Podręcznikowy przepis na tartę z owocami
Składniki:
200 g mąki
100 g zimnego masła
1 jajo
30 g cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
400 ml chłodnego budyniu waniliowego
200 g świeżych malin
Przygotowanie:
Z mąki, masła, cukru i wody zrób ciasto. Zlep je w kule i włóż do lodówki na min 30 minut. Następnie rozwałkuj, przełóż do formy na tartę. Widelcem zrób kilka otworów w cieście, wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni, na około 25-30 minut. Gotowy spód ostudź, wylej na niego budyń, udekoruj owocami i kilkoma listkami mięty.
Ananasy z pierwszej klasy
Składniki:
Kruche ciasto:
600 g mąki
200 g masła
3 żółtka
4 łyżki kakao
80 g cukru pudru
szczypta soli
Masa:
1 kg sera na sernik
cukier z prawdziwą wanilią
6 jaj
1 budyń waniliowy
150 g cukru pudru
150 g miękkiego masła
2 puszki ananasów
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto, włóż je na godzinę do lodówki. Za pomocą miksera wymieszaj ser, żółtka, budyń, masło. Ananasy odsącz z zalewy, drobno pokrój i wrzuć do masy. Oddzielnie ubij białka i delikatnie połącz je z serem. Na dno blachy do pieczenia połóż rozwałkowaną połowę ciasta, przykryj ja masą serową, na wierzch połóż ciasto. Piecz około 60-70 minut w temperaturze 190 stopni.
Figa z makiem:
Składniki:
300 g mąki
20 g świeżych drożdży
2 łyżki podprażonego maku
5 świeżych fig
100 g suszonych fig
120 ml ciepłego mleka
100 ml rozpuszczonego masła
1 jajko
50 g drobnego cukru
1 jajo do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w mleku. Do miski robota kuchennego wsyp: mąkę, drożdże, cukier, jaja i masło, wyrabiaj na małych obrotach, aż otrzymasz elastyczne ciasto. Wtedy odstaw je do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Suszone figi drobno pokój, dodaj do ciasta. Foremkę na ciasto (najlepiej wysoką i podłużną) wysmaruj masłem i obsyp mąką. Włóż do niej ciasto, świeże figi „wciśnij” w jego środek. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajem, posyp makiem, wstaw na około 40 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.
Rogaliki z czekoladą:
Składniki:
250 g masła
250 g białego sera
350-400 g mąki
1 jajo
2 tabliczki czekolady
Przygotowanie:
Z mąki, masła, sera i jajka zagnieć ciast. Wstaw je na 30 min do lodówki, następnie rozwałkuj i krój na trójkąty. Na dole środku każdego z nich połóż 1-2 kostki czekolady, a następnie zwiń, aby otrzymać rogalika. Gotowe rogaliki układaj obok siebie na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN