La Regina – prawdziwa pizza neapolitańska
Składniki na ciasto (pięć porcji)
- 500 g zimnej wody,
- 830 g mąki (typ 00 lub 0),
- 1,5 g świeżych drożdży,
- 15 gramów soli.
Dodatki:
- pomidory, sól,
- liście bazylii,
- mozzarella,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w wodzie drożdże i garść mąki. Dodaj sól. Dodaj resztę mąki w porcjach ciągle mieszając ciasto. Wyrób ciasto. Rozciągaj i zagniataj. Uformuj kulkę. Odstaw pod przykryciem na 30 minut. Rozciągaj i zawijaj przez 2 minut. Uformuj kulkę. Odstaw na kolejne 30 minut pod przykryciem. Podziel na części. Uformuj kulki. Porcje umieść w zamykanych, lekko naoliwionych pudełeczkach. Po 8 godzinach wyjmij kulkę na blat podsypany mąką. Uformuj koło (formuj od środka do brzegów dłońmi, wypychając powietrze do brzegów).
Na wierzchu rozprowadź przetarte pomidory z puszki doprawione szczyptą soli. Na sos połóż liście bazylii oraz świeżą, odciśniętą z nadmiaru wody mozzarellę. Całość polej lekko oliwą.
Uwaga! Prawdziwa pizza neapolitańska wypiekana jest w 450 stopniach.
W domu wypiekaj na rozgrzanym kamieniu do pizzy w maksymalnej temperaturze piekarnika lub domowym, dedykowanym piecyku.
Ciasto na pizzę neapolitańską może dojrzewać nawet 24 godziny. Należy wtedy zmniejszyć drożdże do pół grama i przechowywać porcje w temperaturze otoczenia nie wyższej niż 20 stopni.
Rzymska Tonda – pizza klasyczna w domu
Składniki na ciasto (2 porcje):
- 250 g zimnej wody,
- 410 g mąki (typ 00 lub 550),
- 1 g świeżych drożdży,
- 10 gramów soli,
- 10 gramów oliwy.
Dodatki:
- pomidory,
- lście bazylii,
- mozzarella,
- ulubione warzywa,
- wędlina,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w wodzie drożdże i garść mąki. Dodaj sól. Dodaj resztę mąki w porcjach ciągle mieszając ciasto. Na koniec dodaj oliwę i wyrób ciasto. Rozciągaj i zagniataj. Uformuj kulkę. (Do tego momentu całość zajmuje ok. 10 minut). Odstaw pod przykryciem na 15 minut. Rozciągaj i zawijaj przez 2 minut. Uformuj kulkę. Odstaw na 15 minut pod przykryciem. Podziel na części. Uformuj kulki. Porcje umieść w zamykanych, lekko naoliwionych pudełeczkach. Po 6 godzinach wyjmij kulkę na blat podsypany mąką. Uformuj koło (formuj od środka do brzegów dłońmi, wypychając powietrze do brzegów).
Na wierzchu rozprowadź przetarte pomidory z puszki doprawione szczyptą soli. Na sos połóż liście bazylii oraz świeżą, odciśniętą z nadmiaru wody mozzarellę. Dodaj ulubione warzywa i wędlinę. Całość polej lekko oliwą. Wypiekaj na rozgrzanym kamieniu do pizzy w maksymalnej temperaturze piekarnika.
Porady:
- Ciasto powinno odpocząć i zostać złożone.
- Żeby ciasto na pizzę było idealnie gładki należy najpierw po wstępnym wyrobieniu odstawić je na min. 30 minut pod przykryciem.
- Ciasta nie wolno przegrzać .
- Maksymalna temperatura ciasta w czasie wyrabiania nie powinna przekroczyć 25 stopni. Powyżej tej temperatury gluten w cieście traci moc i ulega uszkodzeniu.
- Rozciąganie ciasta na pizzę - kulkę na pizzę rozciągaj od połowy delikatnie przepychając powietrze do jej brzegów z jednej i drugiej strony. Dzięki temu ranty pizzy będą puszyste i delikatne.
Zobacz także:
- Przepis na cienkie ciasto do pizzy. Sprawdzone receptury
- Domowa pizza na grubym cieście – jak ją zrobić? Co jest potrzebne do zrobienia grubego spodu?
- Fit pizza z twarogu, która idealnie wpasuje się w dietę. Sprawdź, jak ją zrobić
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Wojciech Madyś
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News