Wszystkie składniki, których będziemy używać powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę możemy nawet podgrzać do 35 stopni w piekarniku.
Domowe pączki - przepis Szymona Czerwińskiego
- 1 kg mąki krupczatki
 - 10 żółtek
 - 100g drożdży świeżych
 - 1/2 kostki masła
 - 2 łyżki spirytusu
 - 2 szklanki mleka
 - ½ szklanka cukru drobnego
 - 1 łyżeczka cukru waniliowego
 - szczypta soli
 - 4 kg smalcu
 - 1 ziemniak
 - Dodatkowo:
 - 1 kg śmietany 36%
 - 500 g mascarpone
 - 200 g malin
 - 200 g truskawek
 - 200 g borówek
 - Nadzienia:
 - *róża/lukier królewski/płatki róży
 - 400 g konfitura z płatków róży
 - 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M)
 - 150 g cukru pudru
 - 6 kropli soku z cytryny
 - *malina/lukier/skórka kandyzowana pomarańczy
 - 400 g konfitury z malin
 - 2 opakowania skórki kandyzowanej z pomarańczy
 - 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M)
 - 150 g cukru pudru
 - 6 kropli soku z cytryny
 - *czekolada/czekolada ciemna/posypane biała czekolada groszek
 - 500 g Nutella
 - 4 tabliczki czekolady gorzkiej
 - groszek biała czekolada
 - posypka cukrowa kolorowa
 
Beza włoska - zrobimy ją w duchu zero waste, żeby nie marnować tego, co zostało nam z pączków
Składniki:
- 300 g drobnego cukru
 - 4 sztuki białka
 - 60 ml woda
 
Cukier zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C. W tym czasie ubijamy na sztywno białka z cukrem.
Do ubitych białej cieniutkim strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum - 15 minut
Domowe pączki Szymona Czerwińskiego - sposób wykonania
- Mleko podgrzej do temperatury około 38 st C. i wlej do miski. Dodaj rozkruszone drożdże, dwie łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Dokładnie połącz składniki rozczynu. Przykryj miskę ścierką i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
 - Żółtka z cukrem ubij na białą i puszysta masę. Za chwilę będą nam potrzebne.
 - Do dużej miski przesiej przez sito mąkę razem z solą i cukrem waniliowym. Dodaj wyrośnięty zaczyn i całość połącz przy pomocy łyżki drewnianej na jednolitą masę.
 - Do przygotowywanego ciasta dodaj żółtka i przy pomocy najlepiej robota kuchennego z końcówką tak ugniataj ciasto przez około 20 minut. Gotowe ciasto powinno bez problemu odchodzić od ręki.
 - Do tak przygotowanego ciasta dodajemy rozpuszczone masło oraz spirytus. Całość zagniatamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na koło półtorej godziny.
 - Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i przy pomocy wałka – wałkujemy na około 2 cm grubości ciasto.
 - Z ciasta przy pomocy szklanki wycinamy pączki. Tak przygotowane krążki zostawiamy na stolnicy do wyrośnięcia (około 30 – 40 minut).
 - W garnku rozpuszczamy smalec. Przy pomocy termometru kuchennego pilnujemy temperatury 170 - 185 st C. W niej będziemy smażyć.
 - Następnie wyrośnięte pączki smażmy partiami – pilnując, aby temperatura smalcu nie spadła poniżej zadanej. Usmażone pączki przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu.
 - Pączki szprycujemy ulubioną konfiturą i oprószamy cukrem pudrem lub lukrem.
 
Zobacz także:
- Tłusty czwartek. Łatwy i przyjemny przepis na domowe pączki
 - Keto-pączki. Przepis na tłusty czwartek dla osób na diecie ketogenicznej
 - Przepis na pyszne wegańskie pączki – zdrowsza alternatywa tradycyjnego przysmaku
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Darius Dzinnik/Getty Images
podziel się: