Okres przejściowy pomiędzy latem a jesienią to doskonały czas na przygotowywanie domowych przetworów. Najwięcej właściwości zdrowotnych i walorów smakowych będą miały te zrobione z sezonowych darów natury.
Wszyscy grzybiarze wiedzą, jaką zmorą i utrapieniem potrafi być piasek, który przylepi się do zbieranych grzybów. To szczególne utrapienie w suche lato i jesień. Jak skutecznie oczyścić grzyby z piasku?
Nie dość, że nadmierne spożywanie cukru nie jest dobre dla zdrowia, to w obecnej kryzysowej sytuacji na świecie, może go przez jakiś czas brakować. Czym więc zastąpić cukier w przetworach? Które zamienniki są najlepsze?
W kuchni Dzień Dobry TVN bohaterką tym razem jest pyszna, zdrowa kapusta i jej odmiany. Poniżej przepisy na krem z czerwonej kapusty z kozim serem, japońskie naleśniki „Okonomiyaki” z kapusty włoskiej z łososiem i kwaśną śmietaną, stek z młodej białej kapusty z pastą miso i białą kiełbasę pieczoną na kapuście kiszonej z chorizo, białą fasolą i krewetkami.
W kuchni Dzień Dobry TVN bardzo lubimy dzielić się prostymi, ale i oryginalnymi przepisami na pyszne dania i przekąski. Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim te, do przygotowania których trzeba sięgnąć po sezonowe składniki.
Sezon na polskie jabłka trwa w najlepsze, a to oznacza, że pora przygotowywać z nich nie tylko przetwory, ale i dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bukowska przygotowała pyszne ciasta jabłkowe na każdą okazję. Poznaj jej przepisy na ciasto wiewiórkę i muffny jabłkowe z kremem czekoladowym.
W programie "MasterChef" kucharze-amatorzy walczą o zwycięstwo poprzez brzuchy i podniebienia grupy jurorów, oceniających ich kulinarny talent. W artykule przygotowaliśmy zestawienie ciekawych przepisów, gdzie głównym składnikiem jest ryba. Łosoś, dorsz czy sandacz?
Jak przygotować grzyby marynowane? Czy trzeba je pasteryzować? Jak długo je gotować? Co do nich dodać? Swoimi sposobami na marynowanie podzieliła się z widzami Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz.
"MasterChef" to reality show, w którym pasjonaci kuchni, amatorzy, muszą się wykazać nie tylko umiejętnościami kucharskimi, ale także wyobraźnią, aby wybić się na tle konkurentów w walce o statuetkę i tytuł "MasterChefa". Jednak program to nie tylko silne emocje, to też mnóstwo kulinarnych inspiracji. Lubisz owoce morza? Jeżeli tak, w artykule znajdziesz ciekawe przepisy na przystawki pasujące do każdej okazji.
W kuchni włoskiej nie brakuje również pysznych, słodkich, sezonowych wypieków. Jak zrobić drożdżówkę ze śliwkami? Sprawdź przepis Cristiny Catese prosto z kuchni Dzień Dobry TVN.
Tradycyjna pieczeń rzymska smakowicie skomponuje się z między innymi z lekką sałatką z ziemniaków. Jak zrobić tę pieczeń w domu? Sprawdź przepis Cristiny Catese prosto z kuchni Dzień Dobry TVN.
Kuchnia włoska inspiruje, kusząc swoją prostotą i smakiem najlepszych produktów. Jak zrobić sałatkę z ziemniaków, fasolki szparagowej, mięty i anchois? Sprawdź przepis Cristiny Catese prosto z kuchni Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN bardzo lubimy proste rozwiązania. Właśnie one są motywem przewodnim ciast w wykonaniu Bartka Boratyna, do przygotowania których potrzebujemy zaledwie kilku produktów. Jak zrobić sernik czekoladowy z 3 składników, brownie z 3, czekoladowy fudge z 3 i 5-składnikowy hit Tik Toka. Sprawdź przepisy.
Kiszonki to polskie super foods, czyli produkty spożywcze o ponadprzeciętnie wysokich właściwościach. Są nie tylko wyraziste w smaku, ale też bardzo korzystne dla ludzkiego zdrowia. Kisić można znacznie więcej warzyw niż tylko ogórki czy kapustę. Doskonale nadaje się do tego również młody kalafior. Sprawdź przepis na kiszonego kalafiora i sposoby jego wykorzystanie w kuchni.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem rządził Adrian Owsianik, znany bliżej jako Foxx Gotuje. Jest wielkim on fanem Ameryki i postanowił przybliżyć nam tajniki amerykańskiej kuchni. Przygotował dla nas kultowe dania m.in. smash burgera, klasyczne, amerykańskie skrzydełka oraz propozycje śniadań w wersji na słono i na słodko.
Czy zwykłe, domowe przetwory mogą wspierać odchudzanie? Tak, jeśli tylko zostaną przygotowane z odpowiednio dobranych składników. Aby czerpać jak najwięcej z domowego jedzenia, warto używać do jego przygotowania produktów dobrej jakości, ograniczać tłuszcz i cukier. Idealnie pasuje tu domowy, rozgrzewający dżem śliwkowy. Sprawdź nasz przepis.
Szukasz pysznego przepisu na grzyby? Z pomocą przychodzi Sebastian Olma i jego zapiekane grzyby w sosie serowym pod ciastem francuskim z sałatką ziołową. Jak je zrobić? Sprawdź przepis.
Sezon grzybowy to świetny czas na kulinarne eksperymenty z udziałem aromatycznych darów lasu. Doskonałym tego przykładem jest "krupnik" z grzybami azjatyckimi, warzywami, kaszą jęczmienną i jajkiem sojowym według przepisu Sebastiana Olmy. Jak go zrobić? Sprawdź przepis.
Pieczarki można przygotować na nieskończenie wiele sposobów. Swoim pomysłem w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma. Jak zrobić pieczoną pieczarkę portobello z suszonymi pomidorkami, mozzarellą, figami i pesto bazyliowym? Sprawdź przepis.
Sezon na grzyby trwa, co widać również w kuchni Dzień Dobry TVN. Sebastian Olma przygotował różne grzybowe pyszności, w tym placki ziemniaczane z kurkami w sosie śmietanowo – tymiankowym. Jak je zrobić? Sprawdź przepis.
Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN motywem przewodnim jest pieczywo i różne sposoby na jego wykorzystanie w potrawach. Szymon Czerwiński udowadnia, że nie warto wyrzucać czerstwego pieczywa. Jak zrobić z nich grzanki, a także spaghetti ze skórką cytryny i tartą bułką, zupę cebulową z grzankami i zapiekany czerstwy chleb z pesto bazyliowo - pietruszkowym? Sprawdź przepisy.
Maślane bułeczki śniadaniowe, prosty i szybki chleb z otrębami, bułki z karmelizowaną cebulą, a może foccacia z kurkami lub pomidorkami? Sprawdź proste przepisy na pieczywo. Szymon Czerwiński w Dzień Dobry TVN podzielił się także swoimi sposobami na wykorzystanie czerstwego chleba.