Zdjęcie: Piotr Blawicki / East News
Marynowane karczochy z grzybami podane z jajkiem przepiórczym, skropione oliwą rozmarynowo- cytrynową
Składniki:
200 g karczochów marynowanych
100 g podgrzybków świeżych
100 g świeżych kurków
50 g cebuli szalotki
1 ząbek czosnku
40 g cukru trzcinowego
20 ml octu balsamicznego
4 jaja przepiórcze
Oliwa rozmarynowo- cytrynowa
Świeże zioła: tymianek i rozmaryn
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, szalotkę oraz wyciśnięty czosnek. Podsmażamy i dodajemy oczyszczone grzyby. Dodajemy ocet balsamiczny, cukier i dusimy przez około 2 minuty. Doprawiamy sola i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Podajemy z sadzonym jajkiem przepiórczym i skrapiamy oliwą rozmarynowo- cytrynową.
Oscypek w orzechach podany na konfiturze ze śliwek i jabłek w aromacie porto
Składniki:
80 g czerwonej cebuli
150 g śliwki węgierki
50 g masła
80 ml Porto
2 łyżki stołowe octu balsamicznego
3 łyżki stołowe cukru trzcinowego
100 g jabłek
1 łyżka syłowa sosu worcestershire
50 ml wywaru drobiowego
1 łyżka stołowa miodu (prawdziwego)
Świeże zioła: rozmaryn i tymianek
70 g oscypka (spod samiuśkich Tater)
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, cebulę pokrojoną w pióra. Podsmażamy, dodajemy śliwki, cukier, ocet balsamiczny, sos worcestershire, miód i zalewamy porto. Dodajemy jabłka pokrojone w małe ćwiartki wszystko mieszamy wlewamy wywar drobiowy i doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
Oscypka panierujemy w mące jajku oraz w rozdrobnionych orzechach włoskich i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st. i pozostawiamy do momentu zrumienienia. Wszystko dekorujemy świeżym rozmarynem.
Krem dyniowy z chipsem z szynki parmeńskiej
Składniki:
450 g dyni
50 g cebuli szalotki
50 g masła
Kwaśna śmietana 18%
40 g boczku wędzonego
400 ml bulionu drobiowego
Sól, pieprz, szałwia i chili do smaku
Przygotowanie:
Do rozgrzanego rondla wrzucamy boczek pokrojony w kostkę. Kiedy już rumienimy boczek, dodajemy masło, cebulę szalotkę, rozdrobnioną dynię, chili i szałwię.
Chwilę podsmażamy, po czym zalewamy bulionem drobiowym i dusimy około 15 minut. Blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po przelaniu na talerz dekorujmy kwaśną śmietaną, chipsem z szynki parmeńskiej oraz listkami z szałwi.
Kurczak na risotto dyniowym z grillowaną wątróbką cielęcą i delikatnym sosie paprykowym
Składniki:
Risotto:
120 g ryżu arborio
100 g dyni pokrojeonej w drobną kostkę
40 g cebuli szalotki
50 g masła
Szczypta szafranu
30 g cukinii
1 łyżka śmietany 30%
20 g parmezanu
około 350 ml wywaru drobiowego do podlewania
Chilli, szałwia, sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, szalotkę, ryż, czosnek, papryczkę chilli, dynię i szczyptę szafranu. Wszystko podsmażamy, a następnie podlewamy gorącym bulionem i gotujemy, aż ryż będzie odpowiedni. Dodajemy drobno skrojoną cukinię, parmezan, śmietankę oraz szałwię, sól i pieprz.
Kurczak:
4 podudzia z kurczaka
180 krewetki tygrysie
30 g cebuli szalotki
Ząbek czosnku
4 plastry szynki parmeńskiej
Tymianek, sól, pieprz do smaku
50 ml oliwy
Przygotowanie:
Oddzielamy mięso od kości pozostawiając je w jednym kawałku. Krewetki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na oliwie z dodatkiem szalotki, czosnku oraz ziół. Na plastrze szynki parmeńskiej kładziemy surowe mięso z kurczaka, podsmażone krewetki, na środku kładziemy oczyszczoną kość, zawijamy starając się przywrócić pierwotny kształt nóżki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy przez około 12 minut.
Sos paprykowy:
180 g czerwonej papryki
50 g masła
1/2 ząbka czosnku
1 papryka słodka
100 ml bulionu drobiowego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy słodka paprykę w proszku i zalewamy wywarem drobiowym. Wszystko dusimy około 3 minut. Następnie blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki dodatkowe:
Bekon wędzony - 4 plastry po 30g
Plastry szynki parmeńskiej - 4 plastry ( na chipsy)
Wątroba cielęca - 4 plastry po 60g
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię grilową wrzucamy plastry bekonu oraz wątróbki. Grilujemy około 3 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę parmeńską na pergaminie pieczemy w piekarniku.
Panacotta jabłkowa na kruszonce z sosem cynamonowym, lodami śmietankowymi i karmelizowanym jabłkiem
Składniki:
Panacotta jabłkowa:
300 ml soku jabłkowego
250 ml śmietany 30%
100 g jabłek
40 g cukru trzcinowego
laska wanilii
18 g żelatyny
Przygotowanie
Karmelizujemy cukier w rondelku, dodajemy sok jabłkowy oraz starte jabłko. Odparowujemy połowę, blendujemy i przecieramy przez sito. Wlewamy śmietankę, dodajemy wanilię i rozpuszczoną żelatynę. Wlewamy do foremek i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Sos cynamonowy:
150 ml śmietany 30%
1 łyżka cynamonu
20 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Wlewamy śmietankę do rondelka, dodajemy cukier i cynamon. Gotujemy aż zgęstnieje, przecieramy przez drobne sito i zostawiamy do ostygnięcia.
Jabłko:
Jabłko –plastry
30 g cukru trzcinowego
40 ml soku jabłkoweg
Szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Na patelnie wsypujemy cukier i cynamon, zlewamy sokiem jabłkowym i karmelizujemy. Następnie obtaczamy w karmelu plaster jabłka.
Kruszonka:
70 g mąki
50 g masła
50 g cukru trzcinowego
Łyżka cynamonu i kakao
Przygotowanie:
Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika. Po godzinie ścieramy na tarce i pieczemy w piekarniku na blaszce. Panacottę jabłkową podajemy z czterema gałkami lodów śmietankowych
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN