Gorąca kawa zrobiona ze świeżo zmielonych ziaren to ulubiona część poranka wielu osób. Jak przygotować popularny napój tak, by uzyskać pełnię smaku? Jaki młynek wybrać? O tajemnicach pracy baristki mówiła w Dzień Dobry TVN ekspertka z tej branży - Irmina Wałęga.
Sos sambal to jeden z najbardziej charakterystycznych dodatków w kuchni indonezyjskiej. Jest ostry i wyrazisty, dzięki czemu poprawia smak dań mięsnych, warzywnych, ryb oraz owoców morza. Przepis na sambal znany jest od ponad 2 tys. lat. Choć kuchnia indonezyjska jest niezwykle rozbudowana, różnorodna i pełna zaskakujących połączeń, sos sambal stanowi jeden z jej symboli i pojawia się niemal we wszystkich restauracjach serwujących regionalne potrawy.
Mikołaj Rey wybrał się na Śląsk w poszukiwaniu maszketów, czyli słodyczy. Szczególnie zaintrygowały go makrony, ale spróbował też krepli, czyli pączków. Jakie smaki królują właśnie w tej części Polski?
Dzień Bitej Śmietany to świetna okazja, aby przygotować coś pysznego z jej dodatkiem. Nie brakuje jej w przepisach Sebastiana Olmy, który w kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził rurki z czekoladą i orzechami, gryczane naleśniki i francuskie tosty. Sprawdź te i inne przepisy.
Spaghetti można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Z orzechami, pomidorami i cytryną, carbonara czy o zapachu Sycylii. Jak zrobić prawdziwie włoską wersję? Z okazji Dnia Spaghetti w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał to Matteo Brunetti. Sprawdź te i wiele innych przepisów na spaghetti.