Pączki na słono z wędzoną kaczką i kremowym pasztetem z przepisu Sebastiana Olmy

Pączki z wędzoną kaczką
Pączki na słono z wędzoną kaczką i kremowym pasztetem z przepisu Sebastiana Olmy
Źródło: Jakub Kamiński/East News
Pączki na słono wracają do łask. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pączki na słono z wędzoną kaczką i kremowym pasztetem, idealne na tłusty czwartek i nie tylko. Sprawdź, jak zrobić je samodzielnie w domu.

Pączki na słono z wędzoną kaczką według przepisu Sebastiana Olmy - składniki

Składniki na ciasto do pączków na słono:

  • 360 g mleka zwykłego
    • 180 g cukru
      • 60 g drożdży świeżych
        • 300 g jajek
          • 300 g żółtek
            • 1200 g mąki pszennej
              • natka pietruszki, bazylia, kolendra po pęczku
                • 240 g masła
                  • łyżka soli
                    • świeżo mielony pieprz

                      Składniki na nadzienie do pączków na słono z wędzoną kaczką:

                      • 500 g pasztetu domowego wieprzowego
                        • 100 g masła
                          • 100 ml słodkiej śmietany 36 proc.
                            • 2 kostki smalcu
                              • duża łyżka ziół prowansalskich
                                • duża łyżka pieprzu młotkowanego
                                  • 300 g bekonu w plastrach wędzono-parzonego
                                    • pęczek natki pietruszki

                                      Sposób przygotowania pączków z wędzoną kaczką według przepisu Sebastiana Olmy

                                      Sposób przygotowania ciasta na słone pączki:

                                      Przygotuj rozczyn, mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu.

                                      Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn, posiekane świeże zioła i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane, podziel je na kulki po 50 g, a następnie gotowe kulki zostaw, aby jeszcze delikatnie podrosły, później wstaw je na około 17 minut do nagrzanego do 185 st. C piekarnika.

                                      Sposób przygotowania nadzienia do słonych pączków z wędzoną kaczką:

                                      Pasztet potnij na małe kawałki, przełóż do robota kuchennego i utrzyj do gładkiej konsystencji, dodając masło i słodką śmietankę. Gotową kremową masę przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej nią upieczone pączki. W rondelku rozpuść smalec dodając do niego zioła prowansalskie, pieprz młotkowany i suszony czosnek. Gdy konsystencja będzie kremowa, zanurz pączki tak, aby powstała masa, jak na lukier. Po wyjęciu posyp pączki podsmażonym chrupkim bekonem i natką pietruszki. 

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: Sebastian Olma

                                      Źródło zdjęcia głównego: Jakub Kamiński/East News

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości