Gruzińska kuchnia, podobnie jak polska, kojarzy nam się z suto zastawionym stołem. Jej magia polega na unikalnym smaku stworzonym w dużej mierze z prostych składników, połączonych z wieloma aromatycznymi przyprawami. Jak zrobić tradycyjne gruzińskie chinkali z mięsem, chaczapuri imeruli i adżaruli oraz zupę chakapuli? W kuchni Dzień Dobry TVN dania te przygotowała Irma Dzigrashvili. Sprawdź przepisy.
Sos enchilada przygotowywany jest z pomidorów, rosołu, mąki i mnóstwa przypraw. Pikantny smak zawdzięcza chilli. Dodawany jest do jednego z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej, którego znakiem rozpoznawczym są także kukurydziane tortille.
Wegańskie flaczki z boczniakami to alternatywa dla klasycznej, tradycyjnej polskiej zupy zawierającej najczęściej wołowe żołądki pokrojone w paski. Jak zrobić pyszną wersję flaczków bez mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego? Sprawdź prosty przepis.
Wiele osób twierdzi, że grzyby mrożone są całkowicie pozbawione smaku. To nieprawda. Nie stanie się tak, jeśli odpowiednio je do zamrożenia przygotujemy. Jak to zrobić?
Tatarzy to lud pochodzenia tureckiego, który przez wieki wędrował po terenach wschodniej Europy i części Azji. Koczujący tryb życia ukształtował ich kuchnię, bogatą przede wszystkim w mięsa – kiedyś koniny, później, w miarę osiedlania się Tatarów, zastąpionej baraniną, wołowiną, jagnięciną czy gęsiną. Gdy Tatarzy ostatecznie znaleźli swoje azyle, m.in. na polskim Podlasiu, ukraińskim Krymie, Białorusi, na Litwie czy wreszcie na dalekiej Syberii, kuchnia tatarska zmieniła się pod wpływem kuchni danego obszaru.
Żabie udka to synonim Francji. Co roku Francuzi spożywają kilka tysięcy żabich udek. Ten przysmak można przygotować na wiele sposobów, a swoich zwolenników ma także w Belgii, Niemczech, Luksemburgu i Szwajcarii.
Jesień kojarzy się z mniejszą ilością warzyw i owoców, jednak jest to czas na wiele polskich, sezonowych gatunków. Warto sięgać po takie, które pochodzą z lokalnych zbiorów, są bogate w witaminy i minerały, dzięki którym wzmacniają odporność. Dowiedz się, które warto jeść jesienią i i zimą, a których lepiej unikać.
Niegdyś na imprezach i w restauracjach serwowano deski serów lub wędlin. Teraz przyszedł czas na masło. Butter boards, czyli "deski masła" to nowy kulinarny trend, który podbija media społecznościowe. Jego celem jest pokazanie, że odpowiednio przygotowane masło może być świetną przystawką. Swoje autorskie deski w Dzień Dobry TVN przygotowali Beata Tadla, dziennikarka oraz Bartek Boratyn, cukiernik.
Lekko cierpka i kwaskowata pigwa w połączeniu z łagodną i delikatną dynią to idealna fuzja smaków. Kombinacja dość nieoczywista, która zaspokoi nasze kubki smakowe i odżywi cały organizm. Poznaj nasz przepis na pyszny dżem z pigwy i dyni.
Serial „Wataha” zainspirował kuchnię Dzień Dobry TVN do wypróbowania klasyków kuchni polowej. Te dania nie tylko nas rozgrzeją, ale również zaspokoją głód. A przygotował je dla nas Jakub Kasprzak. Sprawdź przepisy na polową zupę grochową z chorizo, świeżonkę z podpłomykami, pieczone ziemniaki i bigos.