Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
ZUPA DYNIOWA Z SEROWO-ORZECHOWYMI CIASTECZKAMI
Składniki:
garść orzechów włoskich
100g tartego Parmezanu
oliwa z oliwek
50g masła
1 mała cebula, drobno pokrojona
1 marchewka, drobno pokrojona
0,5 małego selera, drobno pokrojonego
500g dyni, obranej, pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2-3 szklanki bulionu drobiowego lub wody
4 łyżki posiekanej szałwii
0, 5 łyżeczki cynamonu
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni na lekko brązowy kolor. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Usypać 6-8 okręgów z parmezanu. Orzechy przełożyć do robota kuchennego i zmiksować. Tak zmiksowanymi orzechami posypać po wierzchu okręgi z parmezanu. Piec w rozgrzanym piekarniku około 5-6 minut (aż ser zacznie się intensywnie topić i nabierze złotego koloru).
W dużym garnku rozgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę, marchew i seler. Gdy będą miękkie dodać dynię i czosnek, smażyć jeszcze kilka minut. Podlać bulionem lub wodą, dodać przyprawy. Gotować aż wszystkie składniki będą bardzo miękkie. Zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z wcześniej przygotowanymi ciasteczkami.
SAŁATKA Z DYNI I SERA FETA
Składniki:
500g dyni, obranej i pokrojonej w 5cm kawałki grubości palca
1 mała, posiekana papryczka chilli
garść posiekanych liści mięty
100g sera feta
1 cytryna
oliwa z oliwek
sól i pieprz
prażone pestki dyni
Przygotowanie:
Dynię ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku w 180ºC około 10-15 minut (dynia musi być miękka, ale nie może się rozpadać). Aby była bardziej chrupiąca każdy kawałek dodatkowo można opiec na grillu. Kawałki dyni przełożyć do miski, posypać pokruszoną fetą, posypać chilli i miętą i skórką otartą z cytryny. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny i oliwą z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać podprażone wcześniej na patelni pestki dyni.
KURCZAK Z GRUSZKAMI I DYNIĄ
Składniki:
1 mały kurczak, podzielony na 8 części
sól i pieprz
olej do smażenia
1 cebula, pokrojona w piórka
1 por, pokrojony w krążki
2 gałązki szałwii
4 twarde gruszki, pokrojone w ćwiartki, wydrążone
400g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
bulion drobiowy do podlania
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka przyprawić solą i pieprzem, następnie obsmażyć dokładnie ze wszystkich stron. Dodać cebulę, por i gałązkę szałwii, podlać odrobiną bulionu. Dusić pod przykryciem około 30 min. Dodać gruszki i dynię, dusić kolejne 20-30 min. Doprawić solą i pieprzem.
CHLEBEK DYNIOWY
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody spożywczej
0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
0, 5 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
0, 75 szklanki oleju roślinnego
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
3 szklanki startej na grubych oczkach dyni
Do podania:
sok wyciśnięty z jednej dużej pomarańczy
0, 5 szklanki cukru
jogurt grecki lub lody waniliowe
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC. W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu wymieszać cukier, olej, jajka i wanilię. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać. Dodać startą dynię i jeszcze raz dokładnie całość wymieszać. Przelać do natłuszczonej podłużnej formy (około 23-25cm). Piec w rozgrzanym piekarniku około 1 godz. 15 min. Zostawić na około 15 min w blaszce, następnie wyjąć i odstawić do kompletnego wystygnięcia.
Podanie:
Wymieszać sok z pomarańczy i cukier. Poczekać aż cukier się rozpuści. Podgrzać w garnuszku, aż nabierze konsystencji syropu. Chlebek pokroić na plastry, ułożyć na talerzykach, polać ciepłym syropem. Na wierzchu ułożyć łyżkę jogurtu lub lodów.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł