"MasterChef": Przepisy na tłusty czwartek w truskawkowym wydaniu

Truskawki
"MasterChef": Przepisy na tłusty czwartek w truskawkowym wydaniu
Źródło: gettyimages/ huayang
Święto łasuchów (tłusty czwartek) już jutro. Zgodnie z tradycją, każdy z nas w tym dniu powinien skosztować pączka, faworka lub innego deseru. Mimo że emisja programu "MasterChef" dobiegła końca, to warto zainspirować się przepisami prosto od kucharzy-amatorów na sprawdzone słodkości. Co powiecie na smakowitą tartę z truskawkami i panna cottę? Zróbcie je u siebie i zaskoczcie bliskich!
Ulubione desery gwiazd i celebrytów
Źródło: Dzień Dobry TVN

Tarta truskawkowa z kremem patissiere

W 12. edycji "MasterChefa" Małgorzata Szymonek zaskoczyła jury tartą z kremem patissiere. Oczywiście nie zabrakło truskawkowego akcentu. Mowa o aromatycznym sosie i świeżych owocach. Przepis ten doskonale sprawdzi się podczas celebracji tłustego czwartku.

Autorka przepisu: Małgorzata Szymonek

Tarta

Składniki:

  • 200 g masła,
    • 100 g cukru,
      • 300 g mąki,
        • laska wanilii,
          • jajko.

            Sposób wykonania:

            Laskę wanilii rozcinamy i wyciągamy ziarenka. Mąkę, cukier, masło i jajko łączymy razem z ziarenkami. Formujemy ciasto, a następnie zawijamy w folię społeczną i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok. 5 milimetrów. Całość wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem i pieczemy 35 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor.

            Sos truskawkowy

            Składniki:

            • 500 g truskawek,
              • 50 g cukru.

                Sposób wykonania:

                Owoce myjemy, kroimy i wrzucamy do rondelka. Całość posypujemy cukrem. Smażymy truskawki ok. 10 minut (do momentu, aż puszczą sok). Na koniec blendujemy na gładką masę.

                Krem patissiere

                Składniki:

                • 160 g cukru,
                  • 50 g mąki,
                    • 500 ml mleka,
                      • pięć żółtek,
                        • laska wanilii.

                          Sposób wykonania:

                          Rozcinamy laskę wanilii i wyciągamy ziarenka. Wrzucamy je do mleka, a następnie podgrzewamy. Jajka ucieramy z cukrem i mąką, a podgrzane mleko wlewamy stopniowo do masy jajecznej. Wszystko łączymy i przelewamy do rondelka. Całość mieszamy rózgą aż zgęstnieje. Masę przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka minut (najlepiej aż stężeje). Następnie upieczoną tartę smarujemy sosem truskawkowym, nakładamy krem i ozdabiamy całość świeżymi truskawkami.

                          Panna cotta z truskawkami

                          Mamy coś jeszcze dla fanów truskawek. Jeśli nie tarta, to może panna cotta? Gwarantujemy, że podbije wasze serca i kubki smakowe. Mauro Amarante zaserwował ten deser w konkurencji eliminacyjnej (odcinek 7). Wypróbujcie ją w swojej kuchni.

                          Autor przepisu: Mauro Amarante

                          Składniki:

                          • 250 g truskawek (200 g do kremu - reszta do dekoracji),
                            • 50 g cukru pudru,
                              • 18 g żelatyny (listki),
                                • cztery listki mięty,
                                  • wanilia.

                                    Sposób wykonania:

                                    W zimnej wodzie moczymy sześć listków żelatyny. Najlepiej przez ok. 5-6 minut. W tym samym czasie gotujemy śmietanę. Odcedzamy przygotowaną wcześniej żelatynę i mieszamy ze śmietaną do momentu rozpuszczenia. Płyn przelewamy do czterech foremek i wkładamy do lodówki. Resztę listków żelatyny również moczymy w wodzie przez kilka minut.

                                    W tym samym czasie oczyszczamy truskawki i blendujemy je z cukrem pudrem. Następnie przekładamy truskawki do garnuszka i dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Masę wkładamy do lodówki żeby stężała. Na panna cottę kładziemy żelatynę z truskawkami. Ponownie wstawiamy do lodówki. Zastygnięty deser dekorujemy miętą i pokrojonymi owocami.

                                    Więcej nowych przepisów już niebawem w "MasterChef. Nastolatki"

                                    Wiosenna ramówka to czas na który czeka większość widzów stacji TVN. Już niebawem zobaczymy nową odsłonę "MasterChefa" – "MasterChef. Nastolatki". W programie zmierzą się nastoletni adepci sztuki kulinarnej. Co to oznacza? Kolejne przepisy, zmagania i show. Nie możecie tego przegapić! Szczegóły już wkrótce.

                                    Sprawdź również:

                                    Autor: Kinga Banasik

                                    Źródło: tvn.pl, materiały wewnętrzne

                                    Źródło zdjęcia głównego: gettyimages/ huayang

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana