Tłusty czwartek 2024. Sprawdź, ile kosztują pączki i faworki. Czy ich ceny odbiorą nam apetyt?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Skąd wywodzi się tłusty czwartek?
Skąd wywodzi się tłusty czwartek?
Drogi czy tani pączek?
Drogi czy tani pączek?
Modne, najmodniejsze, dziwne - pączki 2022
Modne, najmodniejsze, dziwne - pączki 2022
Pączki doskonałe
Pączki doskonałe
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?
Pączki na słodko i wytrawnie
Pączki na słodko i wytrawnie
Pączki od sióstr z Dobromila
Pączki od sióstr z Dobromila
Tłusty czwartek to dzień, który Polki i Polacy uwielbiają celebrować. W 2024 roku przypada 8 lutego, a w domu i pracy znów unosić się będzie zapach pączków i faworków. Ile za te rarytasy zapłacimy w sklepach, cukierniach i piekarniach?

Tłusty czwartek 2024 - ceny pączków

Tłusty czwartek za pasem, a to oznacza, że rozpoczęła się już sprzedaż pączków, których cena z roku na rok rośnie. Jak zauważył portal strefabiznesu.pl, w 2023 roku za klasycznego z marmoladą w piekarni trzeba było zapłacić 3-3,5 zł, a dziś już 4 zł. Natomiast w cenionych lokalach ok. 20 zł w zależności od nadzienia. W luksusowej cukierni DESEO Patisserie & Chocolaterie w Warszawie pączek z maliną kosztuje 19 zł, a z pistacją 24 zł. Natomiast w Krakowie za słodkość z piekarni rzemieślniczej trzeba liczyć około 14-19 zł.

Taniej jest w popularnych sieciach piekarni i cukierni lub u lokalnych cukierników. Jak wyliczył biznes.interia.pl, w Stolicy Lodów i Pączków klasyczny kosztuje 6,90 zł, a w A. Blikle z różą lub powidłami śliwkowymi 7,40 zł, z pistacją - 10,90 zł. Z kolei w jednej z cukierni w Białymstoku pączek z nadzieniem morelowym to koszt 5 zł.

Jeszcze taniej (ale czy lepiej?) jest w supermarketach i dyskontach, które często oferują promocje np. "przy zakupie 6 taniej" albo "5 + 1 gratis". Tam ceny pączków wahają się od 1 zł do 4.

Tłusty czwartek 2024 - ceny faworków

Obok pączków w tłusty czwartek królują faworki (chrust). Ile zapłacimy za nie w 2024 roku? - W warszawskiej Putce 200 g faworków kosztuje 24 zł, w Grycanie - 46,90 zł za 300 g, a w Cukierni Olsza - 32,90 zł za 180 g - czytamy na stronie biznes.interia.pl.

W regionalnych cukierniach i piekarniach ceny są niższe. W Międzyrzecu Podlaskim w jednej z piekarni 100 g kosztuje 4,39 zł, a w Bochni 500 g - 50 zł. Z kolei w marketach za 100-gramowe opakowanie faworków trzeba zapłacić 7,99 zł. W dyskoncie za 250 g zaledwie 7,49 zł.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

Autor: Dominika Czerniszewska

Źródło: strefabiznesu.pl/biznes.interia.pl

Źródło zdjęcia głównego: Carotur/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana