Przepisy Sebastiana Olmy

Pączki na słono z wędzoną kaczką i kremowym pasztetem z przepisu Sebastiana Olmy

Przepisy Sebastiana Olmy

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Sebastian Olma
Pączki z wędzoną kaczką
Jakub Kamiński/East NewsPączki na słono z wędzoną kaczką i kremowym pasztetem z przepisu Sebastiana Olmy

Pączki na słono wracają do łask. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pączki na słono z wędzoną kaczką i kremowym pasztetem, idealne na tłusty czwartek i nie tylko. Sprawdź, jak zrobić je samodzielnie w domu.

Pączki na słono z wędzoną kaczką według przepisu Sebastiana Olmy - składniki

Składniki na ciasto do pączków na słono:

  • 360 g mleka zwykłego
  • 180 g cukru
  • 60 g drożdży świeżych
  • 300 g jajek
  • 300 g żółtek
  • 1200 g mąki pszennej
  • natka pietruszki, bazylia, kolendra po pęczku
  • 240 g masła
  • łyżka soli
  • świeżo mielony pieprz

Składniki na nadzienie do pączków na słono z wędzoną kaczką:

  • 500 g pasztetu domowego wieprzowego
  • 100 g masła
  • 100 ml słodkiej śmietany 36 proc.
  • 2 kostki smalcu
  • duża łyżka ziół prowansalskich
  • duża łyżka pieprzu młotkowanego
  • 300 g bekonu w plastrach wędzono-parzonego
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania pączków z wędzoną kaczką według przepisu Sebastiana Olmy

Sposób przygotowania ciasta na słone pączki:

Przygotuj rozczyn, mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu.

Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn, posiekane świeże zioła i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane, podziel je na kulki po 50 g, a następnie gotowe kulki zostaw, aby jeszcze delikatnie podrosły, później wstaw je na około 17 minut do nagrzanego do 185 st. C piekarnika.

Sposób przygotowania nadzienia do słonych pączków z wędzoną kaczką:

Pasztet potnij na małe kawałki, przełóż do robota kuchennego i utrzyj do gładkiej konsystencji, dodając masło i słodką śmietankę. Gotową kremową masę przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej nią upieczone pączki. W rondelku rozpuść smalec dodając do niego zioła prowansalskie, pieprz młotkowany i suszony czosnek. Gdy konsystencja będzie kremowa, zanurz pączki tak, aby powstała masa, jak na lukier. Po wyjęciu posyp pączki podsmażonym chrupkim bekonem i natką pietruszki. 

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Jakub Kamiński/East News

Pozostałe wiadomości