Poznajcie przepis na najprostsze pączki a'la racuchy. Prościej się nie da

Poznajcie przepis na najprostsze pączki a'la racuchy. Prościej się nie da
Poznajcie przepis na najprostsze pączki a'la racuchy. Prościej się nie da
Źródło: Dorin Puha/Getty Images
Pączki kojarzą się przede wszystkim z karnawałem i Tłustym Czwartkiem. Często myślimy, że ich zrobienie jest trudne i wymaga odpowiednich umiejętności. Przedstawiamy przepis, który wyjdzie każdemu, nawet najmniej doświadczonym kucharzom - pączki kładzione łyżką. Niektórzy mogą je znać jako racuchy. 

Pączki i tłusty czwartek

Ranking pączków. Które możemy jeść bezkarnie? Dietetyk sprawdza składy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Drogi czy tani pączek?
Drogi czy tani pączek?
Skąd wywodzi się tłusty czwartek?
Skąd wywodzi się tłusty czwartek?
Modne, najmodniejsze, dziwne - pączki 2022
Modne, najmodniejsze, dziwne - pączki 2022
Pączki doskonałe
Pączki doskonałe
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?
Pączki na słodko i wytrawnie
Pączki na słodko i wytrawnie
Pączki od sióstr z Dobromila
Pączki od sióstr z Dobromila

Pączki kładzione łyżką charakteryzują się swoim nieregularnym kształtem, stąd też niektórzy nazywają je racuchami. Żeby je wykonać, nie potrzeba specjalnych umiejętności, a samo przygotowanie ciasta jest banalnie proste!

Pączki kładzione łyżką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mleko - 375 ml,
  • mąka - 500 g,
  • jajko - 2,
  • drożdże - 20 g,
  • cukier - 200 g,
  • ocet - 1 łyżka,
  • olej rzepakowy - 500 ml.

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

DD_20211119_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać rozdrobnione drożdże, mleko i łyżkę octu. Całość dokładnie wymieszać, aby składniki się ze sobą połączyły.
  2. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  3. Do wysokiego naczynia wlać olej i postawić na palnik, aby się nagrzał.
  4. Ciasto wymieszać łyżką, aby usunąć nadmiar powietrza. (Uwaga: ciasto nie będzie zwięzłe jak na tradycyjne pączki).
  5. Wziąć drugą łyżkę i szklankę zimnej wody. Łyżkę zamoczyć w wodzie, nabrać ciasta i kłaść je na rozgrzanym oleju, tak, aby pojawiały się bąbelki. Czynność powtarzać, a pączki smażyć na złoty kolor.
  6. Kiedy będą gotowe, przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Można je podawać na ciepło lub na zimno posypane cukrem pudrem.

Tłusty Czwartek - pomysły na pączki

W karnawale w Polsce zwykło się robić różnego rodzaju tłuste potrawy, w tym faworki, oponki i przede wszystkim pączki! Tradycyjnie pączkami zajadamy się przede wszystkim w Tłusty Czwartek, jednak czasem warto pozwolić sobie na odrobinę słodkości jeszcze przed tym świętem. Polecamy inne nasze przepisy na przysmaki, które warto spróbować w tym dniu!

Sprawdź nasze inne przepisy na pączki:

podziel się:

Pozostałe wiadomości