Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Polskie risotto: Kasza pęczak z pieczonym burakiem karmelizowanym z rozmarynem i malinami zapiekane kozim serem
Składniki:
320g kaszy pęczak
50 ml miodu akacjowego
2 małe buraki
50 ml koncentratu buraczanego ( jeśli buraki będą zbyt jałowe )
120g miękkiego sera koziego
180g malin
600 ml bulionu warzywnego
100 białego wina
80 g orzeszków ziemnych
50 ml oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
pieprz gruboziarnisty
sól
Przygotowanie:
Kaszę prażymy na patelni na oliwie z oliwek, podlewamy białym winem. Gdy wino odparuje podlewamy bulionem i gotujemy, aż kasza zmięknie. Buraki zawijamy z odrobiną miodu i pieprzu w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach. Następnie przecieramy i dodajemy do kaszy, całość zaciągamy masłem i zapiekamy z kozim serem. Pietruszkę z oliwą i orzeszkami miksujemy na gładką masę. Serwujemy razem z kaszą.
Śledź z kurkami, jabłkami i cebulą w oleju lnianym, z buraczanym serkiem
Składniki:
4 filety śledzia
120 g kurek marynowanych
60 g kaparów
1 sztuka czerwonej cebuli
50 ml białego octu balsamicznego
60 ml miodu akacjowego
1 opakowanie serka mascarpone
1 sztuka zielonego jabłka
1 sztuka pieczonego buraka
1 sztuka cukinii
100 ml oleju lnianego
Przygotowanie:
Śledzie opłukać i odsączyć. Kurki, kapary, jabłko, cukinie i cebule oraz oscypka pokroić w kostkę wymieszać z octem balsamicznym, miodem i olejem lnianym, doprawić do smaku solą i pieprzem, serek mascarpone wymieszać z sokiem z pieczonego buraka i pieprzem
Jagnięcina marynowana w miodzie pitnym na musie z soczewicy z kurkami
Składniki:
800 g schabu jagnięcego
150 ml miodu pitnego
1 sztuka kory cynamonu
20 ml octu jabłkowego
500 ml soku jabłkowego
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz grubo ziarnisty
360 g soczewicy
400 ml bulionu warzywnego
120 g masła
1 pęczek natki pietruszki
400 g świeżych kurek
1 cebula
80 ml białego wina
sól
Przygotowanie:
Sok z jabłek podgrzać, dodać miód pitny, ocet jabłkowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz grubo ziarnisty, korę cynamonu. Sok schłodzić i zalać schab jagnięcy, marynować 24 godziny. Soczewicę prażymy i podlewamy bulionem. Kiedy soczewica zmięknie, dodajemy soli i pieprzu, całość miksujemy na gładką masę. Przed podaniem dodać zimne masło i siekaną natkę pietruszki. Kurki sparzyć we wrzątku z cukrem i cytryną, przesmażyć z cebulą, podlać białym winem i dodać odrobinę masła.
Zapiekane śliwki z winiakiem pod kruszonką
Składniki:
1 kg śliwki węgierki
1 sztuka laski wanilii
80 ml żubrówki
cukier brązowy
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Śliwki przesmażyć na maśle, podlać żubrówką i zasypać brązowym cukrem. Dodać wanilii, przełożyć do salaterek, zapiec kruszonką z mąki, masła i cukru
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN