Domowe pączki na tłusty czwartek - przepis Szymona Czerwińskiego

domowe pączki
Domowe pączki Szymona Czerwińskiego
Źródło: Darius Dzinnik/Getty Images
Z okazji tłustego czwartku kuchnię Dzień Dobry TVN zdominowały pączki i wiele innych słodkich pyszności. Swoimi przepisami podzielił się z nami Szymon Czerwiński. Jak zrobić najlepsze domowe pączki według jego przepisu?

Wszystkie składniki, których będziemy używać powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę możemy nawet podgrzać do 35 stopni w piekarniku.

Domowe pączki - przepis Szymona Czerwińskiego

  • 1 kg mąki krupczatki 
  • 10 żółtek 
  • 100g drożdży świeżych 
  • 1/2 kostki masła 
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 szklanki mleka
  • ½ szklanka cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 kg smalcu 
  • 1 ziemniak
  • Dodatkowo: 
  • 1 kg śmietany 36%
  • 500 g mascarpone 
  • 200 g malin 
  • 200 g truskawek 
  • 200 g borówek 
  • Nadzienia: 
  • *róża/lukier królewski/płatki róży 
  • 400 g konfitura z płatków róży 
  • 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M)
  • 150 g cukru pudru
  • 6 kropli soku z cytryny
  • *malina/lukier/skórka kandyzowana pomarańczy
  • 400 g konfitury z malin 
  • 2 opakowania skórki kandyzowanej z pomarańczy 
  • 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M)
  • 150 g cukru pudru
  • 6 kropli soku z cytryny
  • *czekolada/czekolada ciemna/posypane biała czekolada groszek
  • 500 g Nutella 
  • 4 tabliczki czekolady gorzkiej 
  • groszek biała czekolada 
  • posypka cukrowa kolorowa 

Beza włoska - zrobimy ją w duchu zero waste, żeby nie marnować tego, co zostało nam z pączków

Składniki:

  • 300 g drobnego cukru
  • 4 sztuki białka
  • 60 ml woda

Cukier zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C. W tym czasie ubijamy na sztywno białka z cukrem.

Do ubitych białej cieniutkim strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum - 15 minut

Domowe pączki Szymona Czerwińskiego - sposób wykonania

  1. Mleko podgrzej do temperatury około 38 st C. i wlej do miski. Dodaj rozkruszone drożdże, dwie łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Dokładnie połącz składniki rozczynu. Przykryj miskę ścierką i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 
  2. Żółtka z cukrem ubij na białą i puszysta masę. Za chwilę będą nam potrzebne.
  3. Do dużej miski przesiej przez sito mąkę razem z solą i cukrem waniliowym. Dodaj wyrośnięty zaczyn i całość połącz przy pomocy łyżki drewnianej na jednolitą masę. 
  4. Do przygotowywanego ciasta dodaj żółtka i przy pomocy najlepiej robota kuchennego z końcówką tak ugniataj ciasto przez około 20 minut. Gotowe ciasto powinno bez problemu odchodzić od ręki.
  5. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy rozpuszczone masło oraz spirytus. Całość zagniatamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na koło półtorej godziny. 
  6. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i przy pomocy wałka – wałkujemy na około 2 cm grubości ciasto. 
  7. Z ciasta przy pomocy szklanki wycinamy pączki. Tak przygotowane krążki zostawiamy na stolnicy do wyrośnięcia (około 30 – 40 minut). 
  8. W garnku rozpuszczamy smalec. Przy pomocy termometru kuchennego pilnujemy temperatury 170 - 185 st C. W niej będziemy smażyć. 
  9. Następnie wyrośnięte pączki smażmy partiami – pilnując, aby temperatura smalcu nie spadła poniżej zadanej. Usmażone pączki przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu. 
  10. Pączki szprycujemy ulubioną konfiturą i oprószamy cukrem pudrem lub lukrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości