Materiał promocyjny

Zdrowe i pyszne dania z pstrągiem i owocami morza. Poznaj przepisy Darii Ładochy

Pyszne potrawy z ryb i owoców morza
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ryby i owoce morza to ważne źródło nie tylko białka, ale także witamin, aminokwasów oraz zdrowych tłuszczów. Warto włączać je do diety, aby ją wzbogacać. Nie zawsze jednak wiemy, jakie danie można przygotować. Na pomoc przychodzi Daria Ładocha, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pyszne dania z ryb i owoców morza. Poznaj jej przepisy na zupę rybną z owocami morza, zapiekankę z pstrągiem i warzywami, doradę w sosie putanesca oraz pumpernikiel z pastą jajeczną i kawiorem. 

Zupa rybna z owocami morza

Zupa rybna z owocami morza
Zupa rybna z owocami morza
Zupa rybna z owocami morza
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 2 marchewki,
    • łodyga selera naciowego,
      • pietruszka,
        • cebula,
          • 2 ząbki czosnku,
            • 4 świeże pomidory obrane ze skóry,
              • łyżka przecieru pomidorowego,
                • szczypta cukru trzcinowego,
                  • skórka z połowy cytryny,
                    • 600 g pstrąga,
                      • opakowanie kalmarów,
                        • 4 ziemniaki,
                          • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
                            • łyżeczka papryki wędzonej w przyprawie,
                              • ½ łyżeczki soli,
                                • ¼ łyżeczki pieprzu,
                                  • 2 łyżki sosu sojowego,
                                    • garść liści świeżej kolendry,
                                      • 2 łyżki oleju do smażenia,
                                        • 1,5 litra wody lub wywaru z jarzyn2 marchewki,
                                          • łodyga selera naciowego,
                                            • pietruszka,
                                              • cebula,
                                                • 2 ząbki czosnku,
                                                  • 4 świeże pomidory obrane ze skóry,
                                                    • łyżka przecieru pomidorowego,
                                                      • szczypta cukru trzcinowego,
                                                        • skórka z połowy cytryny,
                                                          • 600 g pstrąga,
                                                            • opakowanie kalmarów,
                                                              • 4 ziemniaki,
                                                                • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
                                                                  • łyżeczka papryki wędzonej w przyprawie,
                                                                    • ½ łyżeczki soli,
                                                                      • ¼ łyżeczki pieprzu,
                                                                        • 2 łyżki sosu sojowego,
                                                                          • garść liści świeżej kolendry,
                                                                            • 2 łyżki oleju do smażenia,
                                                                              • 1,5 litra wody lub wywaru z jarzyn.

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę. Seler naciowy pokrój w drobne talarki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Wymieszaj je dokładnie, dodaj paprykę wędzoną oraz kmin rzymski i podsmażaj około 6 minut, ciągle mieszając. Następnie dodaj 1,5 litra wody lub wywaru i dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj pod przykryciem około 12 minut.

                                                                                Dodaj pomidory oraz przecier i doprowadź do wrzenia. W tym czasie możesz dodać sól oraz pieprz. Gdy zupa już będzie wrzała, dodaj filety z ryb pokrojone na mniejsze kawałki, kalmary pokrojone na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Gotuj zaledwie kilka minut tak, by ryba się nie rozpadła. Na koniec dodaj skórkę z cytryny oraz posyp liśćmi kolendry.

                                                                                Zapiekanka z pstrągiem i warzywami

                                                                                Zapiekanka z pstrągiem i warzywami
                                                                                Zapiekanka z pstrągiem i warzywami
                                                                                Zapiekanka z pstrągiem i warzywami
                                                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                Składniki:

                                                                                • brokuł podzielony na różyczki,
                                                                                  • 700 g pstrąga,
                                                                                    • cebula cukrowa,
                                                                                      • żółta papryka pokrojona w kostkę,
                                                                                        • 10 suszonych pomidorow w oleju pokrojonych w pascezki,
                                                                                          • czerwona papryka pokrojona w kostkę,
                                                                                            • marchewka pokrojona w talarki,
                                                                                              • przyprawy: czosnek granulowany, oregano, papryka słodka,
                                                                                                • 5 jajek,
                                                                                                  • 400 ml śmietany 18%,
                                                                                                    • 100 g parmezanu,
                                                                                                      • 10 czarnych oliwek,
                                                                                                        • świeże oregano,
                                                                                                          • sól, pieprz.

                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                            Brokuł zblanszuj w gorącej wodzie. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oliwy z dodatkiem oregano i czosnku. Dodaj marchewkę i paprykę i chwilę podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne wysmaruj delikatnie oliwą. Wyłóż brokuł, marchewkę oraz papryki. Dodaj pstrąga bez skóry pokrojonego na mniejsze kawałki i suszone pomidory. Jajka wbij do miski, ubij trzepaczką, dodaj sól oraz pieprz i oliwki. Powstałą masą zalej warzywa z rybą i wstaw do piekarnika na 30-40 minut i poczekaj aż masa się zetnie. Na koniec dodaj świeże oregano.

                                                                                                            Dorada w sosie putanesca

                                                                                                            Dorada w sosie putanesca
                                                                                                            Dorada w sosie putanesca
                                                                                                            Dorada w sosie putanesca
                                                                                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                            Składniki:

                                                                                                            • 600 g filetów z dorady,
                                                                                                              • 3 filety anchois,
                                                                                                                • 4 ząbki czosnku,
                                                                                                                  • oliwa z oliwek,
                                                                                                                    • puszka pomidorów w całości,
                                                                                                                      • ½ szklanki białego wina,
                                                                                                                        • ½ łyżeczki suszonego oregano,
                                                                                                                          • ½ łyżeczki suszonego tymianku,
                                                                                                                            • sól, pieprz,
                                                                                                                              • 15 oliwek czarnych bez pestek,
                                                                                                                                • 2 łyżki kaparów,
                                                                                                                                  • pęczek bazylii świeżej.

                                                                                                                                    Do podania: świeży makaron.

                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                    Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj rozgniecione ząbki czosnku, a także dodaj anchois. Następnie dolej wina i odparuj chwilę. Dodaj pomidory i wszystkie przyprawy. Gotuj 10 minut pod przykryciem. Następnie dodaj kapary oraz oliwki. Na wierzchu ułóż kawałki dorady i przykryj. Gotuj, aż ryba się zetnie. Na koniec dodaj świeżą bazylię i podawaj z makaronem.

                                                                                                                                    Pumpernikiel z pastą jajeczną i kawiorem

                                                                                                                                    Pumpernikiel z pastą jajeczną i kawiorem
                                                                                                                                    Pumpernikiel z pastą jajeczną i kawiorem
                                                                                                                                    Pumpernikiel z pastą jajeczną i kawiorem
                                                                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                    • 10 jajek ugotowanych na twardo i startych na tarce o grubych oczkach,
                                                                                                                                      • 2 łyżki majonezu,
                                                                                                                                        • awokado pokrojony w kostkę,
                                                                                                                                          • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
                                                                                                                                            • 2 łyżki posiekanego koperku,
                                                                                                                                              • łyżka jogurtu greckiego,
                                                                                                                                                • 2 ogórki małosolne pokrojone w drobna kostkę,
                                                                                                                                                  • kawior,
                                                                                                                                                    • sól, pieprz cytrynowy,
                                                                                                                                                      • chleb pumpernikiel.

                                                                                                                                                        Do dekoracji: koperek i papryczka chili.

                                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                        Jajka wymieszaj z majonezem, ogórkiem, awokado, koperkiem, szczypiorkiem, jogurtem i dopraw solą i pieprzem. Nakładaj pastę na pumpernikiel i udekoruj koperkiem, chili i kawiorem.

                                                                                                                                                        Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
                                                                                                                                                        Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
                                                                                                                                                        Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
                                                                                                                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                                        Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana