Barszcz czerwony z uszkami lub grzybowa z uszkami to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. W kuchni Dzień Dobry TVN krytyk kulinarny i restauratorka, Agnieszka Kręglicka pokazała, jak przygotowuje się pyszne uszka z grzybami.
Przygotowanie ryby w piekarniku nie jest ani trudne, ani czasochłonne. To szybki sposób na pyszny i lekki obiad. Świetnie się też sprawdzi jako danie na Wigilię i Boże Narodzenie. Podpowiadamy, jak można przyrządzić filet z dorsza pieczony, który zasmakuje każdemu i będzie zdrową alternatywą dla ryby z patelni.
Wigilia już za chwilę, a zatem to ostatni moment na świąteczne przygotowania. Z tej okazji przypominamy wizytę Mikołaja Reja w kuchni Dzień Dobry TVN, podczas której przygotował dania z buraków. Na naszym stole pojawiły się: barszcz wigilijny na zakwasie, łosoś marynowany w burakach, przekładaniec z buraka i koziego sera, a także panierowane kostki z buraka z serem pleśniowym, orzechami i gruszką w occie.
Ryba po grecku z piekarnika to smaczne danie często serwowane w trakcie wigilijnej wieczerzy. Podawane jest na zimno jako przekąska (np. do napojów alkoholowych) lub na ciepło. Pieczona ryba po grecku z reguły przyrządzana jest na bazie ryb morskich o chudym mięsie. Jak przyrządzić smaczną rybę po grecku? Poznaj sprawdzone przepisy.
Ryba w sosie greckim to przepyszne danie, które kojarzy się głównie z kolacją wigilijną. Sos w tej potrawie jest najważniejszy, bo nadaje jej charakterystyczny smak. Poznaj prosty i pyszny przepis na sos do ryby po grecku.
Sposobów na przyrządzenie ryb jest wiele, jednak gotowanie ich na parze lub pieczenie w piekarniku pozwala wyeliminować z diety większą ilość tłuszczu. Dorsz pieczony ma mniej kalorii i tłuszczu niż dorsz smażony. Idealnie sprawdzi się na świąteczny obiad i nie tylko. Sprawdź niezawodny przepis.
Jak zrobić tradycyjny, świąteczny bigos z kapusty białej i kiszonej, a także, przy okazji, pyszną, wigilijną kapustę z grzybami? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy i sposób wykonania zaprezentowała vlogerka kulinarna Kasia Bukowska.
Królowa polskiej kuchni od lat dzieli się z widzami swoimi sprawdzonymi przepisami. Pierogi w wykonaniu Magdy Gessler to potrawa, która koniecznie powinna znaleźć się na stole wigilijnym w trakcie nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Z pewnością zachwyci wszystkich miłośników pierogowego szczęścia. Jak wykonać idealne ciasto na pierogi? Co jest sekretnym składnikiem? Przekonajmy się!
Wegańska wigilia tylko pozornie wymaga specjalnych przepisów i przygotowań. W rzeczywistości tradycyjna kolacja wigilijna jest bowiem postna, bardzo często wystarczy jedynie zmienić kilka szczegółów, aby mogli do niej zasiąść również weganie. Możliwe jest nawet przygotowanie potraw bezglutenowych.
Jadalne prezenty na święta to dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy cenią sobie domowej roboty przetwory. Można je przygotować samodzielnie, a do tego jest mała szansa, że się zmarnują. Swoich bliskich można obdarować ich ulubionymi kiszonkami, pysznym piernikiem lub nietypowymi owocami w zalewie. Sprawdź, co warto dać na prezent.
Herbata zimowa nie tylko doskonale smakuje, ale jest również skutecznym sposobem na rozgrzanie się w chłodne dni, a przy tym ma wiele prozdrowotnych właściwości. Można przygotować ją na podstawie różnych przepisów, a do najpopularniejszych należą te z wykorzystaniem goździków, pomarańczy lub imbiru.
Śledzie w occie lub oleju to klasyka, która gości na naszych stołach na co dzień i od święta. Aby smak ryb był łagodny i niebanalny, warto je namoczyć przed marynowaniem. W czym? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z Aleksandrą Juszkiewicz. Od zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa otrzymaliśmy także przepisy na marynatę korzenną, różowe śledzie, a także lekkie śledzie w marynacie jabłkowej.
Mistrz dobrego smaku i dobrego humoru Tomek Jakubiak zaprosił nas do swojego nadmorskiego domu, po to, aby zaprezentować nam przepisy na idealne dania i takie same święta. Jaki jest sekret jego pierogów? Jakie potrawy kojarzą mu się z Bożym Narodzeniem?
Jak zrobić suszone grzyby i je później przyrządzić? Jak długo je moczyć i gotować? Jak dobrze przygotować i przechowywać suszone grzyby? Które gatunki nadają się do suszenia, a które lepiej zamarynować lub zjeść od razu?
Tradycja dwunastu dań na wigilijnym stole, jest jedną z najtrwalszych w naszym kraju. Barszcz czerwony z uszkami, karp czy makowiec - to są klasyki, jednak do wypełnienia stołu wciąż pozostało nam kilka potraw. Co wybrać? Przedstawiamy pełne menu i listę przepisów na 12 wigilijnych dań.
Kiedyś dużą popularnością cieszyły się zapiekanki z pieczarkami i serem, które sprzedawano w budkach z fast foodem. Dziś nadal są serwowane w parkach rozrywki, zoo, na festiwalach czy latem w nadmorskich miejscowościach.