"MasterChef": Przepisy na tłusty czwartek w truskawkowym wydaniu

Truskawki
"MasterChef": Przepisy na tłusty czwartek w truskawkowym wydaniu
Źródło: gettyimages/ huayang
Święto łasuchów (tłusty czwartek) już jutro. Zgodnie z tradycją, każdy z nas w tym dniu powinien skosztować pączka, faworka lub innego deseru. Mimo że emisja programu "MasterChef" dobiegła końca, to warto zainspirować się przepisami prosto od kucharzy-amatorów na sprawdzone słodkości. Co powiecie na smakowitą tartę z truskawkami i panna cottę? Zróbcie je u siebie i zaskoczcie bliskich!
Jakie słodkości uwielbiają Elton John i Kim Kardashian? Przepisy Bartka Boratyna na desery gwiazd
Ulubione desery gwiazd i celebrytów
Źródło: Dzień Dobry TVN

Tarta truskawkowa z kremem patissiere

W 12. edycji "MasterChefa" Małgorzata Szymonek zaskoczyła jury tartą z kremem patissiere. Oczywiście nie zabrakło truskawkowego akcentu. Mowa o aromatycznym sosie i świeżych owocach. Przepis ten doskonale sprawdzi się podczas celebracji tłustego czwartku.

Autorka przepisu: Małgorzata Szymonek

Tarta

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 300 g mąki,
  • laska wanilii,
  • jajko.

Sposób wykonania:

Laskę wanilii rozcinamy i wyciągamy ziarenka. Mąkę, cukier, masło i jajko łączymy razem z ziarenkami. Formujemy ciasto, a następnie zawijamy w folię społeczną i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok. 5 milimetrów. Całość wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem i pieczemy 35 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor.

Sos truskawkowy

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 50 g cukru.

Sposób wykonania:

Owoce myjemy, kroimy i wrzucamy do rondelka. Całość posypujemy cukrem. Smażymy truskawki ok. 10 minut (do momentu, aż puszczą sok). Na koniec blendujemy na gładką masę.

Krem patissiere

Składniki:

  • 160 g cukru,
  • 50 g mąki,
  • 500 ml mleka,
  • pięć żółtek,
  • laska wanilii.

Sposób wykonania:

Rozcinamy laskę wanilii i wyciągamy ziarenka. Wrzucamy je do mleka, a następnie podgrzewamy. Jajka ucieramy z cukrem i mąką, a podgrzane mleko wlewamy stopniowo do masy jajecznej. Wszystko łączymy i przelewamy do rondelka. Całość mieszamy rózgą aż zgęstnieje. Masę przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka minut (najlepiej aż stężeje). Następnie upieczoną tartę smarujemy sosem truskawkowym, nakładamy krem i ozdabiamy całość świeżymi truskawkami.

Panna cotta z truskawkami

Mamy coś jeszcze dla fanów truskawek. Jeśli nie tarta, to może panna cotta? Gwarantujemy, że podbije wasze serca i kubki smakowe. Mauro Amarante zaserwował ten deser w konkurencji eliminacyjnej (odcinek 7). Wypróbujcie ją w swojej kuchni.

Autor przepisu: Mauro Amarante

Składniki:

  • 250 g truskawek (200 g do kremu - reszta do dekoracji),
  • 50 g cukru pudru,
  • 18 g żelatyny (listki),
  • cztery listki mięty,
  • wanilia.

Sposób wykonania:

W zimnej wodzie moczymy sześć listków żelatyny. Najlepiej przez ok. 5-6 minut. W tym samym czasie gotujemy śmietanę. Odcedzamy przygotowaną wcześniej żelatynę i mieszamy ze śmietaną do momentu rozpuszczenia. Płyn przelewamy do czterech foremek i wkładamy do lodówki. Resztę listków żelatyny również moczymy w wodzie przez kilka minut.

W tym samym czasie oczyszczamy truskawki i blendujemy je z cukrem pudrem. Następnie przekładamy truskawki do garnuszka i dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Masę wkładamy do lodówki żeby stężała. Na panna cottę kładziemy żelatynę z truskawkami. Ponownie wstawiamy do lodówki. Zastygnięty deser dekorujemy miętą i pokrojonymi owocami.

Więcej nowych przepisów już niebawem w "MasterChef. Nastolatki"

Wiosenna ramówka to czas na który czeka większość widzów stacji TVN. Już niebawem zobaczymy nową odsłonę "MasterChefa" – "MasterChef. Nastolatki". W programie zmierzą się nastoletni adepci sztuki kulinarnej. Co to oznacza? Kolejne przepisy, zmagania i show. Nie możecie tego przegapić! Szczegóły już wkrótce.

Sprawdź również:

podziel się:

Pozostałe wiadomości