Korowaj to nieco zapomniane ciasto, które niegdyś pojawiało się na weselach. Co warto o nim wiedzieć? Jak powstaje? Jaką pełni funkcję? Odpowiedzi na te pytania szukał Mikołaj Rey.
Coraz więcej świeżych warzyw zaczyna kusić nas ze straganów. Wyższe temperatury to idealny czas na pierwsze chłodniki i zupy na zimno. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami na chłodniki podzieliła się Daria Ładocha. Sprawdź przepisy na gazpacho na spodzie z pieczonych rogalików, chłodnik z ogórkiem, fetą i jajkiem, malinowy chłodnik z mascarpone i chłodnik z botwinki z sezamem.
Światowy Dzień Pieczenia obchodzony jest 17 maja. Święto ma na celu promowanie własnych wypieków, ale i obdarowywanie domowymi słodkościami bliskich. W związku z tym świętem Andrzej Polan postanowił podzielić się w studiu Dzień Dobry TVN kilkoma przepisami na przepyszne wypieki. Sprawdź również wiele innych naszych propozycji.
W kuchni Dzień Dobry TVN sezonowość to jedno z najważniejszych kryteriów, jakim się kierujemy. Z tego względu tym razem w różnych wersjach - pyszna, świeża, młoda kapusta. Jak zrobić z niej ciapkapustę tudzież panczkraut, minestrone i chłopską zapiekankę? Sprawdź przepisy.
Czebureki to danie regionalne Tatarów krymskich. Swoim wyglądem przypominają pierogi. Tradycyjnie ciasto wykonuje się z wody, mąki oraz soli. Zobacz, jak je zrobić i jak przygotować farsz.
Uwielbiasz małosolne, ale nie wiesz, jak je zrobić? Piotr Kucharski przekonuje, że to bardzo proste zadanie. W programie Dzień Dobry TVN zdradził swój przepis na ogórki małosolne i opowiedział o tym, na co trzeba zwrócić uwagę podczas ich przygotowania.
Ryba mintaj jest bardzo popularna i łatwo dostępna, a co za tym idzie, bardzo często gości na naszych na stołach podczas obiadu. Jest delikatna w smaku i dobrze komponuje się z warzywami. Upiecz ją w piekarniku, aby podkreślić głębię jej smaku.
Gdy trwa sezon na szparagi, w kuchni Dzień Dobry TVN staramy się maksymalnie nim nacieszyć. Można je przyrządzić na wiele różnych sposób, co tym razem udowodnił Andrzej Polan. Jak zrobić gofry z domowymi lodami szparagowymi i truskawkami, wiosenny makaron ze szparagami i wytrawnym koglem-moglem oraz chrupiące szparagi z sałatami z sosem z maślanki po ranczersku i grzankami sadzonymi. Sprawdź przepisy.
Śniadanie uważane jest za jeden z podstawowych elementów dobrego rozpoczęcia dnia. W połączeniu z dobrą herbatą daje jeszcze więcej energii. Jak zrobić jajka na miękko, sałatkę z jajkami, tosty z maślaną jajecznicą i ziołową sałatką oraz omlet biszkoptowy z owocami? Sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego.
Sezon grillowy trwa. A grill to nie tylko karkówka, kiełbasa i szaszłyki. Każdy ciepły weekend to idealna okazja do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Podpowiadamy, co wrzucić na ruszt. Poznaj 10 prostych, pysznych i nietypowych przepisów na dania z grilla.
Przyjęcia komunijne - dawniej urządzane głównie w domach, obecnie częściej w restauracjach. Jedni stawiają na przygotowanie jedzenia na tę okazję samodzielnie, inni zamawiają catering. Na wybór potraw, które zaserwujemy gościom, wpływ ma ich liczba, a także budżet i czas, jakimi dysponujemy. Sprawdź nasze propozycje menu komunijnego.
Wieprzowina po chińsku to danie smażone na oleju w bardzo wysokiej temperaturze. Polędwiczkę wieprzową po chińsku przed obróbką termiczną należy zmrozić, tylko wtedy będzie można ją pokroić na cienkie plasterki. Dlatego każdy, kto chciałby spróbować tego dania, powinien zaopatrzyć się w ostry nóż.
Kurczak satay z sosem orzechowym to pikantna potrawa kuchni tajskiej. Sprawdzi się jako przekąska na imprezy, rodzinnego grilla lub jako danie obiadowe podawane z ryżem.
Tatar wołowy przygotowywany jest z surowego mięsa. Przyrządza się go z polędwicy, udźca, ligawy, rostbefu lub łopatki. Tatar z wołowiny podawany jest z jajkiem.
W kuchni Dzień Dobry TVN przez cały miesiąc trwała kulinarna akcja "W marcu jak w garncu", w której powstawały dania na podstawie przepisów naszych kucharzy, prowadzących, a także widzów. Wszystkie zebrane zostały w wygodnym e-booku. Zachęcamy do pobrania i pysznego gotowania razem z nami.
Zapiekanka z kurczakiem i makaronem lub ziemniakami to jedno z najbardziej lubianych przez Polaków dań. Dlaczego? Za jego popularnością przemawia chyba najbardziej fakt, że nie da się go zepsuć. To powoduje, że po zapiekankę sięgają nawet niewprawieni miłośnicy kuchni.