Materiał promocyjny

Dzień Nauczyciela. Wyższa szkoła gotowania z Anią Starmach, czyli przepisy na figę z makiem, rogaliki i tartę z owocami

W kuchni Dzień Dobry TVN słodka kuchnia na Dzień Nauczyciela. Ania Starmach, zwyciężczyni " Gotuj o wszystko", przygotowała: ananasy z pierwszej klasy, figę z makiem i podręcznikowy przepis na tartę z owocami.

Podręcznikowy przepis na tartę z owocami

Składniki:

200 g mąki

100 g zimnego masła

1 jajo

30 g cukru pudru

2 łyżki zimnej wody

400 ml chłodnego budyniu waniliowego

200 g świeżych malin

Przygotowanie:

Z mąki, masła, cukru i wody zrób ciasto. Zlep je w kule i włóż do lodówki na min 30 minut. Następnie rozwałkuj, przełóż do formy na tartę. Widelcem zrób kilka otworów w cieście, wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni, na około 25-30 minut. Gotowy spód ostudź, wylej na niego budyń, udekoruj owocami i kilkoma listkami mięty.

Ananasy z pierwszej klasy

Składniki:

Kruche ciasto:

600 g mąki

200 g masła

3 żółtka

4 łyżki kakao

80 g cukru pudru

szczypta soli

Masa:

1 kg sera na sernik

cukier z prawdziwą wanilią

6 jaj

1 budyń waniliowy

150 g cukru pudru

150 g miękkiego masła

2 puszki ananasów

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto, włóż je na godzinę do lodówki. Za pomocą miksera wymieszaj ser, żółtka, budyń, masło. Ananasy odsącz z zalewy, drobno pokrój i wrzuć do masy. Oddzielnie ubij białka i delikatnie połącz je z serem. Na dno blachy do pieczenia połóż rozwałkowaną połowę ciasta, przykryj ja masą serową, na wierzch połóż ciasto. Piecz około 60-70 minut w temperaturze 190 stopni.

Figa z makiem:

Składniki:

300 g mąki

20 g świeżych drożdży

2 łyżki podprażonego maku

5 świeżych fig

100 g suszonych fig

120 ml ciepłego mleka

100 ml rozpuszczonego masła

1 jajko

50 g drobnego cukru

1 jajo do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w mleku. Do miski robota kuchennego wsyp: mąkę, drożdże, cukier, jaja i masło, wyrabiaj na małych obrotach, aż otrzymasz elastyczne ciasto. Wtedy odstaw je do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Suszone figi drobno pokój, dodaj do ciasta. Foremkę na ciasto (najlepiej wysoką i podłużną) wysmaruj masłem i obsyp mąką. Włóż do niej ciasto, świeże figi „wciśnij” w jego środek. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajem, posyp makiem, wstaw na około 40 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.

Rogaliki z czekoladą:

Składniki:

250 g masła

250 g białego sera

350-400 g mąki

1 jajo

2 tabliczki czekolady

Przygotowanie:

Z mąki, masła, sera i jajka zagnieć ciast. Wstaw je na 30 min do lodówki, następnie rozwałkuj i krój na trójkąty. Na dole środku każdego z nich połóż 1-2 kostki czekolady, a następnie zwiń, aby otrzymać rogalika. Gotowe rogaliki układaj obok siebie na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości