Ranking pączków – na co zwracać uwagę, by nie czuć się zawiedzionym?
W Tłusty Czwartek każdy Polak zjada średnio 2,5 pączka. Ceny wahają się od złotówki do nawet kilkudziesięciu złotych. Czy cena ma wpływ na jakość i smak wypieków? To sprawdził dr Michał Wrzosek.
Pączek z supermarketu za jedyną złotówkę okazał się totalną klapą.
- Ma najgorszy skład. Najwięcej cukru na 100 gramów i najwięcej dodatków do żywności jak stabilizatory, spulchniacze czy emulgatory. Nie ma tutaj nawet całych jajek, tylko jajka w proszku – wskazywał dietetyk.
Pączek z sieciowej piekarni za 4 zł to nieco lepsza opcja. Nadal jednak nie jest idealnie.
- Mamy 18% nadzienia, nie ma całych owoców, jest wykorzystany przecier owocowy. W składzie nie mamy żadnych emulgatorów ani spulchniaczy, czyli mamy takiego zwykłego, normalnego pączka, który ma w porządku skład - stwierdził specjalista.
Postanowiliśmy więc zaryzykować i przetestować wypiek z sieciowej cukierni za 7 zł. Ten jako jedyny na wierzchu miał kandyzowane owoce. Niestety producent nie podał informacji ani o składzie ani wartości odżywczej, więc nie znamy szczegółów.
Podobna sytuacja powtórzyła się w manufakturowej cukierni. Pączek kosztował w tym miejscu aż 15 zł. I choć wizualnie robi wrażenie ze względu na brokatowy lukier, skład jest jednak tajemnicą.
- Producent tutaj nie podaje informacji o składzie i wartości odżywczej, więc przekroimy go zaraz i zobaczymy, co ma w środku. Nadzienia na pierwszy rzut oka jest zdecydowanie więcej. Oprócz samych owoców mamy też krem, pewnie na bazie śmietany. Jego wysoka cena wynika pewnie z tego, że jest robiony na mniejszą skalę, ma też wykorzystany prawdopodobnie mniej spulchniaczy, zagęszczaczy i emulgatorów – wyjaśnił ekspert.
Cena pączków a smak
Czy cena pączków idzie w parze ze smakiem? Czy faktycznie te za 15 zł smakują lepiej niż te za 4 zł? Postanowiliśmy przeprowadzić mały test. Nie informując o tym, ile kosztowały słodkości, poprosiliśmy stołecznych przechodniów o wyrażenie zdania o każdym z osobna. Zdania były podzielone. Większość z zaproszonych osób jako najsmaczniejszego wskazała jednak pączka zakupionego za siedem złotych w sieciowej cukierni. Żadnego zwolennika nie zyskał z kolei ten z sieciowej piekarni, za którego zapłaciliśmy cztery złote.
- U mnie Tłuste Czwartki od dzieciństwa wyglądały tak, że kupowało się dużo tanich pączków właśnie z jakiegoś marketu i konkurowało się ze znajomymi, kto więcej zje. Teraz wolę sobie kupić jeden, ale taki droższy, mimo tego, że w sumie bardziej smakują mi te tańsze - przyznała jedna z pań.
A jak sprawa diety ma się do Tłustego Czwartku? Czy odmawiać sobie kalorycznych pokus, czy może skusić się na jeden wypiek?
- Nie przytyjemy od zjedzenia jednego pączka i nie schudniemy też od zjedzenia jednej sałatki. Nasze zdrowie i nasza forma zależy przede wszystkim od tego, co robimy na co dzień, a nie od święta. Przede wszystkim powinniśmy zachować umiar, bo możemy zjeść pączka, ale nie musimy się nimi obżerać. Zjedzmy go wtedy, gdy mamy na niego ochotę, a nie wtedy, gdy nakazuje nam święto albo jakiś rytuał – podsumował dr Michał Wrzosek.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pączki domowe na słodko i wytrawnie - najlepsze przepisy na tłusty czwartek i nie tylko
- Dlaczego pączki powinny mieć jasne obwódki? Jak je zrobić?
- Ile kalorii mają pączki? Jak na ich kaloryczność wpływa lukier i różne nadzienia?
Autor: Nastazja Bloch
Reporter: Mateusz Sadowski
Źródło zdjęcia głównego: Pawel Kacperek/GettyImages