Przepisy kulinarne

    Marzy ci się pyszny pieczony kurczak? Poznaj przepisy Andrzeja Polana na kurczę nadziewane według tradycyjnego przepisu, kurczaka pieczonego z ziemniakami oraz na krem z selera ze smażoną gruszką, serem pleśniowym i pieczonymi udkami. Pomysł na obiad gotowy! Sekretem na pyszne danie jest dobrej jakości drób.

    Rzodkiew należy do roślin kapustowatych. Uprawiana jest niemal na całym świecie. Jako warzywo jadalne znana jest od dawna. Spożywano ją już w starożytnym Rzymie oraz Chinach. Obecnie rzodkiew występuje w wielu odmianach, które różnią się wielkością i kształtem korzenia oraz kolorem. Dzięki temu znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Biała rzodkiew jest warzywem, z którego powstanie pyszna surówka. Może być również składnikiem zupy i sałatki. Spożywana jest zarówno na zimno, jak i w formie ugotowanej.

    Ciasteczka z makiem to szybki i prosty sposób na słodki deser. Wymagają użycia łatwo dostępnych składników, a z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Kruche, maślane, dodatkowo podane z konfiturą lub marmoladą. Sprawdź przepis na szybkie ciasteczka z makiem.

    Prawdziwy cukier waniliowy to skarb każdej pani domu. Doskonale sprawdza się jako przyprawa do ciast i deserów albo jako aromatyczny dodatek do gorących napojów. Niestety, wanilia w cukrach z torebek występuje zwykle w śladowych ilościach. Nierzadko producent zastępuje ją syntetycznym aromatem. Zamiast kupować produkt pełen chemii i ulepszaczy, lepiej przygotować go w naturalnej postaci. Sprawdź, jak zrobić cukier waniliowy.

    Na problemy z tarczycą skarży się coraz więcej ludzi. Co jeść, aby wspierać jej pracę i ugasić ogień stanu zapalnego? Mity z tym związane obala dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, która przygotowała przepisy na wiosenny koktajl, czekoladową pastę z awokado, jajecznicę z jarmużem, krem z buraka, dorsza duszonego w porach oraz pudding jaglany i wytrawne kulki mocy.

    Pieczona lub duszona gęś jest potrawą, na której przygotowanie z obawy przed niepowodzeniem decyduje się niewiele osób. Ten rodzaj mięsa wymaga szczególnego traktowania. Sprawdź, jak upiec gęś, żeby była miękka. Czym przyprawić i z czym podawać gęś pieczoną?

    Potrzebujesz pomysłu na obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazuje, jak przygotować proste potrawy, z których każda zrobiona jest tylko z pięciu składników. Oto one: kasza gryczana z burakami, suszonymi pomidorami, pestkami słonecznika i zieloną pietruszką; makaron z tuńczykiem, pomidorami i parmezanem; soczewica z kaparami i fetą; duszona wołowina z papryką i pieczarkami; a także frittata z chorizo, rukolą, pieczarkami i cheddarem. Smacznego!

    Choć krokiety nie są typowo polską potrawą, na przestrzeni lat zdążyły zadomowić się w naszej kulinarnej tradycji. W wielu domach krokiety z mięsem są nieodłącznym daniem podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Proste w wykonaniu naleśnikowe paszteciki można przyrządzać na wiele sposobów.

    "Włoska podróż pełna smaków" to wyjątkowa produkcja discovery+ Originals, którą pokochają wszyscy wielbiciele kuchni z tamtego rejonu świata i życia pełnego kulinarnych emocji. Giada De Laurentiis i Bobby Flay wyruszyli w miesięczną podróż po Rzymie i Toskanii przedstawiając widzom swoje ulubione restauracje, potrawy, a także odkrywając smaki, których wcześniej nie znali. Kulinarną serię możesz zobaczyć w Playerze.

    Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. To właśnie tego dnia nie ważąc na kalorie, pałaszujemy słodkie pączki z konfiturą, budyniem czy ajerkoniakiem. A czy wiesz, jaka jest ich historia? Z jakim nadzieniem serwuje się je w poszczególnych regionach Polski? O pysznej tradycji opowiedzieli w programie dziennikarka Katarzyna Bosacka oraz krytyk kulinarny Robert Makłowicz.