Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Pudding ryżowy z jabłkami i syropem klonowym
Składniki:
500 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
1/3 szklanki syropu klonowego
duża szczypta cynamonu
1/ 3 szklanki ryżu
¼ szklanki płatków migdałowych podprażonych na patelni
¼ szklanki orzechów włoskich
2 średnie kwaśne jabłka
Przygotowanie:
Jabłka kroimy w małą kostkę , wrzucamy do garnka i dusimy pod pokrywką, żeby stały się miękkie ( ok. 10 minut). Do mleka wrzucamy ryż i gotujemy ok. 20-25 minut ( aż ryż się rozgotuje i zagęści mleko). Następnie dodajemy śmietankę, cynamon i syrop klonowy i wszystko mieszamy. Pudding przelewamy do małych miseczek. Do każdej z nich wrzucamy odrobinę migdałów, drobno pokrojone orzechy włoskie , a na górę kładziemy po 1 łyżce uduszonych jabłek.
Frytki jabłkowe z sosem waniliowym
Składniki:
4 duże, kwaśne, twarde jabłka
¼ kostki masła
¼ łyżeczki cynamonu
łyżeczka cukru trzcinowego
sos:
¾ szklanki mleka
1//4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
½ laski wanilii
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy tak jak ziemniaki na frytki. Do miski z rozpuszczonym masłem dodajemy cynamon i cukier trzcinowy i wrzucamy pokrojone jabłka. Delikatnie mieszamy, żeby jabłka dokładnie pokryły się masłem z cynamonem. Następnie wyrzucamy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni) na ok. 10-15 minut ( aż się lekko przyrumienią). Podajemy z sosem waniliowym.
Sos: Mleko gotujemy z cukrem i laska wanilii. Śmietankę mieszam z mąką i dodaję do mleka. Sos gotuję ciągle mieszając, na małym ogniu ok. 5 minut , żeby zgęstniał.
Pakora z jabłka z sosem miętowym
Składniki:
4 małe jabłka
olej ryżowy do głębokiego smażenia
mały pęczek mięty
2 łyżeczki miodu
sok z ½ limonki
ciasto:
6 łyżek maki pszennej
6 łyżek mąki groszkowej
4 łyżki mąki ryżowej
10 g drożdży
woda
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ósemki. Wszystkie składniki ciasta mieszamy z taką ilością wody , aby uzyskać rzadkie ciasto. Każdy kawałek jabłka zanurzamy w cieście i smażymy w rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Miętę razem z cukrem i sokiem z limonki i miksuje w blenderze na jednolity sos. Jabłka polewam sosem.
Placki z jabłkami i rabarbarem
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki z ciecierzycy
½ łyżeczki sody
½ szklanki wody
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka octu
1 małe jabłko
15 cm kawałek rabarbaru
olej ryżowy do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i z ciecierzycy mieszamy z sodą oraz cukrem. Następnie dodajemy wodę, a po wymieszaniu ocet. Mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę jabłka oraz rabarbar i wszystko ponownie mieszamy. Smażymy na oleju ryżowym ( ma wysoki punkt dymienia), aż się przyrumienia z dwóch stron. Gotowe placki możemy podać z ubita śmietaną i gęstym , domowym sokiem wiśniowym.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN