Przyprawy z grzybów to idealny sposób na wykorzystanie pozostałości po grzybach - trzonków czy uszkodzonych kapeluszy. Szkoda marnować ich pyszny aromat, wyrzucając te części do kosza. Można z nich przygotować proszek lub kostki grzybowe, które sprawdzą się jako przyprawy do różnych dań. Sprawdź przepis.
Idealny sos grzybowy to dodatek do wielu dań. Można go przygotować w wersji tradycyjnej, wegetariańskiej lub wegańskiej. Sprawdź, jak przygotować pyszny sos grzybowy z prostego przepisu i ciesz się smakiem leśnych darów.
"MasterChef" pozwala widzom nie tylko śledzić zmagania kucharzy-amatorów, ale i podnieść własne umiejętności kulinarne. Sprawdź propozycje przepisów, które pojawiły się w programie.
Smażony ser to danie typowe przede wszystkim dla kuchni czeskiej i tam określane jest jako smažený sýr. Podawane jest jako przekąska lub integralna część dania obiadowego, w towarzystwie frytek, surówek i sosów.
Sezon na grzyby trwa. Bez względu na to, czy będą suszone, marynowane czy podane świeże w sosie lub zupie, po ich zebraniu każdy grzybiarz musi zrobić to samo - oczyścić je. Im jest ich więcej, tym żmudniejsze to zadanie. Dlatego dzielimy się sposobem na szybkie oczyszczenie leśnych grzybów. Sprawdź też, w jaki sposób je przechowywać tuż po zebraniu.
Gotową tortillę, przeznaczoną do podgrzania, można kupić niemal w każdym sklepie. To bardzo smaczne i pożywne danie, które pochodzi z terenów Meksyku i Ameryki Południowej. Jeśli jednak zastanawiacie się, jak zrobić tortille z gotowych placków z domowym farszem, zobaczcie przepisy, które dla Was przygotowaliśmy!
Ogórki kanapkowe to kolejny sposób na wykorzystanie tych zielonych warzyw w kuchni. Efekt jest pyszny, a proces przygotowania prosty i szybki. Sprawdź nasz przepis i ciesz się smacznymi plastrami ogórkowymi o każdej porze roku.
Domowe ogórki kiszone - kto ich nie lubi? Idealne na kanapkę, zupę, a także jako przekąska. Gdy sezon na te warzywa trwa w najlepsze, warto zrobić zapas i przygotować przetwory na zimę. Z tej okazji wybraliśmy najlepsze przepisy na ogórki kiszone – tradycyjne, kruche oraz z chilli. Odpowiadamy też na pytanie, dlaczego czasami ukiszone ogórki są puste w środku.
Idealnie przygotowane grzyby to sposób na pyszne danie. Niestety ich obróbka wcale nie jest taka prosta, ponieważ zbyt długie trzymanie w wodzie może sprawić, że będą za miękkie. Jak zatem gotować grzyby, aby nie straciły swojej konsystencji?
Kuchnia Dzień Dobry TVN wybrała się w kulinarną podróż do Krakowa. Dania inspirowane smakami tego miasta i całego regionu przygotował Michał Zakrajewski. Jak zrobić sałatkę z grillowanym oscypkiem, obwarzanek krakowski z pastą jajeczną i schab z zasmażaną kapustą? Sprawdź przepisy.
Musztarda to kulinarny dodatek, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie części potraw. Po ten przysmak sięgano już w Starożytnym Rzymie. Z okazji Światowego Dnia Musztardy przedstawiamy przepis na domową jej wersję i kilka ciekawostek, których mogliście nie znać.
Kociołek na ognisko to świetny sposób na przygotowywanie pysznego, letniego jedzenia na świeżym powietrzu. Podobnie jak w przypadku grilla, dania mogą być mięsne lub wegetariańskie. Jaki kociołek wybrać? Co można w nim przyrządzić? Sprawdź porady i proste przepisy.
Smak słonego karmelu od lat podbija kuchnie i cukiernie świata. Słodkie lody przełamane niewielką ilością soli stały się ulubionym deserem wielu osób. Ten przysmak warto spróbować zrobić samodzielnie. Jak? Sprawdź nasz przepis.
Andrzej Polan znalazł patent na to, jak nie zmarnować ani jednej jagódki, podczas domowego pieczenia. Owoce te nie należą do najtańszych, więc warto pod okiem mistrza nauczyć się je dobrze zawijać. Kucharz pokazał na swoim TikToku, jak się za to zabrać.
Lubisz program “Ugotowani w parach” i chcesz we własnej kuchni przetestować wykonywane przez uczestników przepisy? Świetnie się składa, ponieważ w tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie 5, naszym zdaniem, najlepszych przepisów z pierwszego sezonu programu.
Lipiec to czas na świeże, pyszne jagody! Poza tym nie ma lepszego czasu na lody niż upalne dni. Zrobienie domowych, pysznych lodów jagodowych, wbrew pozorom, jest bardzo proste. Wystarczą tylko 3 składniki. Sprawdź prosty przepis krok po kroku.
Quiche to placek wykonany z kruchego ciasta. Podaje się go z różnego rodzaju wytrawnymi nadzieniami. Quiche pozwala na tworzenie wielu kombinacji smakowych, dzięki czemu stanowi bardzo popularne danie, serwowane przede wszystkim jako przystawka. Można podawać je zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Kuchnia wegańska ma to do siebie, że stale poszukuje sposobów na zastąpienie dań i produktów pochodzenia zwierzęcego roślinnymi odpowiednikami. Nie inaczej jest w przypadku kawioru. Jak przygotować wegański kawior?
Lasagne wegetariańska to doskonały pomysł na rodzinny obiad, potrawa ta jest bowiem niezwykle sycąca. Dobrze sprawdza się również jako bezmięsny zamiennik tradycyjnej wersji z dodatkiem mielonego mięsa.
Sezon na jagody zaczyna się w lipcu. Są one jednym z najbogatszych źródeł witamin. Z tej okazji Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji programu MasterChef, przyrządził w kuchni Dzień Dobry Wakacje chłodnik jagodowy swojej babci. Sprawdź, jak przygotować to niesamowite danie, idealne na słodki obiad lub deser.
Sezon na bób jest krótki, a jego smak wyjątkowy. Warto więc po niego sięgnąć póki czas i nieco poeksperymentować w kuchni. Wbrew pozorom świetnie sprawdza się nie tylko w wersji wytrawnej, ale również jako składnik deserów. Doskonałym tego przykładem jest głębokie w smaku czekoladowe ciasto z bobem. Jak je zrobić? Sprawdź przepis krok po kroku.
Jagodzianki, zwłaszcza te po brzegi wypełnione jagodami to chyba jeden z najbardziej popularnych letnich wypieków. Leśne owoce zapewniają im niepowtarzalny smak, a miękkie drożdżowe ciasto przywodzi na myśl tradycyjną kuchnię polską. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, jeżeli zależy nam na utrzymaniu odpowiedniej wagi. Jagodzianki możemy bowiem przyrządzić w standardowy sposób bądź też zdecydować się na ich niskokaloryczną wersję. Sprawdź nasze przepisy.