Zdjęcie: Michał Wargin / East News
Bruschetta z oliwkami
Przepis na: 2-4 porcje
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
garść oliwek czarnych i oliwek zielonych Smak
2 pomidory
1 łyżka czosnku marynowanego Smak
garść kurek
mały pęczek bazylii
mały pęczek mięty
5-6 łyżek oliwy
sól i pieprz
1 bagietka (najlepiej na zakwasie)
Sposób przygotowania:
Pomidory pokrój na drobną kostkę, usuwając przy tym miąższ. Posiekaj oliwki, marynowany czosnek oraz zioła i wymieszaj w miseczce z pomidorami i polej oliwą oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.Na rozgrzanej oliwie, na patelni podsmaż kurki przez kilka minut. Następnie wymieszaj z pomidorami i oliwkami. Pokrój kromki bagietki o grubości 1 cm i połóż na grill, patelnię grillową lub zrób z nich tosty na suchej patelni (bądź w tosterze). Każdą chrupiącą kromkę pieczywa skrop oliwą i połóż obfitą porcję grzybów z pomidorami.
Omlet na smaczny początek
Przepis na 1-2 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
2 papryki marynowane Smak
2 łyżki oliwy
3 boczniaki
3 jajka z wolnego chowu
sól i pieprz
gałązka rozmarynu
2 łyżki mrożonego zielonego groszku
mała garść startego dowolnego sera żółtego
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż przez 3-4 minuty boczniaki wraz z pokrojonymi na z paski paprykami marynowanymi. Wlej rozbełtane wcześniej jajka, dopraw solą, pieprzem i posyp posiekanym rozmarynem. Drewnianą szpatułką lekko wymieszaj ścinającą się masę jajeczną. Dzięki temu szybciej i lepiej się zetnie. W ten sposób unikniemy sytuacji, że dół omletu się przypali, a na górze będzie płynna masa jajeczna.
Zmniejsz ogień, wierzch omletu posyp zielonym groszkiem i serem żółtym. Przykryj patelnię pokrywką i podsmażaj przez kolejne 1-2 minuty, aż ser się roztopi. Zsuń jednym sprawnym ruchem omlet na talerz i od razu podawaj! Nie zapomnij w między czasie wycisnąć soku z pomarańczy i zaparzyć kawę.
Sugestie:
Na dwie osoby proponuję przygotować dwa osobne omlety. Jeśli nie masz dwóch patelni to wcześniej przygotowany omlet włóż do ciepłego piekarnika lub po prostu przykryj dwoma talerzami, aby nie wystygł.
Na koniec możesz jeszcze zetrzeć skórką cytrynową. To jest tajna broń, która zawsze wzbudza zachwyt! Pamiętaj wcześniej sparzyć cytrynę, jeśli nie masz pewności, czy była pryskana.
Risotto z grzybami
Przepis na: 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min
Składniki:
1 cebula
300 g ryżu na risotto (arborio)
6 Pomidorów suszonych w oleju Smak
1 kieliszek wina białego
600 ml bulionu warzywnego (lub rybnego)
200 g dowolnych grzybów (np. borowików)
1 łyżka serka kremowego
1 łyżka Kremu chrzanowego Smak
2 gałązki świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Posiekaj drobno szalotki, podsmaż w rondlu o grubym dnie i wrzuć ryż, przez cały czas mieszając, aż do momentu, gdy ziarna ryżu staną się przezroczyste. Wlej białe wino, wciąż mieszając, aż do momentu, gdy zredukuje swoją objętość o połowę. Ustaw na średni płomień i zacznij stopniowo wlewać bulion, przez cały czas delikatnie mieszając (najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką). Czynność powtarzaj, aż ryż będzie al dente (gotujesz ok. 15-20min). Gdy ryż zacznie powoli „dochodzić”, dodaj grzyby pokrojone na plasterki (wcześniej dokładnie umyte) i gotuj przez 6 min.Zdejmij risotto z ognia, dodaj pokrojone na paski pomidory suszone, tymianek, serek kremowy, krem chrzanowy i wymieszaj całość, aż się rozpuszczą. Risotto najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu!
Chrupiący zapiekany kurczak
Przepis na 2 porcje
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
2 papryki marynowane Smak
1 łyżka Kaparów Smak
2 piersi z kurczaka
4 plasterki boczku
4 plasterki sera (np. mozzarelli)
2 łyżki oliwy
garść pieczarek
mały pęczek pietruszki
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C.Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż przez 3-4 minuty pieczarki pokrojone na ćwiartki wraz z paskami papryki marynowanej i kaparami. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i wymieszaj.
Przełóż podsmażone warzywa na talerz. Na tej samej patelni podsmaż piersi z kurczaka zawinięte w boczek, aż będą złociste i chrupiące. Przełóż piersi z kurczaka do małej brytfanki lub na blachę wyłożoną pergaminem. Obsyp warzywami i połóż porozrywany ser. Zapiekaj przez 10 minut, aż ser się roztopi. Podawaj z liśćmi sałaty i z sosem winegret.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN