Sałatka z grillowanych warzyw
Składniki:
Warzywa:
3 papryki, czerwone, żółte lub pomarańczowe, pokrojone na grube paski
300 g dyni, pokrojonej na podłużne grube paski
2 cukinie, wypestkowane, pokrojone na kawałki wielkości kciuka
2 czerwone cebule, pokrojone na 8 części
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Pesto:
3 łyżki słonecznika
1 ząbek czosnku
pęczek pietruszki
5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Warzywa ułożyć na dużej blaszce do pieczenia, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Piec około 40 min. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Pesto:
Słonecznik podprażyć lekko na patelni. W blenderze zmiksować czosnek i bazylię, dodać oliwę i szczyptę soli, zmiksować. Na koniec dodać słonecznik, zmiksować na gładką masę. Otrzymanym dresingiem polać warzywa.
Tarte flambee
Składniki:
Ciasto:
200 ml letniej wody
3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650
0,5 łyżeczki soli
10 g drożdży
Nadzienie:
4 duże jesienne cebule, pokrojone w kostkę
2 łyżki masła
200 g kwaśnej, gęstej śmietany
100 g serka śmietankowego, kanapkowego
Przygotowanie:
Składniki ciasta dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić na gładką masę. Odstawić na kilka minut i ponownie wyrobić. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. Po wyjęciu z lodówki odstawić na 1,5 godziny, aby ciasto się ogrzało. Następnie dzielimy ciasto na 8 części i bardzo cienko rozwałkowujemy. Cebulę szklimy na maśle. Ciasto smarujemy śmietaną wymieszaną z serkiem, posypujemy cebulą. Piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku kilka minut 6-10, aż brzegi ciasta będą mocno przypieczone.
Wołowina z warzywami pieczona w papilotkach
Składniki:
400 g polędwicy wołowej, pokrojonej w dużą kostkę
300 g dyni, obranej, pokrojonej w kostkę
200 g leśnych grzybów, oczyszczonych
2 cebule, pokrojone w piórka
sól i pieprz
oliwa z oliwek
0,5 kieliszka białego wina
4 łyżki masła
kilka gałązek rozmarynu
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Polędwicę podsmażyć na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty, przełożyć do miski. Dodać pozostałe warzywa, przyprawić solą i pieprzem. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o bokach około 40 cm. Na środek każdego z kwadratów nałożyć mieszankę mięsa z warzywami, skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć gałązki rozmarynu. Zawinąć boki do środka, na koniec do każdego wlać odrobinę wina i włożyć łyżkę masła. Zawinąć papilotki bardzo szczelnie. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180ºC, prze około 25-30 min. Przed podaniem otworzyć papiloty.
Tarta z gruszkami i orzechami
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (250 g)
4 gruszki, obrane i pokrojone na 8 części
100 g orzechów włoskich
50 g miodu
100 g serka śmietankowego
2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasta francuskie lekko rozwałkować i ułożyć jedno na drugim w naczyniu na tartę, tak, aby dużo ciasta wystawało na brzegi. Gruszki ułożyć jedną obok drugiej na całej powierzchni ciasta. Posypać orzechami i polać miodem. Wystające brzegi nałożyć na gruszki. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180ºC przez około 30 min. Serek wymieszać z cukrem pudrem i podawać z ciepłą tartą.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN