Na zakończenie lata w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne potrawy rybne. Jak zrobić pieczonego fileta halibuta z pomidorkami, kaparami i bazylią? Sprawdź przepis krok po kroku.
Obiad na pożegnania lata? Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN proponujemy pyszne dania rybne. Jak zrobić łososia z paluszkami krabowymi i fasolką szparagową? Sprawdź przepis kulinarnego mistrza, Sebastiana Olmy.
Jak zrobić pyszne choriatiki, zapiekaną fetę, klefiko czy omdlałego imama? Sprawdź proste przepisy krok po kroku.
Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań kuchni polskiej. Można je jeść ze śmietaną i cukrem lub podawać z sosem mięsnym. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował fenomenalny sos do placków ziemniaczanych z chrzanem, bryndzą owczą i chrupiącymi jabłkami. Sprawdź, jak zrobić to pyszne danie.
Nie masz pomysłu na obiad? Z pomocą przychodzi Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował pyszne dania z polskich jabłek. Sprawdź, jak według jego przepisu przygotować pieczonego kurczaka w sosie z jabłek i aronii. Ciesz się smakiem sezonowych owoców!
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły jabłka, jednak nie tradycyjnie na słodko, a podane wytrawnie. Andrzej Polan zaprezentował swoje niesamowite przepisy na wykorzystanie tego owocu. Sprawdź, jak zrobić pizzę z 3 serami, jabłkiem i boczkiem.
Sezon na paprykę trwa, więc to doskonała okazja, by się jej przyjrzeć i rozwiać pewne wątpliwości. Poniżej wyjaśniamy, jakie znaczenie dla papryki i jej smaku ma kolor. Sezonowość jest jeszcze pyszniejsza, gdy lokalna. Do kiedy więc można kupić w sklepach paprykę z polskich upraw?
Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin. Odpowiadają za poprawną pracę całego organizmu. Nie zawsze jednak możemy jeść każdą część jadalnej rośliny - niektóre z nich mogą być szkodliwe, jak np. pędy ziemniaka czy liście pomidora. Dowiedz się, których należy unikać.
Ogórki kiszone i inne przetwory, które najczęściej robimy na jesień, zwykle mogą stać miesiącami. Jednak po otwarciu, ich czas przydatności do spożycia może drastycznie się skrócić. Jak długo można przechowywać ogórki kiszone i co zrobić, aby się nie psuły?
Niedoceniony por ma w sobie ponad 80 różnych substancji odżywczych. Warto sięgać po to warzywo w kuchni. Tak też zrobił Grzegorz Zawierucha, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował krem z pora i ziemniaków. Sprawdź przepis.
Por jest nie tylko smaczny, ale zawiera również wiele wartościowych składników odżywczych. W kuchni Dzień Dobry TVN dania z jego wykorzystaniem przygotował Grzegorz Zawierucha. Sprawdź przepis na faszerowane liście pora.
Por jest pyszny i można go na wiele sposobów wykorzystać w kuchni. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił to Grzegorz Zawierucha. Sprawdź przepis na tartę z pora i grzybów.
Por jest pyszny, niskokaloryczny, zdrowy i można świetnie sprawdzający się w różnych potrawach. Kilka pyszności w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Grzegorz Zawierucha. Sprawdź przepis na kurczaka z porem i białą fasolą.
Sok z malin domowej roboty to specjał przygotowywany przez nasze mamy, ciocie i babcie. Jego prozdrowotne właściwości sprawiają, że chętnie sięgamy po niego w okresie przeziębień i grypy. Zarówno sok z malin gotowany, jak i sok z malin na surowo, jest prosty w przygotowaniu. Warto przygotować malinowe przetwory, gdy trwa sezon na te owoce.
Domowe przetwory z owoców sezonowych to świetna propozycja dla wszystkich miłośników letnich smaków zamkniętych w słoiku. Maliny w syropie przydadzą się w kuchni jako dodatek do herbaty i wielu potraw. Doskonale smakują z owsianką, naleśnikami oraz słodkimi placuszkami, mogą też ozdabiać ciasta i desery na bazie lodów.
W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni IX edycji “Masterchef”, Aleksandra Juszkiewicz, przygotowała swoje popisowe dania z grzybami. Sprawdź, jak zrobić gulasz z chorizo i boczniaków z kolendrą według jej przepisu.
Masz ochotę na tosty, ale znudziły Ci się zwykłe grzanki z serem? Mamy na to rozwiązanie! W kuchni Dzień Dobry TVN, Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji programu MasterChef, przygotowała fenomenalne tosty z leśnymi grzybami, pietruszką, serem owczym i tymiankiem. Sprawdź, jak je zrobić.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły grzyby.
Trwa sezon na grzyby. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN zagościły już jesienne przysmaki. Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężyni IX edycji programu "Mesterchef" przygotowała pęczotto z kurkami, dynią i parmezanem. Sprawdź jej przepis i ciesz się darami lasu.
Masz ochotę na sezonowe owoce, ale w formie pysznego deseru? Sprawdź przepis na kruche tarty czekoladowe z kremem waniliowym i winogronami z przepisu Bartka Boratyna. W kuchni Dzień Dobry TVN królują sezonowe owoce, a sierpień to czas zbiorów polskich winogron.
Winogronowa kuchnia w Dzień Dobry TVN, a razem z nią Bartek Boratyn, cukiernik, zaprezentował pyszne słodkości z wykorzystaniem tych sezonowych owoców. Sprawdź, jak przygotować sernik bez cukru z ricotty z karmelizowanymi winogronami. Zakochasz się w tym smaku.
Połowa sierpnia to okres zbiorów winogron w Polsce. Z tej okazji Bartek Boratyn w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował, jak można wykorzystać te sezonowe, świeże owoce do pysznych wypieków. Sprawdź jego ciasto z pieczonymi winogronami i syropem. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły winogrona. Owoce te zbierane są od połowy sierpnia do połowy października. Z tej okazji Bartek Boratyn przygotował przepyszne dania z wykorzystaniem winogron. Sprawdź, jak zrobić Tora Belina, czyli włoskie ciasto z winogronami.
Roślinne napoje stanowiące alternatywę dla mleka zwierzęcego stają się coraz powszechniejsze. W sklepach dostępne są różne wersje mleka roślinnego. Niektóre z nich, np. migdałowe, można spróbować przygotować samodzielnie. Sprawdź przepis.
Mleka, a właściwie napoje roślinne, cieszą się coraz większą popularnością nie tylko wśród wegan i wegetarian. To dobra alternatywa również dla osób, które mają nietolerancję laktozy lub po prosty chcą zrezygnować z mleka krowieko. Z okazji Dnia Mleka Roślinnego przygotowaliśmy przepis na domowy napój owsiany. Sprawdzi się do wielu dań. Sprawdź, jak go zrobić.
Stufato di ceci to tradycyjny włoski gulasz z cieciorką, który stanowi dobre źródło białka. To idealne danie dla osób, które ograniczają mięso w swojej diecie. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka, znana jako "Wegan nerd", przygotowała to danie. Sprawdź jej przepis i ciesz się smakiem prawdziwie włoskiej kuchni.
Erbazzone to włoskie ciasto szpinakowe wykonane z dwóch płatów ciasta i nadziewane aromatycznym farszem. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka, autorka książek kucharskich dla wegan pokazała, jak przygotować to danie. Sprawdź jej przepis i ciesz się włoskim przysmakiem.
Pyszny, domowy włoski makaron ze świeżymi, dojrzałymi pomidorami to kwintesencja smaku kuchni włoskiej. W Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka przygotowała domową pastę pici i pasta di pomodoro crudo. To włoskie i wegańskie danie przypadnie do gustu wszystkim smakoszom włoskich makaronów.
Panzanella, inaczej panmolle, to sałatka na bazie czerstwego chleba i dojrzałych pomidorów prosto ze słonecznej Toskanii. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka zaprezentowała przepis na to iście wegańskie danie. Sprawdź, jak je zrobić i ciesz się prawdziwie włoskim smakiem.
Masz ochotę na pyszny deser z sezonowych owoców? Koniecznie spróbuj tarty z budyniem waniliowym i smażonymi śliwkami według przepisu Sebastiana Olmy. Kucharz zaprezentował, jak przygotować to danie w kuchni Dzień Dobry TVN.