Zofia Karpiel-Bułecka jest jedną z najbardziej kojarzonych z Zakopanem osób. Często gościła ekipę programu Dzień Dobry TVN, gdy zjawialiśmy się w jej rodzinnym mieście. Dzisiaj przyłapaliśmy ją w kuchni.
Dziś w naszej kuchni gościła Maja Popielarska, sami sprawdźcie co dla nas przygotowała.
Święta Bożego Narodzenia mamy już za sobą, ale w Polsce, w rejonach zamieszkanych przez prawosławnych chrześcijan trwa przedświąteczna atmosfera. 6 stycznia, według kalendarza juliańskiego, wyznawcy prawosławia obchodzą wigilię Świąt Bożego Narodzenia. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Miszę Hairulina.
W dzisiejszej kuchni zaproponujemy Państwu rozgrzewające dania. Kucharz Joseph Seeletso przygotował trzy potrawy: zupę z indyka i porów z żubrówką, udka indyka duszone w piecu oraz szaszłyki z piersi z indyka i ananasa marynowane w curry.
Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak sięgnęli po stare, polskie przepisy.
W naszej kuchni aktor Piotr Gąsowski pokazał, jak poradzić sobie z gotowaniem, gdy zakręcą nam kurek.
Chłodnik owocowy na trzy sposoby, pieczone śliwki i brzoskwinie i ciasteczka francuskie z czereśniami - to niektóre z propozycji owocowych dań Josepha "Józeka" Seeletso.
Mistrz Andrzej Polan proponuje kaloryczne, ale bardzo smaczne potrawy kuchni austriackiej.
Nasz dyżurny kucharz - Joseph, przygotował dziś dla Państwa kilka propozycji kulinarnych dla podróżujących.
Andrzej Polan, szef kuchni Novotel Airport, proponuje tradycyjne potrawy kuchni tureckiej: szisz kebab, falafel i słodką turecką bakławę. A to wszystko trzeba koniecznie popić Ayranem – tureckim napojem, doskonałym na upalne dni.
Kurs otwierania konserwy i sztuka nacinania wzorów na kiełbasie, czyli wakacyjna kuchnia w wykonaniu kabaretu Ani Mru Mru.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN mogliście zobaczyć prawdziwe mistrzynie. Potrawy przygotowywały dla nas: pływaczka Otylia Jędrzejczak i taekwondzistki Joanna Paprocka i Ilona Działa. Zobaczcie jaki jest ich przepis na sukces.
Swoje propozycje obiadu przedstawiał nam szef kuchni Novotel Airport Andrezj Polan.
Przy tak tęgich mrozach warto sięgnąć po coś rozgrzewającego. Zupa to strzał w dziesiątkę. Może być lekka, najlepiej kremowa z nutą imbiru i domieszką chili. Jeśli krem, to i ziarna, orzechy, świeżo siekane zioła oraz keks jogurtu.
Krytyk kulinarny Maciej Nowak wybrał się do Janowa, by skosztować ponoć najlepszej zupy grzybowej w Polsce.
Jacek Grochownia z restauracji "Amber room" przygotował w kuchni Dzień dobry TVN przegrzebki z topinambur i bekonem, krem z selera z jabłkowym kawiorem, polędwicę z jelenia z winnym sosem jabłkowym, canneloni ziemniaczanym i czerwoną pieczoną kapustą.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Grażyna Wolszczak i Robert Kudelski, wspólnie występujący w serialu "Na Wspólnej", pokazali jak przygotować kilka szybkich potraw dla niespodziewanych gości. Wszystkie potrawy przygotowuje się około 15 min.
Kucharz Joseph Seeletso proponuje sałatkę z cytrusów, pomidory faszerowane kuskusem, medaliony wieprzowe w skorupce pistacjowej i sos z cytrusów oraz maślane ciastka cytrynowe z ubitą śmietaną i mandarynkami.
Pierniki niezaprzeczalnie kojarzą nam się z Toruniem. Dlaczego akurat to miasto wyspecjalizowało się w produkcji tych przepysznych ciastek? Od kiedy je się produkuje? O tym opowiedział nasz kulinarny podróżnik Maciej Nowak.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne zapiekanki. Poniżej prezentujemy jego przepisy na: bagietkę Myśliwego z grzybami, sosem tatarskim na ciepło i suchą krakowską, sandwicz Wielki z wątróbką, cebulą, papryką i boczkiem, zapiekankę z kaszanką, kapustą kiszoną oraz zapiekankę, jak pudding z ananasem, rodzynkami i sosem waniliowym.
Agnieszka i Małgosia przyjaźnią się od wielu lat. Niejednokrotnie można było zobaczyć je wspólnie bawiące się na pokazach mody, premierach, czy innych wydarzeniach towarzyskich. Dziś odwiedziły nas w naszej kuchni, przekonajcie się co dobrego dla nas przygotowały.
Matką chrzestną "Restauracji Filmowej" jest Krystyna Janda, przyjaciółka właścicieli restauracji. W menu znalazły się ulubione dania aktorów, na przykład, "Pory w cieście piwnym" według przepisu Bożeny Dykiel, "Żeberka dla leniwych" - specjalność Krystyny Jandy, czy "Krewetki królewskie nasączone kolendrą" według przepisu Małgorzaty Zajączkowskiej. Restauracja szybko stała się ulubionym miejscem spotkań aktorów.
Kucharz Joseph Seeletso przygotował w kuchni dzień Dobry TVN proste potrawy na zbliżające się Walentynki.
W środku zimy, kiedy świeże warzywa osiągają astronomiczne ceny, warto sięgnąć po mrożonki, które choć trochę przypomną nam smaki lata. Groszek cukrowy, bób i fasolka szparagowa to propozycje kucharza Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.
Jeśli karnawał, to tylko w Rio! Jeśli festiwal brazylijskich smaków, to tylko w kuchni Dzień Dobry TVN. Brazylijczyk Valmir Jaskulski oraz dyrektor brazylijskiej restauracji „Churrasco do Landa”, Agnieszka Landa, zadbali dziś o przeniesienie klimatu kraju samby na polskie ostatkowe stoły.
Jednodniowe restauracje mieszczą się w prywatnych mieszkaniach, gospodynie z gotowania dla nieznajomych czerpią satysfakcję, a każdy z gości składa się na pokrycie kosztów przygotowania takiej kolacji.
Pani Sylwia najbardziej lubi kuchnię śródziemnomorską: owoce morza i ryby. Bardzo lubi gotować, a ponieważ ze swoich podróży często przywozi różne przyprawy, często eksperymentuje. Dziś mogliście się przekonać jak radzi sobie w kuchni.
Dziś w Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło przygotowali pięć pożywnych, ale lekkich potraw. Skupili się na wyjątkowych wartościach odżywczych mało znanych lub zapomnianych zbóż: komosy ryżowej, kaszy bulgur i kaszy jęczmiennej, a wszystko w nowych i zaskakujących kombinacjach.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy kucharza Pascala Brodnickiego.
10 lutego w studiu Dzień Dobry TVN w Warszawie odbył się drugi casting konkursu "Gotuj o wszystko" z udziałem dwunastu uczestniczek. W jury konkursu zasiedli: Andrzej Polan, Maciej Nowak i Dorota Wellman. Do kolejnego etapu zakwalifikowano pięć pań. Zobacz reportaż z zmagań uczestniczek w DDTVN! A już dziś, 17 lutego, odbędzie się trzeci casting.