Szybkie i pieczone pączki w tłusty czwartek. Zrobisz je w kilka chwil z przepisów Beaty Kartowicz

Źródło: Dzień Dobry TVN
Tłusty czwartek, czyli pączki na szczęście
Tłusty czwartek, czyli pączki na szczęście
Drogi czy tani pączek?
Drogi czy tani pączek?
Skąd wywodzi się tłusty czwartek?
Skąd wywodzi się tłusty czwartek?
Modne, najmodniejsze, dziwne - pączki 2022
Modne, najmodniejsze, dziwne - pączki 2022
Pączki doskonałe
Pączki doskonałe
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?
Pączki na słodko i wytrawnie
Pączki na słodko i wytrawnie
Pączki od sióstr z Dobromila
Pączki od sióstr z Dobromila
W kuchni Dzień Dobry TVN obchodzimy tłusty czwartek razem z Beatą Kartowicz. Poznajcie jej sposoby na szybkie pączki, pączki pieczone i z serkiem mascarpone. To idealny dzień, aby wypróbować te przepisy - nie tylko dla łakomczuchów!

Szybkie pączki Beaty Kartowicz

Składniki:

  • 4 szklanki mąki, typ 550,
    • 2 opakowania suszonych drożdży (7-8 g),
      • szczypta soli (3 g),
        • 3 łyżki cukru,
          • 6 żółtek (jajka L),
            • szklanka ciepłego mleka,
              • 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki).

                Dodatkowo tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy lub słonecznikowy bądź też smalec).

                Sposób przygotowania:

                Mąkę przesiej do misy miksera (lub na stolnicę). Następnie dodaj suszone drożdże, cukier i sól. Całość lekko wymieszaj, po czym w środek dodaj żółtka. Następnie dolej ciepłe mleko i całość krótko zagniataj lub umieść w misie miksera i wyrabiaj hakiem. Gdy ciasto zacznie robić się jednolite, dolej jeszcze rozpuszczone masło i całość zagnieć ponownie, wyrabiając około 10 minut. Ciasto jest gotowe, gdy przestanie się kleić do rąk, ale wciąż pozostaje mięciutkie i delikatne.

                Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij na obsypaną mąką stolnicę i leciutko rozpłaszcz dłońmi na grubość 1,5-2 cm. Z ciasta wycinaj krążki średnicy 7-8 cm, a pozostałe ścinki leciutko zagnieć i formuj z nich lub wycinaj kolejne pączki. Pączki można nadziać przed smażeniem. Pączki odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut, a w tym czasie rozgrzej tłuszcz.

                Gdy pączki podwoją objętość, wrzucaj je na gorący tłuszcz i smaż na złoty kolor z obu stron. Pączki wyjmuj na ręcznik papierowy, zostaw, aby osiąkły z tłuszczu, po czym posyp cukrem pudrem.

                Pączki z serka mascarpone

                Pączki z serka mascarpone
                Pączki z serka mascarpone
                Pączki z serka mascarpone
                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                Składniki:

                • 250 g serka mascarpone,
                  • 3 jajka,
                    • 2 łyżki kwaśnej śmietany - gęsta,
                      • łyżka spirytusu,
                        • opakowanie cukru waniliowego,
                          • 3 łyżki cukru pudru,
                            • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml),
                              • łyżeczka proszku do pieczenia.

                                Sposób przygotowania:

                                Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową

                                Mąkę przesiać do naczynia, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder pozostałe produkty. Całość wymieszać. Olej nagrzać do 180”C Pączki można formować ręcznie (wielkości orzecha włoskiego) lub formować łyżką. Smażyć do zrumienienia. Posypać drobnym cukrem. Smacznego!

                                Pączki pieczone Beaty Kartowicz

                                Składniki:

                                • 3 szklanki mąki pszennej typ 550 (500 g),
                                  • 250 g jogurtu naturalnego (niepełna szklanka),
                                    • 25 g drożdży świeżych lub opakowanie drożdży suszonych (7 g),
                                      • 6 żółtek (jajka L),
                                        • 3 łyżki cukru (30-40 g),
                                          • cukier waniliowy lub wanilinowy,
                                            • szczypta soli (2 g),
                                              • 100 g rozpuszczonego masła.

                                                Dodatkowo powidła, marmolada lub dżem do nadziewania pączków.

                                                Sposób przygotowania:

                                                Wszystkie składniki na pączki, w szczególności jogurt i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

                                                Świeże drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 2 -3 łyżki jogurtu i łyżkę mąki (z przygotowanych składników). Całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. Jeśli używasz drożdży suszonych, wymieszaj je z całym jogurtem i odstaw na 10 minut. W międzyczasie, żółtka utrzyj na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym (lub wanilinowym) – około 5 minut.

                                                Gdy rozczyn wyrośnie, przesiej mąkę z solą do miski, dodaj rozczyn i żółtka utarte z cukrem oraz pozostały jogurt. Całość wyrabiaj około 10 minut, ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego. Na koniec dolej jeszcze rozpuszczone i przestudzone masło i całość wyrabiaj kolejne 5 minut.

                                                Gdy ciasto jest gotowe, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny lub do momentu gdy ciasto podwoi swoją objętość. Następnie wyrośnięte ciasto wyjmij na posypaną mąką stolnicę, zagnieć lekko, po czym podziel na 15-20 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę lub rozciągnij nieco ciasto, nałóż na środek łyżeczkę twardej marmolady, dżemu lub powideł i całość sklej mocno, spłaszczając pączka.

                                                Gotowe pączki układaj na wyłożonej papierem blasze z piekarnika, łączeniem do dołu, zachowując odstępy. Gdy uformujesz wszystkie pączki, przykryj je ściereczką i zostaw do ponownego wyrastania na 30-40 minut. Około 10 minut przed końcem wyrastania nagrzej piekarnik do 180 st. C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.

                                                Wyrośnięte pączki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut. Po upieczeniu od razu wyjmij je z piekarnika i zostaw do wystudzenia.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Teofila Siewko

                                                Źródło: Beata Kartowicz

                                                Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana