Crostini z marynowanymi krewetkami i bobem
Składniki:
300 g krewetek 31/40
Mały ząbek czosnku
1 mała papryczka chilli
Sok z połówki cytryny
Pieprz
Oliwa z oliwek
300 g bobu
Świeża bazylia
Kromki jasnego pieczywa np. ciabatty
Sposób przygotowania:
Krewetki obrać (skorupki można zamrozić i użyć np. do wywaru). Czosnek papryczkę, posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami oliwy. Całość doprawić pieprzem i wymieszać z krewetkami. Odstawić do zamarynowania na 1 godzinę. W tym czasie ugotować i obrać bób. Krewetki podsmażyć przez chwilę na oliwie z oliwek. Pod koniec dodać bób. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na opieczonych kromkach pieczywa, posypane bazylią.
Klasyczne krewetki z czosnkiem
Składniki:
500 g krewetek z pancerzem bez głowy 16/20
4 łyżki masła
4 łyżki oliwy z oliwek
6-8 ząbków czosnku
Garść natki pietruszki
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Krewetki naciąć nożyczkami wzdłuż grzbietu i usunąć przewód pokarmowy (cienka czarna nitka). Masło z oliwą podgrzać na patelni. Dodać posiekany czosnek i chwilę podprażyć. Dodać krewetki i często mieszając podsmażyć przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Podawać z makaronem lub jasnym pieczywem np. ciabattą. Przepis poniżej.
Ciabatta z foremki
Składniki:
20 g drożdży
300 ml wody
400 g mąki pszennej
2 łyżki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g czarnych oliwek bez pestek
Sposób przygotowania:
W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki, przy pomocy łyżki dokładnie wymieszać, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Dwie podłużne foremki wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do foremek. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do 240º C. Blaszkę obsypać mąką, foremki obrócić i wyłożyć ciasto na blaszkę. Do piekarnika wlać 100 ml zimnej wody i wstawić blachę. Piec przez około 20-30 min.
Pikantno-kwaśny bulion z krewetkami
Składniki na Bulion:
2 nóżki z kurczaka
Skorupki z krewetek
2 marchewki
Kawałek pora
Kawałek selera
Mały kawałek cynamonu
Gwiazda anyżu
Kawałek imbiru
Mała papryczka chilli
Trawa cytrynowa- opcjonalnie
Liście limonki kafir- opcjonalnie
2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki octu winnego
Dodatki:
2 młode marchewki
1 czerwona papryka
500 g krewetek rozmiar 31/40
Pęczek dymki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na bulion z wyjątkiem cukru i octu, umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować 2-3 godziny na wolnym ogniu. Krewetki obrać a skorupy dodać do wywaru. Wywar przecedzić i doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w plasterki marchewki, pokrojoną w kostkę paprykę i gotować około 10 minut. Dodać obrane krewetki i odstawić zupę na 5 minut-nie gotować. Przed podaniem dodać posiekaną dymkę.
Bisque z krewetek
Składniki:
450 g krewetek tygrysich z pancerzami
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 duży koper włoski
2 marchewki
150 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka brandy
1 puszka krojonych pomidorów
1 litr wywaru warzywnego lub rybnego
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Do podania:
150 ml kremówki
8 dużych krewetek obranych z ogonkiem
listki kopru
Sposób przygotowania:
Krewetki obrać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie kilka minut. Dodać posiekaną cebulę, koper i marchewkę. Smażyć około 10 minut aż warzywa zaczną mięknąć. Dodać wino i brandy i gotować kilka minut aby alkohol wyparował. Dodać pomidory oraz paprykę. Gotować pod przykryciem około 30 minut. W tym czasie pokroić krewetki. Zupę zmiksować na gładki krem a następnie przecedzić i przetrzeć przez sito. Ponownie podgrzać i dodać posiekane krewetki. Zmiksować ponownie na gładki krem z dodatkiem śmietany. Krewetki do podania lekko podsmażyć na maśle włożyć do miseczek i zalać zupą. Udekorować listkami kopru.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN