Do naszej kuchni zaprosiliśmy Maćka Glebę Florka. Tancerz przygotował nam sałatkę z łososiem, ogniste krewetki, łososia pieczonego w folii z czosnkiem i orzeźwiającą sałatkę z oliwek. Gleba przyjechał do nas razem ze swoją uroczą żoną - Magdą. Nie mogliśmy powstrzymać się i zapytać ile prawdy jest w pogłoskach o tym, że Florków ma być wkrótce więcej...
W kuchni "Dzień Dobry TVN" mieliśmy okazję zobaczyć Sonię Bohosiewicz. Robert Sowa, z pomocą aktorki, przygotował dla nas zupę z soczewicy z aromatycznymi przyprawami i naturalnym jogurtem oraz pieczony filet z pangi w sosie śmietanowym.
Maja Włoszczowska, nasza srebrna medalistka z Pekinu, zgodziła się zaprezentować nam swoje zdolności kulinarne. Kolarka przygotowała dla nas omlet, tagiatelle ze szpinakiem i łososia pieczonego w folii.
Nasi dyżurni kucharze, Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski, postanowili pomóc nam zatrzymać na dłużej smak lata. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowali swoje pomysły na letnie przetwory.
Agnieszka Kręglicka jest współwłaścicielką siedmiu warszawskich restauracji: Absynt, Chianti, El Popo, Forteca, Meltemi, Mirador oraz Santorini. Każda z nich oferuje smaki różnych kuchni świata - od francuskiej po meksykańską. Jest też entuzjastką naturalnej żywności, produkowanej w tradycyjny sposób. Jej syn Kajtek rozpoczął w tym roku naukę w pierwszej klasie, dlatego postanowiliśmy zapytać ją, jak powinno wyglądać drugie śniadanie dla dziecka.
Marcin Kręglicki, restaurator i współwłaściciel kilku warszawskich restauracji, swój pierwszy lokal otworzył w czasach, gdy w Polsce można było dobrze zjeść jedynie w eleganckich hotelach. Dzięki temu powstał Mekong, pierwsza chińska restauracja w Polsce. Jego przyjaciele żartują, że po każdej podróży otwiera z siostrą nową restaurację. W naszej kuchni przygotował przysmaki z grzybów!
Zamek w Malborku w czasach swojej największej świetności słynął nie tylko z oręża, ale także z wyśmienitej kuchni Wielkich Mistrzów. Pudding ryżowy na mleku migdałowym z karmelizowanymi płatkami fiołków, czy cukierki anyżkowe okładane złotem doczekały się uznania daleko poza granicami państwa krzyżackiego. Orkiestra licząca 60 muzyków na stałe zabawiała dwór Wielkiego Mistrza i jego gości, cyrk, dzikie zwierzęta, bose tancerki - to wszystko pracowało na chwalę i wielkość zakonu.
Zapraszamy na ostatnie spotkanie ze "Szkołą Mistrzów Kawy" i baristą Marcinem Rusnarczykiem. W dzisiejszym odcinku podsumowaliśmy wszystkie tematy, które zostały poruszone w programie Dzień Dobry TVN i zachęcimy Was do eksperymentowania z kawą.
Brygida Kosel, prowadząca program kulinarny "Teraz Brygida!", przygotowała potrawy dla zapracowanych. Wszystkie są potrawami postnymi i nie wymagają dużo czasu.
Dzisiaj w naszej kuchni nietypowe zestawienia smakowe. Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski przedstawili przepisy na spaghetti z parówkami i truflą, curry z wołowiny oraz karkówkę po żydowsku.
Do udziału w konkursie "Gotuj z Sową" skłoniła Wojciecha Morycińskiego chęć poznania mistrza, ale także potrzeba zaimponowania swojej dziewczynie. Chciał przygotować specjalnie dla niej coś naprawdę wyjątkowego i wykwintnego, tym bardziej, że często razem gotują.
Kevin Thornton jest wielokrotnym laureatem nagród kulinarnych, autorem, nauczycielem i właścicielem dwóch restauracji w Irlandii, a także pasjonatem sztuki i fotografii. Do grona jego gości należy m.in. Bono. W studiu Dzień Dobry TVN przygotował - uwaga - zapiekaną małżę królewską z odrobiną cukru, kawioru i złotego liścia.
Niektórzy nazywają Wojciecha Medyńskiego szczęściarzem, gdyż na wymarzone studia dostał się za pierwszym razem, choć swój egzamin określił jako "wielka improwizacja". Co zaimprowizuje dzisiaj w kuchni? Przekonajcie się sami.
Robert Stockinger i Ola Szwed przypadli sobie do gustu niedługo po tym, gdy poznali się na planie programu "Jak Oni śpiewają". Ona była uczestniczką show, a on swoją obecnością wspierał filmowego doktora Lubicza w konkursowych zmaganiach. Dziś pokazali nam jak dogadują się w kuchni.
Nadszedł czas pikników. Poprosiliśmy więc naszego kucharza, Andrzeja Polana, by przedstawił kilka przepisów na łatwe w przygotowaniu i pyszne dania, które możemy zabrać ze sobą na piknik. Zapraszamy na chaczapuri z białym serem, fetą i szpinakiem, kuleczki z wieprzowiny z salsą z papryki, udźce z kurczaka z selerem naciowym i pomidorami suszonymi oraz kruche babeczki z żurawiną i migdałami.
Najlepsze restauracje, najwykwintniejsze dania, najsłynniejsze wina i najwięksi mistrzowie kulinarni, a wszystko to na jedynym w Polsce Festiwalu wyrafinowanej kuchni i wina Wine & Ford Noble Night. To już druga edycja tego prestiżowego wydarzenia organizowanego przez Noble Bank i Noble Concierge. W tym roku Wine & Ford Noble Night odbędzie się 19 września 2009 r.
W wielkim grillowaniu Dzień Dobry TVN na Polu Mokotowskim wzięli udział znakomici kucharze, którzy gotują w naszym programie: Andrzej Polan, Jan i Jakub Kuroniowie, Joseph Seleetso oraz aktorka Paulina Holtz.
Paulina Ignasiak jest wokalistką, finalistką programu "Idol" oraz "Drzwi do kariery". Jest wokalistką o 5-oktawowej skali głosu! Czy w naszej kuchni poradzi sobie śpiewająco?
Jan i Jakub Kuroniowie przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy dla tegorocznych maturzystów, które pozwolą im, jak mówi Marcin Prokop, rozładować stres. Wszystkim maturzystom życzymy powodzenia podczas egzaminu dojrzałości!