Tarta z ciasta francuskiego z dynią, serem bryndzą i rukolą
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego mrożonego
150 g dyni w occie
150 g rukoli
100 g sera bryndza
Sól, pieprz kolorowy
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić i rozwałkować, rozłożyć na pergaminie, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i piec aż nam wyrośnie. Skropić oliwą z oliwek, rozłożyć cienkie plasterki dyni, przysypać bryndzą i rukolą.
Dynia w occie
Składniki:
1 dynia
200 ml octu
15 łyżek cukru
15 szt. goździków
4 ziarna ziela angielskiego
1,2 l wody
sól
Przygotowanie:
Dynię pokroić w kostkę 3 do 4 centymetrów, wydrążyć miąższ i pestki, rozłożyć na pergaminie i suszyć w piekarniku. Dynię sparzyć we wrzątku z solą, wodę zagotować z cukrem, octem, zielem i goździkami. Gorącą dynię ułożyć w słoikach, zalać gotującą zalewą, zakręcić, ustawić słoiki do góry dnem na ścierce. Następnie dobrze przykryć, zostawić do góry dnem do ostygnięcia.
Krem z pieczonej dyni z chilli mleczkiem kokosowym w nakryciu pieczonych krewetek
Składniki:
12 szt. krewetek (dowolny rozmiar)
150 ml mleczka kokosowego
600 ml bulionu warzywnego
1łyżeczka chilli
500 g dyni
100 g masła
1 cebula
5 ml miodu
1 pęczek kolendry
2 ząbki czosnku
Białe wino
Oliwa z oliwek
Sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Dynie przesmażyć z cebulą na oliwie z oliwek, następne dodać miodu, zalać bulionem, pogotować aż dynia zmięknie. Zalać mlekiem kokosowym, doprawić do smaku pastą chilli, solą i pieprzem, zmiksować blenderem na gładką masę. Krewetki oczyścić, przesmażyć z czosnkiem na oliwie z oliwek z odrobiną pasty chilli, podlać winem poddusić, dodać zimne masło i posiekaną kolendrę.
Risotto z dynią i parmezanem
Składniki:
100 g dyni bez miąższu i skóry
200 ml bulionu warzywnego
320 g ryżu do risotto
80 ml białego wina
1 szt. cebuli
Oliwa z oliwek
100 g parmezanu
Prażone pestki dyni
Tymianek świeży
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać ryż, podlać winem, a gdy wsiąknie stopniowo podlewać bulionem. Dodać soli i pieprzu (czas gotowania ok. 30 minut), wymieszać z masłem i startym parmezanem, udekorować pestkami dyni i tymiankiem.
Pstrąg w papilotach z dynią, cukinią i kurkami
Składniki:
8 szt. filetów z pstrąga bez skóry
250 g dyni bez miąższu i skóry
2 szt. czerwonej cebuli
1 szt. cukinia
200 g kurek
1 łyżka sezamu
1 szt. cytryna
100 g oscypka
80 ml białego wina
100 g masła
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Sos sojowy ciemny
Przygotowanie:
Pstrąga oczyścić, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut. Następnie rozłożyć na pergaminie, dynię, cukinię i kurki przesmażyć z cebulą, podlać winem i poddusić. Dodać sosu sojowego oraz sól i pieprz, posypać startym oscypkiem, rozłożyć na filetach z pstrąga. Całość zawinąć w pergamin, piec w 180 stopniach przez 14 minut.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN