Materiał promocyjny

Kuchnia jabłkowa

Mogą być kwaśne, słodkie, twarde lub kruche, zielone, czerwone i żółte – sezon na jabłka oficjalnie uznajemy za otwarty! W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali smakołyki z jabłek: frytki jabłkowe, placki z jabłkami i pudding ryżowy z jabłkami. Co jeszcze można zrobić z jabłek?

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Pudding ryżowy z jabłkami i syropem klonowym

Składniki:

500 ml mleka

200 ml śmietanki 30%

1/3 szklanki syropu klonowego

duża szczypta cynamonu

1/ 3 szklanki ryżu

¼ szklanki płatków migdałowych podprażonych na patelni

¼ szklanki orzechów włoskich

2 średnie kwaśne jabłka

Przygotowanie:

Jabłka kroimy w małą kostkę , wrzucamy do garnka i dusimy pod pokrywką, żeby stały się miękkie ( ok. 10 minut). Do mleka wrzucamy ryż i gotujemy ok. 20-25 minut ( aż ryż się rozgotuje i zagęści mleko). Następnie dodajemy śmietankę, cynamon i syrop klonowy i wszystko mieszamy. Pudding przelewamy do małych miseczek. Do każdej z nich wrzucamy odrobinę migdałów, drobno pokrojone orzechy włoskie , a na górę kładziemy po 1 łyżce uduszonych jabłek.

Frytki jabłkowe z sosem waniliowym

Składniki:

4 duże, kwaśne, twarde jabłka

¼ kostki masła

¼ łyżeczki cynamonu

łyżeczka cukru trzcinowego

sos:

¾ szklanki mleka

1//4 szklanki śmietanki 30%

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cukru trzcinowego

½ laski wanilii

Przygotowanie:

Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy tak jak ziemniaki na frytki. Do miski z rozpuszczonym masłem dodajemy cynamon i cukier trzcinowy i wrzucamy pokrojone jabłka. Delikatnie mieszamy, żeby jabłka dokładnie pokryły się masłem z cynamonem. Następnie wyrzucamy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni) na ok. 10-15 minut ( aż się lekko przyrumienią). Podajemy z sosem waniliowym.

Sos: Mleko gotujemy z cukrem i laska wanilii. Śmietankę mieszam z mąką i dodaję do mleka. Sos gotuję ciągle mieszając, na małym ogniu ok. 5 minut , żeby zgęstniał.

Pakora z jabłka z sosem miętowym

Składniki:

4 małe jabłka

olej ryżowy do głębokiego smażenia

mały pęczek mięty

2 łyżeczki miodu

sok z ½ limonki

ciasto:

6 łyżek maki pszennej

6 łyżek mąki groszkowej

4 łyżki mąki ryżowej

10 g drożdży

woda

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ósemki. Wszystkie składniki ciasta mieszamy z taką ilością wody , aby uzyskać rzadkie ciasto. Każdy kawałek jabłka zanurzamy w cieście i smażymy w rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Miętę razem z cukrem i sokiem z limonki i miksuje w blenderze na jednolity sos. Jabłka polewam sosem.

Placki z jabłkami i rabarbarem

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki z ciecierzycy

½ łyżeczki sody

½ szklanki wody

1/3 szklanki cukru trzcinowego

1 łyżka octu

1 małe jabłko

15 cm kawałek rabarbaru

olej ryżowy do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i z ciecierzycy mieszamy z sodą oraz cukrem. Następnie dodajemy wodę, a po wymieszaniu ocet. Mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę jabłka oraz rabarbar i wszystko ponownie mieszamy. Smażymy na oleju ryżowym ( ma wysoki punkt dymienia), aż się przyrumienia z dwóch stron. Gotowe placki możemy podać z ubita śmietaną i gęstym , domowym sokiem wiśniowym.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości