Dziś świętujemy Dzień Języka Chińskiego, co widać i czuć również w kuchni Dzień Dobry TVN. Z tej okazji Daria Ładocha przygotowała kilka pysznych w dań, a wśród nich makaron chow mein z wołowiną. Jak go zrobić? Sprawdź przepis.
Z okazji Dnia Języka Chińskiego tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN dania również pochodzące z Chin. Jak przygotować krewetki z ananasem w sosie imbirowo-pomarańczowym? Sprawdź przepis Darii Ładochy.
Czosnek ma tak wiele właściwości zdrowotnych i smakowych, że żal nie korzystać z niego w kuchni. Szukasz pomysłu na obiad, przekąskę, kolację? Sprawdź nasze inspiracje.
Pochodzące z Beskidu Żywieckiego Justyna i Dorota “Pszczółki” dzielą się swoimi słodkimi przepisami w wielu miejscach, również w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zrobić miodowe ciasteczka z konfiturą wiśniową, roladę miodową z kremem malinowym i mus miodowy z karmelizowanym ananasem? Sprawdź przepisy.
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna. Miłośnicy tego pysznego, zielonego warzywa najczęściej podają je klasycznie (bez niczego) lub wkomponowują w bardziej wyszukane, kilkuskładnikowe dania. Dla wielu może to być zaskoczenie, ale szparagi świetnie sprawdzają się również w postaci deseru. Dowodem na to jest pyszny mus ze szparagów i białej czekolady. Jak go zrobić? Sprawdź przepis.
Sezon na szparagi trwa tylko dwa miesiące, dlatego nie warto go przegapić. W kuchni Dzień Dobry TVN mamy wiele szparagowych przepisów, a Grzegorz Zawierucha właśnie wzbogacił ją o kolejne. jak zrobić sałatkę ze szparagów i buraków, szparagową zupę krem, frytki i chrupiącą grzankę z pysznymi dodatkami?
Wino z malin nie jest tak często przyrządzane jak inne wina owocowe. Jest to spowodowane tym, że maliny to dość drogie owoce i mało wydajne. Do przygotowania 10 litrów wina z malin potrzeba aż 7 kilogramów owoców. Niemniej jednak z malin z powodzeniem można sporządzić mocny, intensywny w smaku trunek. Jak więc zrobić wino z malin?
W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na fondant czekoladowy, najprostsze ciasto czekoladowe na świecie oraz kolorowy deser z czekoladowymi ciasteczkami. Darii asystowały w kuchni Gabrysia i Marysia, czyli mała bohaterka z Szydłowca i jej młodsza siostra. Zobaczcie jak sobie poradziły.
Jak zrobić wino z ryżu? Nie jest to trudne zadanie. Trunek ten można bowiem przygotować o każdej porze roku, a sam proces fermentacji trwa bardzo krótko. Tradycyjne wino z ryżu przypomina w smaku wermut i jest mocniejsze od win owocowych – zawiera około 17 procent alkoholu. W przepisach na wino ryżowe nie używa się spirytusu, który mógłby przerwać proces fermentacji drożdży.
Wydawałoby się, że na diecie eliminacyjnej nie ma mowy o jedzeniu ciastek i deserów. Nic bardziej mylnego! Słodycze bezglutenowe, a także te bez laktozy i cukru, bez trudu zrobimy samodzielnie. Mogą opierać się na bakaliach, gorzkiej czekoladzie i mące bezglutenowej.
Nasza wiedza na temat potraw arabskich ogranicza się zazwyczaj do kebabów lub falafeli jedzonych w osiedlowej budce. Tymczasem syryjska kuchnia narodowa zachwyca różnorodnością smaków i aromatów. Pokochają ją przede wszystkim wegetarianie, ale i wielbiciele niepowtarzalnych połączeń smakowych.
Parówki to bardzo znany i lubiany przez dzieci produkt. Najczęściej podawane są gotowane w wodzie lub grillowane, jednak można je przyrządzić również zawinięte w ciasto. Parówki w cieście drożdżowym to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego mięsnego produktu.
Święta wielkanocne to czas, kiedy zasiadamy z bliskimi do suto zastawionego stołu. Pod wieloma postaciami pojawi się na nim chrzan. Jedną z potraw z jego użyciem jest zupa chrzanowa - u nas w trzech wersjach. Sprawdź również inne przepisy z wykorzystaniem chrzanu.
Majonez to produkt, bez którego większość Polaków nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Niestety, w wyniku szalejącej inflacji podrożał on o 100 proc. Ceny skutecznie odstraszają przed zakupem, dlatego my podpowiemy, jak na tegoroczną Wielkanoc samodzielnie zrobić majonez. Przepis idealny zdradziła Aleksandra Juszkiewicz, kucharka i zwyciężczyni 9. edycji programu "Masterchef".
W kuchni Dzień Dobry TVN trwają przygotowania do nachodzącej Wielkanocy. Szukasz pomysłu na pyszne dania pasujące do wielkanocnego menu? Sprawdź przepisy na jajka faszerowane twarogiem, pastą z pstrąga i oliwkami, biały barszcz na jabłkach z majerankiem i kaczkę pieczoną z gruszkami i jabłkami w sosie własnym.