Zdjęcie: Michał Wargin / East News
Tort Grenoble
Składniki:
250g orzechów włoskich
5 jaj
250g drobnego cukru
100g mąki ziemniaczanej
40g masła
2 łyżki rumu lub orzechówki
200g gorzkiej czekolady
filiżanka bardzo mocnego espresso lub 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
200ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Orzechy bardzo drobno posiekaj (możesz do tego użyć robota kuchennego). Oddziel żółtka od białek. Żółtka ucieraj z cukrem, aż otrzymasz puszystą masę, dodaj alkohol. Białka ubij na sztywno, dodaj do żółtek, stopniowo dodawaj orzechy i mąkę ziemniaczaną, mieszaj bardzo delikatnie. Tak przygotowaną masę przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy, piecz około 40-50 minut w temperaturze 190 stopni. Aby przygotować polewę zagrzej śmietankę z kawą, wrzuć do niej kawałki czekolady, ostudź. Gotowy tort polej czekoladą i udekoruj orzechami.
Kurczak z orzeszkami ziemnymi
Składniki:
100 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
500 g filetów z piersi kurczaka
2 papryki
mała puszka kiełków soi
1 mała czerwona papryczka chili
200g ryżu dziki¶boiled
40ml sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2cm imbiru świeżego
cebulka dymka, pęczek
Przygotowanie:
Piersi pokrój w drobne paseczki. Paprykę przekrój na pół, pozbądź się pestek, a następnie pokrój ją w drobną kostkę. Czosnek i imbir obierz i drobno pokrój. Chlli przekrój, pozbądź się pestek i posiekaj drobno. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć na patelnie czosnek, chilli i imbir, a po 2 minutach kurczaka. Po 2 minutach dodaj na patelnię paprykę i sos sojowy. Po kolejnych 2 minutach dodaj orzeszki i kiełki, smaż kolejne 2-3 minuty. Gotowego kurczaka podawaj z ryżem i drobno pokrojona cebulka dymką
Makaron bardzo orzechowy
Składniki:
100g orzechów włoskich
50g orzeszków piniowych
300g makaronu spaghetti
3 ząbki czosnku
1 duża natka pietruszki
100ml oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie
Orzechy drobno pokrój, orzeszki pinii zgrilluj na patelni, czosnek i pietruszkę posiekaj. Na patelni rozgrzej połowę oliwy dodaj czosnek i pietruszkę, a po 2 minutach orzechy i resztę oliwy, dopraw do smaku. Podawaj z gorącym makaronem.
Idealne masło orzechowe
Składniki:
50g orzechów laskowych
100g masła
100g gorzkiej czekolady
pół puszki mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Orzechy posiekaj i upraż na patelni. Mleko podgrzej, dodaj do niego pokrojone drobno masło i połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszaj aby otrzymać gładki krem, dodaj orzechy, przełóż do słoika i wstaw do lodówki, aby masło orzechowe nieco stężało.
Kokosowe placuszki
Składniki:
300ml mleka kokosowego
50g wiórków kokosowych
2 jaja
50g brązowego cukru
150g mąki
2 łyżki roztopionego masła
sok i skórka otarta z cytryny
olej
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto jak na naleśniki. W misce wymieszaj mleko, jaja, wiórki, sok i skórkę z cytryny, stopniowo dodawaj mąkę, na końcu dodaj roztopione masło. Placuszki smaż na oleju, aż będą rumiane.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN