Blogerka kulinarna Agata Jędraszczak przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy "na wynos". Skorzystajcie z jej przepisów na: hummus, pastę z groszu i marchewki, sałatkę słoikową oraz serniczek bez pieczenia. A pragnienie, w upale, możecie ugasić domową lemoniadą...
Zajrzeliśmy do kuchni piłkarzy. O menu naszej reprezentacji już od 10 lat dba Tomasz Leśniak. Jak wygląda jego praca? Czy piłkarze muszą trzymać specjalną dietę? Czy radzą się go również prywatnie? Oto nasza reprezentacja... od kuchni ;-)
W kuchni Dzień Dobry TVN Adam Kozanecki przygotował risotto na naparze z pokrzywy, grillowanego steka z sosem malinowym oraz miętowe naleśniki z zatopionymi truskawkami. Spróbujecie?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Jana Kuronia. Kucharz przygotował wiosenne potrawy z koprem, ogórkiem i dymką w roli głównej. Co powiecie na tymiankowe risotto z marchewką i koprem włoskim, smażone faszerowane ogórki czy chłodnik z zielonych warzyw?
Nie od dziś wiadomo, że warzywa są bardzo zdrowe. I to właśnie z nich skorzystał Andrzej Polan przygotowując w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne dania. Na stole pojawiły się: smażony kalafior z porzeczką, sałatą rzymską i boczkiem, smażone warzywa z sosem musztardowym i polędwicą wieprzową oraz gulasz ziemniaczany z pstrągiem w soli.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania, które nadają się na upalne dni. Na stole pojawiły się talerze z: chłodnikiem z ogórków małosolnych, chłodnikiem z botwinki oraz młodymi marchewkami w pomarańczowym sosie. Na deser dostaliśmy ciasto rabarbarowe z keksówki z truskawkami i bitą śmietaną.
Lody najlepiej smakują wiosną i latem. W Dzień Dobry TVN poszukiwacz smaków Mikołaj Rey pokazał, jak w nowoczesny sposób przygotować lody z zielonej herbaty. Potrzebne do tego są: zielona herbata, mleko, śmietana, owoce, mikser oraz... ciekły azot. Na początku się dymiło, a po dodaniu granatu mieliśmy nawet pewne obawy o własne bezpieczeństwo, ale w końcu okazało się, że było pysznie :) Czy takie lody można robić w warunkach domowych?
Dzieci najbardziej kochają słodycze, dlatego z okazji ich święta Beata Kartowicz przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN ptysie i eklery, markizy, bezy, smoothie truskawkowe z lodami waniliowymi i owocami oraz cake pops. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała potrawy z polskich warzyw sezonowych. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: sałatka z rzodkiewką i łososiem, pomidory faszerowane pomidorowym kuskusem, szczypiorkowa pasta jajeczna i tarta rzodkiewkowa.
Amerykanka Susan Herrmann Loomis jest zakochana w kuchni francuskiej, mało tego - wyjechała do Francji, aby Francuzów uczyć gotowania ich narodowych potraw. My też mogliśmy się przekonać o jej mistrzostwie. W kuchni Dzień Dobry TVN jest przygotowała dla nas specjały znad Sekwany: sałatkę z klasycznym sosem winegret, muszle Michała w czekoladzie oraz jagnięcinę z cytryną, rozmarynem i pomidorkami cherry. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN szefował Alfredo Boscolo. Przygotował dla nas aromatyczne pyszności: spaghetti, zwane gitarą mecenasa, mousse z ricotty z mango, truskawkami i kiwi oraz dorsza "in guazzetto" duszonego w słoiczkach na polencie. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował słodkie desery na długi weekend. Na naszym stole nie mogło zabraknąć truskawek ani rabarbaru. Andrzej wyczarował z nich prawdziwe cuda :) Co powiecie na truskawki zapiekane w koglu moglu, brzoskwinie z bezą na ciepło, szachownicę z rabarbaru i ciasta francuskiego, czy chrupiące ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem? Pychota!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała proste i smaczne dania. Makaron razowy z pomidorami i bazylią, indyk z warzywami, a na deser brownie z bitą śmietaną, mascarpone i białą czekoladą. To potrawy wprost idealne na Dzień Matki :)
Mikołaj Rey w kolejną kulinarną podróż udał się aż do Darłówka. Zasmakował tam miejscowego, nadmorskiego przysmaku - flądry. Ze względu na jej oryginalny wygląd Mikołaj określił ją "x-menem wśród rybów". Jak ocenił smak grillowanej ryby? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała rabarbarowe słodkości. Ich smak dodatkowo wzbogaciły truskawki. Co powiecie na lody rabarbarowo-truskawkowe, tartę bez pieczenia z rabarbarem?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował tradycyjny polski obiad składający się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak: zapiekanki ze szpinakiem, pieczarkami i serem, zupa ziemniaczana ze szczawiem i wędzonym pstrągiem, szyncle z sałatką z rzodkiewek oraz tarta z truskawkami.
