut, po czym kurczaka i krewetki przełożyć do miski. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojona w wiórki cebulę, pokropionego w plastry białą część pora, czosnek pokropiony w paski i pokropiona w paseczki marchewkę, kapustę pak choi i smażyć 10 minut. Następnie do warzyw dodać kurczaka i krewetki, ciepły makaron gryczany, świeże kiełki i grubo posiekany szczypiorek. Całość doprawić do smaku sosami i przyprawami wedle własnego gustu i smaku. Przed podaniem danie posypać świeżo siekaną kolendrą i udekorować cząstkami limonki.

Polędwica wołowa z dymką i grzybami

Składniki dla 4 osób:

400 g pokrojonej w plastry polędwicy wołowej

Marynata:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki marynaty słodko-kwaśnej Prymat

1 łyżka posiekanego marynowanego imbiru

1 pęczek dymki

200 g grzybów nameko lub pieczarek

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka cukru trzcinowego

2 ząbki czosnku

1 łyżka prażonych ziaren sezamu

1 łyżeczka czuszki

1 pokrojona w cząstki limonka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 szklanki białego wytrawnego wina lub wina ryżowego

Kilka gałązek świeżej kolendry

Sól czosnkowa, imbir, chili pieprz cayenne Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Pokrojoną polędwicę zalać marynatą i odstawić na 4-6 godzin. Na głębokiej patelni lub woku podsmażyć mięso, przełożyć do miski. Na tej samej patelni (woku) podsmażyć grzyby, pokrojoną białą część dymki, pokrojone w plastry ząbki czosnku i czuszki. Następnie dodać cukier trzcinowy oraz sos sojowy połączony z białym winem i mąką ziemniaczaną, zagotować. Dodać polędwicę wołową, pokrojony szczypiorek z dymki. Całość gotować 5 minut cały czas mieszając i doprawić do smaku. Tak przygotowaną polędwicę podawać ze świeżo siekaną kolendrą, prażonymi ziarnami sezamu i limonkami.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości