Zupa rybna z owocami morza
Składniki:
- 2 marchewki,
- łodyga selera naciowego,
- pietruszka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 świeże pomidory obrane ze skóry,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- szczypta cukru trzcinowego,
- skórka z połowy cytryny,
- 600 g pstrąga,
- opakowanie kalmarów,
- 4 ziemniaki,
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- łyżeczka papryki wędzonej w przyprawie,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- garść liści świeżej kolendry,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 1,5 litra wody lub wywaru z jarzyn2 marchewki,
- łodyga selera naciowego,
- pietruszka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 świeże pomidory obrane ze skóry,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- szczypta cukru trzcinowego,
- skórka z połowy cytryny,
- 600 g pstrąga,
- opakowanie kalmarów,
- 4 ziemniaki,
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- łyżeczka papryki wędzonej w przyprawie,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- garść liści świeżej kolendry,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 1,5 litra wody lub wywaru z jarzyn.
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę. Seler naciowy pokrój w drobne talarki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Wymieszaj je dokładnie, dodaj paprykę wędzoną oraz kmin rzymski i podsmażaj około 6 minut, ciągle mieszając. Następnie dodaj 1,5 litra wody lub wywaru i dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj pod przykryciem około 12 minut.
Dodaj pomidory oraz przecier i doprowadź do wrzenia. W tym czasie możesz dodać sól oraz pieprz. Gdy zupa już będzie wrzała, dodaj filety z ryb pokrojone na mniejsze kawałki, kalmary pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj zaledwie kilka minut tak, by ryba się nie rozpadła. Na koniec dodaj skórkę z cytryny oraz posyp liśćmi kolendry.
Zapiekanka z pstrągiem i warzywami
Składniki:
- brokuł podzielony na różyczki,
- 700 g pstrąga,
- cebula cukrowa,
- żółta papryka pokrojona w kostkę,
- 10 suszonych pomidorow w oleju pokrojonych w pascezki,
- czerwona papryka pokrojona w kostkę,
- marchewka pokrojona w talarki,
- przyprawy: czosnek granulowany, oregano, papryka słodka,
- 5 jajek,
- 400 ml śmietany 18%,
- 100 g parmezanu,
- 10 czarnych oliwek,
- świeże oregano,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Brokuł zblanszuj w gorącej wodzie. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oliwy z dodatkiem oregano i czosnku. Dodaj marchewkę i paprykę i chwilę podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne wysmaruj delikatnie oliwą. Wyłóż brokuł, marchewkę oraz papryki. Dodaj pstrąga bez skóry pokrojonego na mniejsze kawałki i suszone pomidory. Jajka wbij do miski, ubij trzepaczką, dodaj sól oraz pieprz i oliwki. Powstałą masą zalej warzywa z rybą i wstaw do piekarnika na 30-40 minut i poczekaj aż masa się zetnie. Na koniec dodaj świeże oregano.
Dorada w sosie putanesca
Składniki:
- 600 g filetów z dorady,
- 3 filety anchois,
- 4 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- puszka pomidorów w całości,
- ½ szklanki białego wina,
- ½ łyżeczki suszonego oregano,
- ½ łyżeczki suszonego tymianku,
- sól, pieprz,
- 15 oliwek czarnych bez pestek,
- 2 łyżki kaparów,
- pęczek bazylii świeżej.
Do podania: świeży makaron.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj rozgniecione ząbki czosnku, a także dodaj anchois. Następnie dolej wina i odparuj chwilę. Dodaj pomidory i wszystkie przyprawy. Gotuj 10 minut pod przykryciem. Następnie dodaj kapary oraz oliwki. Na wierzchu ułóż kawałki dorady i przykryj. Gotuj, aż ryba się zetnie. Na koniec dodaj świeżą bazylię i podawaj z makaronem.
Pumpernikiel z pastą jajeczną i kawiorem
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo i startych na tarce o grubych oczkach,
- 2 łyżki majonezu,
- awokado pokrojony w kostkę,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- łyżka jogurtu greckiego,
- 2 ogórki małosolne pokrojone w drobna kostkę,
- kawior,
- sól, pieprz cytrynowy,
- chleb pumpernikiel.
Do dekoracji: koperek i papryczka chili.
Sposób przygotowania:
Jajka wymieszaj z majonezem, ogórkiem, awokado, koperkiem, szczypiorkiem, jogurtem i dopraw solą i pieprzem. Nakładaj pastę na pumpernikiel i udekoruj koperkiem, chili i kawiorem.
Zobacz także:
- Jak jeść mule? Jak je oczyścić i przygotować?
- Jak jeść ostrygi? Jak sprawdzić, czy są świeże? Wszystko, co warto wiedzieć
- Efektowne, smaczne i zdrowe. Dania z owocami morza serwuje Grzegorz Zawierucha
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN