Krystian Zalejski to kucharz ambasadora Wielkiej Brytanii i prowadzący programu "Smaki miasta". Specjalnie dla nas przygotował w studiu kilka przysmaków.
Ponoć Kupidyn zanim zranił zakochane serce, zanurzał ostrze strzały w miodzie, a Egipcjanie miodem płacili za pracę. Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoła musi przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kucharz Bogdan Gałązka przygotował kurczaka marynowanego w miodzie z pieprzem, figami i orzechami, zupa miodowa, ulubiony deser Platona oraz kora królowej Kleopatry z migdałami, miodem i pomarańczami.
W dzisiejszej kuchni, Andrzej Polan proponuje przepisy na polskie, chyba trochę zapomniane potrawy. Poznamy sposób na kartacze z grzybami leśnymi i oscypkiem, bryndzowe hałuski oraz dwie leniwe kluski na osobę.
Marcin Rusnarczyk, jeden z pięciu w Polsce certyfikowanych sędziów międzynarodowych zawodów baristów, zaprezentował nam jak profesjonalnie przygotować cappuccino.
Robert Sowa w tym tygodniu do pomocy w kuchni "Dzień Dobry TVN" zaprosił Kasię Zielińską. Razem przyrządzili jagnięcinę duszoną z pomidorami i pikantną czerwoną fasolę z mieloną wołowiną.
Jak przyrządzić dobre risotto? Maya Wisikiewicz i Gosia Polańczykz Funky Food zdradziły kilka sekretów w kuchni Dzień Dobry TVN. Przygotowały też risotto klasyczne, risotto z dynią i wędzonym oscypkiem oraz risotto biało-czerwone.
Kiedyś pierogi przygotowywane były w Polskiej kuchni tylko na święta. Teraz można je jeść codzienne, pod warunkiem, że ma się chwilę na ich przygotowanie, bo pierogi są wymagającą potrawą. Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne pierogi.
Joseph Seeletso, zwany pieszczotliwie Józkiem, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pieczone mule z musem brokułowym, curry z kurczaka z ryżem basmati oraz panna cotta z egzotycznymi owocami. Palce lizać!
Leszek Blanik, pierwszy mistrz olimpijski w historii polskiej gimnastyki, wraz ze swoją mamą byli gośćmi w kuchni Dzień Dobry TVN. Przyrządzili dla nas pierś z indyka z miodem, ryżem i pomarańczą i sałatkę owocową z miodem.
Dziś Robert Sowa do wspólnego gotowania zaprosił Karolinę Nolbrzak. Razem przygotowali pieczoną polędwicę wołową z sosem berneńskim i aromatyczne warzywa z grzybami z patelni.
Kamila Kamińska prowadzi w ośrodku Bim Bom zajęcia kucharskie dla maluchów. Celem zajęć nie jest tylko nauczenie dzieci gotowania, ale także wytłumaczenie im, skąd biorą się produkty, które znajdą się później na ich talerzach.
Książka "Na garnuszku życia" to wspomnienia popularnego i lubianego aktora Andrzeja Grabowskiego. Autor z dużą dawką humoru opowiada o swoim dzieciństwie, młodości, najbliższych, dzieląc się z czytelnikami swoimi spostrzeżeniami i przemyśleniami. Co przygotował w naszej kuchni?
Sałatka z koprem włoskim, pieczony koper włoski z boczkiem i śmietanką kokosową, kasza pęczak z koprem włoskim i krewetkami to propozycje naszego Józka, czyli Josepha Seeletso.
Sylwia Gruchała przyznała nam się, że nigdy nie potrafiła gotować, ale dla swojego ukochanego Luigiego postanowiła to zmienić. Jest właśnie w trakcie kursu gotowania. Sprawdziliśmy jak sobie radzi.
Kiedy cały świat zwrócony jest w stronę Białego Domu, Joseph Seleetso przygotował dzisiaj pieczone skrzydełka na ostro, grillowaną kukurydzę z masełkiem ziołowym, żeberka z domowym sosem barbecue oraz ciasto z brzoskwinią, morelą i wiśniami, czyli potrawy kuchni amerykańskiej.
Szpinak i mahimahi gotowane na oliwie, sałatka z groszku śnieżnego i jaj przepiórki z dressingiem z tabasco, pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i rodzynkami to dania, które Joseph "Józek" Seleetso przygotował w kuchni Dzień dobry TVN.
W miniony piątek prezydent Lech Kaczyński poleciał do Brukseli na nieformalny szczyt Unii Europejskiej. Częścią szczytu był uroczysty lunch, który zainspirował nas do przybliżenia potraw kuchni belgijskiej. Maya Wisikiewicz i Gosia Polańczyk z FankyFood przygotowały kilka popisowych potraw.
ONZ ogłosiła rok 2008 Rokiem Ziemniaka. Ziemniak jest bogaty w skrobię i witaminę C. Jest łatwym i tanim w uprawie warzywem. Dzięki niemu Polska jest największych potęg ziemniaczanych świata, a przeciętny Polak zjada 130 kilogramów ziemniaków rocznie.