Gośćmi w kuchni Dzień Dobry TVN były dziś trzy panie: Leyla Elsanova z Czeczenii, Betelehem "Bety" Wdneh z Etiopii i Jarmiła Rybicka – koordynatorka projektu "Kuchnia Konfliktu". Zobaczcie na czym ma polegać ten innowatorski projekt. Jak myślicie, uda im się dotrzeć przez żołądek do serc Polaków? :)
Dziś kuchnia na wyjeździe. Daria Ładocha wybrała się do Barcic Drwalewskich, niedaleko Piaseczna, gdzie odwiedziła rodzinę Zdanowskich, którzy uprawiają ekologiczne warzywa. Daria razem z całą rodzina przygotowała takie potrawy jak: pizzę z szynką i kozim serem, sałatę ze szpinakiem oraz boczniaki w winie. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Charlie Daigneault. Kucharz przygotował dla nas potrawy bazując na sezonowych truskawkach. Było więc bardzo pysznie! Co powiecie na chłodnik truskawkowo-pomidorowy, a na deser truskawki z mascarpone i mille-feuille?
W pierwszej połowie maja zbiera się pędy sosny. Fakt ten postanowił wykorzystać Mikołaj Rey. Razem ze swoim gościem, szefem kuchni Aleksandrem Baronem, przygotował boczek z dzika. Podczas przyrządzania potrawy użyli pędów z sosny oraz mleczy. Jaki nadało to smak? I jakie właściwości zdrowotne mają pędy sosny?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował niestandardowe potrawy na śniadanie. Zamiast kanapki z szynką i serem nasz kucharz proponuje tofurnicę, zupę miso, penne z twarożkiem z nerkowców i zapiekaną owsiankę. Spróbujecie? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN królował juror MasterChef Junior Mateusz Gessler. Przygotował dla nas same pyszności: bliny gryczane z wędzonymi rybami, kurczaka faszerowanego i chłodnik z botwinki. Nasi prowadzący: Anna Kalczyńska i Jarek Kuźniar dali tym daniom ocenę celującą.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Dawida i Alicję Białowąs. Pasjonaci i propagatorzy diety Paleo przygotowali takie pyszności jak: omlet owocowy, frittatę z krewetkami, burgery z awokado, a na deser brownie z batatów. Na czym naprawdę opiera się ta dieta? Co dobrego może nam ona dać? Co Wy na to ?:)
W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy Damiana Kordasa, zwycięzcę 4. edycji "MasterChefa" oraz aktora Michała Malinowskiego. W związku z tym, że maj to sezon grillowy, panowie przygotowali szaszłyki na wiele sposobów! Lubicie szaszłyki z grilla?
Miód jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy, dlatego Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała kilka propozycji dań, w których głównym składnikiem był właśnie miód. Na stole pojawiły się: grillowany lub pieczony łosoś w marynacie miodowej, sałata z orzechami, gorgonzolą i truskawkami w miodowym sosie, pieczone jabłko z nadzieniem truskawkowo-miodowym oraz krewetki w sosie tamaryndowo-miodowym z ananasem. Smacznego!
Nasz smakosz Mikołaj Rey spotkał się z pasjonatem dobrego jedzenia Tomaszem Listopadzkim. W gospodarstwie Pana Tomasza Mikołaj skosztował własnoręcznie wyrabianego sera koziego. Co więcej, Rey sam go uwędził. Jakie produkt ma właściwości zdrowotne? I z czym można go przyrządzić w kuchni?
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makarony. To także pyszne sery, aromatyczne przyprawy i dużo warzyw. Udowodniła to Justyna Czekaj-Grochowska, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała takie smakołyki jak: miecznika z kremem z kopru włoskiego, sardyńskie pierożki z ricottą oraz grillowane warzywa.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Adama Kozaneckiego. Uczestnik programu „Masterchef” przygotował potrawy, które będą się idealnie nadawały na piknik. Adam do wiklinowego kosza schował takie pyszności jak: krucha tarta z agrestem, serem i szparagami, a na deser biszkopty z porzeczkami w obłokach.
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały uczestniczki MasterChef Junior Amelia Gardaś i Daria Kuczwalska. Przygotowały dla nas: Lemon Curd, wołowinę w winie wytrawnym, sushiburgera oraz tort bezowy z bakaliami. Asystował im Mateusz Gessler.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował warzywa w śmietankowej oprawie. Na stole znalazły się: cukinia i chrupiące pieczywo, gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej z winogronami oraz strudel z rabarbarem i śmietanką waniliową.