Szybkie pączki Beaty Kartowicz
Składniki:
- 4 szklanki mąki, typ 550,
- 2 opakowania suszonych drożdży (7-8 g),
- szczypta soli (3 g),
- 3 łyżki cukru,
- 6 żółtek (jajka L),
- szklanka ciepłego mleka,
- 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki).
Dodatkowo tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy lub słonecznikowy bądź też smalec).
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do misy miksera (lub na stolnicę). Następnie dodaj suszone drożdże, cukier i sól. Całość lekko wymieszaj, po czym w środek dodaj żółtka. Następnie dolej ciepłe mleko i całość krótko zagniataj lub umieść w misie miksera i wyrabiaj hakiem. Gdy ciasto zacznie robić się jednolite, dolej jeszcze rozpuszczone masło i całość zagnieć ponownie, wyrabiając około 10 minut. Ciasto jest gotowe, gdy przestanie się kleić do rąk, ale wciąż pozostaje mięciutkie i delikatne.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij na obsypaną mąką stolnicę i leciutko rozpłaszcz dłońmi na grubość 1,5-2 cm. Z ciasta wycinaj krążki średnicy 7-8 cm, a pozostałe ścinki leciutko zagnieć i formuj z nich lub wycinaj kolejne pączki. Pączki można nadziać przed smażeniem. Pączki odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut, a w tym czasie rozgrzej tłuszcz.
Gdy pączki podwoją objętość, wrzucaj je na gorący tłuszcz i smaż na złoty kolor z obu stron. Pączki wyjmuj na ręcznik papierowy, zostaw, aby osiąkły z tłuszczu, po czym posyp cukrem pudrem.
Pączki z serka mascarpone
Składniki:
- 250 g serka mascarpone,
- 3 jajka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany - gęsta,
- łyżka spirytusu,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml),
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową
Mąkę przesiać do naczynia, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder pozostałe produkty. Całość wymieszać. Olej nagrzać do 180”C Pączki można formować ręcznie (wielkości orzecha włoskiego) lub formować łyżką. Smażyć do zrumienienia. Posypać drobnym cukrem. Smacznego!
Pączki pieczone Beaty Kartowicz
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej typ 550 (500 g),
- 250 g jogurtu naturalnego (niepełna szklanka),
- 25 g drożdży świeżych lub opakowanie drożdży suszonych (7 g),
- 6 żółtek (jajka L),
- 3 łyżki cukru (30-40 g),
- cukier waniliowy lub wanilinowy,
- szczypta soli (2 g),
- 100 g rozpuszczonego masła.
Dodatkowo powidła, marmolada lub dżem do nadziewania pączków.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na pączki, w szczególności jogurt i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Świeże drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 2 -3 łyżki jogurtu i łyżkę mąki (z przygotowanych składników). Całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. Jeśli używasz drożdży suszonych, wymieszaj je z całym jogurtem i odstaw na 10 minut. W międzyczasie, żółtka utrzyj na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym (lub wanilinowym) – około 5 minut.
Gdy rozczyn wyrośnie, przesiej mąkę z solą do miski, dodaj rozczyn i żółtka utarte z cukrem oraz pozostały jogurt. Całość wyrabiaj około 10 minut, ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego. Na koniec dolej jeszcze rozpuszczone i przestudzone masło i całość wyrabiaj kolejne 5 minut.
Gdy ciasto jest gotowe, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny lub do momentu gdy ciasto podwoi swoją objętość. Następnie wyrośnięte ciasto wyjmij na posypaną mąką stolnicę, zagnieć lekko, po czym podziel na 15-20 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę lub rozciągnij nieco ciasto, nałóż na środek łyżeczkę twardej marmolady, dżemu lub powideł i całość sklej mocno, spłaszczając pączka.
Gotowe pączki układaj na wyłożonej papierem blasze z piekarnika, łączeniem do dołu, zachowując odstępy. Gdy uformujesz wszystkie pączki, przykryj je ściereczką i zostaw do ponownego wyrastania na 30-40 minut. Około 10 minut przed końcem wyrastania nagrzej piekarnik do 180 st. C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.
Wyrośnięte pączki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut. Po upieczeniu od razu wyjmij je z piekarnika i zostaw do wystudzenia.
Zobacz także:
- Karnawałowe słodkości Piotra Kucharskiego - pączki i faworki
- Czym nadziewać pączki? Jak to robić? Poznaj kultowe smaki
- Pączki kładzione łyżką - przepis na najlepsze racuchy. Prościej się nie da!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Beata Kartowicz
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News