Materiał promocyjny

Tort Grenoble, placuszki, makaron, kurczak i masło. Orzechowa uczta od Ani Starmach

Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji „Gotuj o wszystko” miała twardy orzech do zgryzienia! Zobacz, jak sobie z nim świetnie poradziła.

Zdjęcie: Michał Wargin / East News

Tort Grenoble

Składniki:

250g orzechów włoskich

5 jaj

250g drobnego cukru

100g mąki ziemniaczanej

40g masła

2 łyżki rumu lub orzechówki

200g gorzkiej czekolady

filiżanka bardzo mocnego espresso lub 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

200ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

Orzechy bardzo drobno posiekaj (możesz do tego użyć robota kuchennego). Oddziel żółtka od białek. Żółtka ucieraj z cukrem, aż otrzymasz puszystą masę, dodaj alkohol. Białka ubij na sztywno, dodaj do żółtek, stopniowo dodawaj orzechy i mąkę ziemniaczaną, mieszaj bardzo delikatnie. Tak przygotowaną masę przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy, piecz około 40-50 minut w temperaturze 190 stopni. Aby przygotować polewę zagrzej śmietankę z kawą, wrzuć do niej kawałki czekolady, ostudź. Gotowy tort polej czekoladą i udekoruj orzechami.

Kurczak z orzeszkami ziemnymi

Składniki:

100 g orzeszków ziemnych (niesolonych)

500 g filetów z piersi kurczaka

2 papryki

mała puszka kiełków soi

1 mała czerwona papryczka chili

200g ryżu dziki¶boiled

40ml sosu sojowego

2 ząbki czosnku

2cm imbiru świeżego

cebulka dymka, pęczek

Przygotowanie:

Piersi pokrój w drobne paseczki. Paprykę przekrój na pół, pozbądź się pestek, a następnie pokrój ją w drobną kostkę. Czosnek i imbir obierz i drobno pokrój. Chlli przekrój, pozbądź się pestek i posiekaj drobno. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć na patelnie czosnek, chilli i imbir, a po 2 minutach kurczaka. Po 2 minutach dodaj na patelnię paprykę i sos sojowy. Po kolejnych 2 minutach dodaj orzeszki i kiełki, smaż kolejne 2-3 minuty. Gotowego kurczaka podawaj z ryżem i drobno pokrojona cebulka dymką

Makaron bardzo orzechowy

Składniki:

100g orzechów włoskich

50g orzeszków piniowych

300g makaronu spaghetti

3 ząbki czosnku

1 duża natka pietruszki

100ml oliwy

sól, pieprz

Przygotowanie

Orzechy drobno pokrój, orzeszki pinii zgrilluj na patelni, czosnek i pietruszkę posiekaj. Na patelni rozgrzej połowę oliwy dodaj czosnek i pietruszkę, a po 2 minutach orzechy i resztę oliwy, dopraw do smaku. Podawaj z gorącym makaronem.

Idealne masło orzechowe

Składniki:

50g orzechów laskowych

100g masła

100g gorzkiej czekolady

pół puszki mleka skondensowanego

Przygotowanie:

Orzechy posiekaj i upraż na patelni. Mleko podgrzej, dodaj do niego pokrojone drobno masło i połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszaj aby otrzymać gładki krem, dodaj orzechy, przełóż do słoika i wstaw do lodówki, aby masło orzechowe nieco stężało.

Kokosowe placuszki

Składniki:

300ml mleka kokosowego

50g wiórków kokosowych

2 jaja

50g brązowego cukru

150g mąki

2 łyżki roztopionego masła

sok i skórka otarta z cytryny

olej

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto jak na naleśniki. W misce wymieszaj mleko, jaja, wiórki, sok i skórkę z cytryny, stopniowo dodawaj mąkę, na końcu dodaj roztopione masło. Placuszki smaż na oleju, aż będą rumiane.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości