Tarta truskawkowa z kremem patissiere
W 12. edycji "MasterChefa" Małgorzata Szymonek zaskoczyła jury tartą z kremem patissiere. Oczywiście nie zabrakło truskawkowego akcentu. Mowa o aromatycznym sosie i świeżych owocach. Przepis ten doskonale sprawdzi się podczas celebracji tłustego czwartku.
Autorka przepisu: Małgorzata Szymonek
Tarta
Składniki:
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 300 g mąki,
- laska wanilii,
- jajko.
Sposób wykonania:
Laskę wanilii rozcinamy i wyciągamy ziarenka. Mąkę, cukier, masło i jajko łączymy razem z ziarenkami. Formujemy ciasto, a następnie zawijamy w folię społeczną i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok. 5 milimetrów. Całość wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem i pieczemy 35 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor.
Sos truskawkowy
Składniki:
- 500 g truskawek,
- 50 g cukru.
Sposób wykonania:
Owoce myjemy, kroimy i wrzucamy do rondelka. Całość posypujemy cukrem. Smażymy truskawki ok. 10 minut (do momentu, aż puszczą sok). Na koniec blendujemy na gładką masę.
Krem patissiere
Składniki:
- 160 g cukru,
- 50 g mąki,
- 500 ml mleka,
- pięć żółtek,
- laska wanilii.
Sposób wykonania:
Rozcinamy laskę wanilii i wyciągamy ziarenka. Wrzucamy je do mleka, a następnie podgrzewamy. Jajka ucieramy z cukrem i mąką, a podgrzane mleko wlewamy stopniowo do masy jajecznej. Wszystko łączymy i przelewamy do rondelka. Całość mieszamy rózgą aż zgęstnieje. Masę przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka minut (najlepiej aż stężeje). Następnie upieczoną tartę smarujemy sosem truskawkowym, nakładamy krem i ozdabiamy całość świeżymi truskawkami.
Panna cotta z truskawkami
Mamy coś jeszcze dla fanów truskawek. Jeśli nie tarta, to może panna cotta? Gwarantujemy, że podbije wasze serca i kubki smakowe. Mauro Amarante zaserwował ten deser w konkurencji eliminacyjnej (odcinek 7). Wypróbujcie ją w swojej kuchni.
Autor przepisu: Mauro Amarante
Składniki:
- 250 g truskawek (200 g do kremu - reszta do dekoracji),
- 50 g cukru pudru,
- 18 g żelatyny (listki),
- cztery listki mięty,
- wanilia.
Sposób wykonania:
W zimnej wodzie moczymy sześć listków żelatyny. Najlepiej przez ok. 5-6 minut. W tym samym czasie gotujemy śmietanę. Odcedzamy przygotowaną wcześniej żelatynę i mieszamy ze śmietaną do momentu rozpuszczenia. Płyn przelewamy do czterech foremek i wkładamy do lodówki. Resztę listków żelatyny również moczymy w wodzie przez kilka minut.
W tym samym czasie oczyszczamy truskawki i blendujemy je z cukrem pudrem. Następnie przekładamy truskawki do garnuszka i dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Masę wkładamy do lodówki żeby stężała. Na panna cottę kładziemy żelatynę z truskawkami. Ponownie wstawiamy do lodówki. Zastygnięty deser dekorujemy miętą i pokrojonymi owocami.
Więcej nowych przepisów już niebawem w "MasterChef. Nastolatki"
Wiosenna ramówka to czas na który czeka większość widzów stacji TVN. Już niebawem zobaczymy nową odsłonę "MasterChefa" – "MasterChef. Nastolatki". W programie zmierzą się nastoletni adepci sztuki kulinarnej. Co to oznacza? Kolejne przepisy, zmagania i show. Nie możecie tego przegapić! Szczegóły już wkrótce.
Sprawdź również:
- Przepisy z programu "MasterChef". Jesienne cinamon rolls, bezy i tiramisu
- Gotuj z "MasterChefem". Przepis na kotleciki cielęce i burger z dorszem
- Przepisy na lekki obiad z "MasterChefem" Wypróbuj je u siebie!
Autor: Kinga Banasik
Źródło: tvn.pl, materiały wewnętrzne
Źródło zdjęcia głównego: gettyimages/ huayang