Materiał promocyjny

Rodzina Adaszkiewiczów w natarciu

Monika Adaszkiewicz, jak sama o sobie mówi, jest wielką pasjonatką gotowania, dlatego zgłosiła się do "Rodzinnego gotowania z Kucharkiem". Do studia Dzień Dobry TVN przyszła ze swoim 6-letnim synem, by pod okiem mistrza Andrzeja Polana przygotować zupę z fasoli i kurek oraz...

Zdjęcie: Michał Wargin/ East News

ZUPA Z FASOLI I KUREK

100 g fasoli szparagowej

200 g kurek

4 ziemniaki

2 marchewki

1 seler naciowy

1 por

100 ml śmietany

przyprawa uniwersalna Kucharek

czarny pieprz

koperek

Fasolkę pokroić w 1cm kawałki, kurki opłukać dokładnie. Yiemniaki, seler, por pokroić w kostkę, marchewkę w talarki. Na maśle przesmażyć warzywa, kurki, fasolkę, zalać wodą. Doprawić Przyprawą Uniwersalną Kucharek, pieprzem czarnym i gotować do miękkości. Na koniec dodać smietanę, koperek.

ROLADKI ZE SCHABU Z PLEŚNIOWYM SEREM, GRUSZKAMI I KLUSECZKAMI

600 g schabu bez kości

100 g sera pleśniowego Lazur

100 g masła

4 gruszki

200 ml śmietany 36%

czarny pieprz

świeża bazylia

świeży tymianek

przyprawa uniwersalna Kucharek

oliwa z oliwek

Mięso pociąć na kotlety, rozbić tłuczkiem oprószyć pieprzem i Przyprawą Uniwersalną Kucharek, delikatnie skropić oliwą. Bazylię, tymianek, ser pleśniowy zmiksować dodając troszkę oliwy z oliwek. Powstałą masę rozsmarować na sznyclach, zrolować i spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na gorącym oleju. gruszki obrać, pokroić na ćwiartki. Podsmażone roladki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na wierzch ułożyć ćwiartki gruszek, plastry masła, zalać śmietaną i wstawić do piekarnika do zapieczenia na 20 minut w temp. 180 stopni. podawać z kluseczkami.

1 szklanka mąki

½ szklanki śmietany

3 jaja

sól

Wszystkie składniki połączyć dokładnie, masę wylać na talerz i za pomocą łyżki zdrapywać małe cząstki prosto na wrzątek.

ZIEMNIACZANE PIEROŻKI Z PIECZARKAMI

CIASTO:

1 kg gotowanych ziemniaków

szklanka mąki

2 jaja

50 g masła kostka do ziemniaków Kucharek

FARSZ:

400 g pieczarek

2 cebule

1 ząbek czosnku

60 g masła

80 g bułki tartej

świeży tymianek

przyprawa uniwersalna Kucharek

czarny pieprz

natka pietruszki

Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki do ziemniaków kucharek. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę na puree, połączyć z żółtkami, mąką oraz masłem. wyrobić dokładnie ciasto. pieczarkiobrać, posiekać. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pieczarki i wszystko razem smażyć do momentu aż powstający sos prawie odparuje. Dodać pokrojoną natkę, Przyprawę Uniwersalną Kucharek, pieprz czarny i tymianek. Ciasto ziemniaczane rozwałkować, wyciąć krążki i ułożyć nadzienie. Sklejać, obtaczać w białku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości