Zdjęcie: Michał Wargin/ East News
ZUPA Z FASOLI I KUREK
100 g fasoli szparagowej
200 g kurek
4 ziemniaki
2 marchewki
1 seler naciowy
1 por
100 ml śmietany
przyprawa uniwersalna Kucharek
czarny pieprz
koperek
Fasolkę pokroić w 1cm kawałki, kurki opłukać dokładnie. Yiemniaki, seler, por pokroić w kostkę, marchewkę w talarki. Na maśle przesmażyć warzywa, kurki, fasolkę, zalać wodą. Doprawić Przyprawą Uniwersalną Kucharek, pieprzem czarnym i gotować do miękkości. Na koniec dodać smietanę, koperek.
ROLADKI ZE SCHABU Z PLEŚNIOWYM SEREM, GRUSZKAMI I KLUSECZKAMI
600 g schabu bez kości
100 g sera pleśniowego Lazur
100 g masła
4 gruszki
200 ml śmietany 36%
czarny pieprz
świeża bazylia
świeży tymianek
przyprawa uniwersalna Kucharek
oliwa z oliwek
Mięso pociąć na kotlety, rozbić tłuczkiem oprószyć pieprzem i Przyprawą Uniwersalną Kucharek, delikatnie skropić oliwą. Bazylię, tymianek, ser pleśniowy zmiksować dodając troszkę oliwy z oliwek. Powstałą masę rozsmarować na sznyclach, zrolować i spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na gorącym oleju. gruszki obrać, pokroić na ćwiartki. Podsmażone roladki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na wierzch ułożyć ćwiartki gruszek, plastry masła, zalać śmietaną i wstawić do piekarnika do zapieczenia na 20 minut w temp. 180 stopni. podawać z kluseczkami.
1 szklanka mąki
½ szklanki śmietany
3 jaja
sól
Wszystkie składniki połączyć dokładnie, masę wylać na talerz i za pomocą łyżki zdrapywać małe cząstki prosto na wrzątek.
ZIEMNIACZANE PIEROŻKI Z PIECZARKAMI
CIASTO:
1 kg gotowanych ziemniaków
szklanka mąki
2 jaja
50 g masła kostka do ziemniaków Kucharek
FARSZ:
400 g pieczarek
2 cebule
1 ząbek czosnku
60 g masła
80 g bułki tartej
świeży tymianek
przyprawa uniwersalna Kucharek
czarny pieprz
natka pietruszki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki do ziemniaków kucharek. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę na puree, połączyć z żółtkami, mąką oraz masłem. wyrobić dokładnie ciasto. pieczarkiobrać, posiekać. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pieczarki i wszystko razem smażyć do momentu aż powstający sos prawie odparuje. Dodać pokrojoną natkę, Przyprawę Uniwersalną Kucharek, pieprz czarny i tymianek. Ciasto ziemniaczane rozwałkować, wyciąć krążki i ułożyć nadzienie. Sklejać, obtaczać w białku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN