Ajo blanco to tradycyjny hiszpański chłodnik z czosnku i migdałów. Jest popularny w Granadzie i Maladze. W kuchni Dzień Dobry TVN Adrian Stojewski pokazał, jak przygotować to niezwykłe danie idealne na upały. Sprawdź, jak je zrobić i ciesz się prawdziwie hiszpańską potrawą w swoim domu.
W kuchni Dzień Dobry TVN Adrian Stojewski przygotował dania idealne na upały prosto z kuchni hiszpańskiej. Gazpacho andaluz, czyli gazpacho po andaluzyjsku, to tradycyjny chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw. Podawano go już od VIII wieku w słonecznej Andaluzji. Sprawdź, jak go przygotować i ciesz się pysznym obiadem w upalne dni.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły hiszpańskie dania idealne na upały, które przygotował Adrian Stojewski. Sprawdź, jak przygotować Ensalada Malagueña, czyli sałatkę z Malagi. To niezwykłe danie łączy w sobie wiele smaków i z pewnością zachwyci podniebienia. Sprawdzi się jako przekąska i pełne danie w gorące dni.
Ciasto kaktus to świetna propozycja na letni deser, ale nie tylko. Jest orzeźwiający, pyszny, kolorowy i co ważne – całkiem łatwy w przygotowaniu. Sprawdź prosty przepis na ciasto kaktus krok po kroku.
Wbrew powszechnemu mniemaniu nie jest ono jednak trudne w samodzielnym przygotowaniu.
Purchawica olbrzymia, a właściwie czasznica olbrzymia, to nietypowy grzyb, który można znaleźć w polskich lasach. Jest ceniony za swoje walory smakowe i podziwiany za ogromne rozmiary, do jakich dorasta. Co warto wiedzieć o tym grzybie? Sprawdź, jak można przygotować purchawicę olbrzymią.
Rozpoczął się sezon na wekowanie. Lato to czas, kiedy możemy zabrać się za gromadzenie smakołyków do spiżarni. Dawid Kozioł w Dzień Dobry TVN opowiedział, czego potrzebujemy, by samodzielnie zrobić przetwory i o popularnych metodach pasteryzacji. Jakie inne techniki wekowania można zastosować, by zimą cieszyć pełnymi witamin produktami z warzyw i owoców?
Jednym z najbardziej znanych na świecie dań białoruskich są placki ziemniaczane, które, choć pojawiają się w kuchni wielu narodów, narodziły się właśnie na Białorusi. Równie popularną potrawą są pierogi z ziemniaków i cebuli.
Grzyby w occie to powszechnie znany w Polsce przysmak ze słoika. Mogą być marynowane w occie spirytusowym, jabłkowym lub winnym. Przepis na grzyby w occie jest prosty i nie wymaga wielu dodatkowych składników.
Bakłażan to naprawdę wyjątkowy dar natury. Jest pyszny i intrygujący – ponieważ rodzi wiele pytań. Jest owocem czy jednak warzywem? Dlaczego bywa gorzki i co zrobić, aby nie był? Jakie potrawy można z niego przygotować? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.
Lato to sezon na grilla, a na tym nie powinno zabraknąć szaszłyków. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne szaszłyki z grillowanym łososiem i krewetkami, podawane z sosem jogurtowym i świeżą sałatą. Sprawdź, jak zrobić to danie z jego przepisu i ciesz się smakiem pysznej ryby.
Sezon grillowy w pełni. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN królują grillowane ryby i warzywa. Sebastian Olma przygotował pieczoną na grillu doradę z grillowaną papryką i kozim serem. Sprawdź jego przepis i rozkoszuj się pysznym, letnim daniem.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował grillowanego dorsza w azjatyckiej marynacie z sałatką awokado i pomidorkami. To idealna propozycja na letni obiad lub kolację. Sprawdź przepis na to danie.
Sezon na ogórki małosolne trwa w najlepsze. Ich wyjątkowy smak docenia wiele osób, w tym także tytułowany skoczek narciarski, Adam Małysz.
Dzisiejsza kuchnia australijska miesza wpływy wielu kultur, dzięki czemu jest różnorodna, a przede wszystkim smaczna. Czym charakteryzuje się kuchnia tego kraju i jakie są najpopularniejsze dania australijskie?
Trwa sezon na maliny. Niestety, te smaczne owoce szybko się psują. Dlatego, by przedłużyć ich świeżość, warto zastosować trik z TikToka. Podpowiadamy, jak przechowywać owoce jagodowe.
Syrop z nawłoci pospolitej, nazywanej też mimozą, to świetny, domowy produkt na odporność. W lecie, kiedy kwitnie ta roślina, warto zbierać jej kwiaty, aby przygotować ten napój.
Pleśniak to ciasto, które może i nazywa się dziwacznie, ale za to jak smakuje! To świetna propozycja dla wszystkich, którzy lubią wypieki z dodatkiem owoców. Sprawdź nasz przepis.
3 sierpnia obchodzimy Dzień Arbuza. Z tej okazji podpowiadamy, jak wykorzystać ten pyszny owoc. Warto go jeść w upalne dni, ponieważ zawiera w sobie dużo wody. Co więcej, można z niego przygotowywać dania na słodko i słono. Sprawdź nasz przepis na sorbet z arbuza.
Arbuz to pyszny owoc, w sam raz na wakacje. Z okazji Dnia Arbuza polecamy uczcić to święto domową galaretką na bazie tego owocu. Sprawdź, jak przygotować ją w dwóch wariantach - klasycznym i w kształcie arbuza.
Ciasto Balladyna to doskonałe połączenie puszystego biszkoptu, aksamitnej masy i lekko kwaśnej galaretki z malinami. Sam przepis na Balladynę jest prosty i może być pyszną odmianą podczas świątecznych spotkań i nie tylko.
Ta kawa może konkurować z napojami z najlepszych kawiarni.
Durian jest owocem popularnym w krajach Azji Południowo-Wschodniej. W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się go w leczeniu anemii i zwalczaniu dolegliwości żołądkowych.
Opalana cebula to jeden z podstawowych składników pysznego rosołu, ale nie tylko. Może być dodawana do różnych dań. Dzięki temu zabiegowi warzywo będzie słodsze i bardziej aromatyczne. Są jednak pewne zasady, których warto przestrzegać podczas opalania cebuli. Jak to robić bezpiecznie? Na co uważać?
Sernik, chociaż kojarzy nam się z bardzo tradycyjnym Polskim daniem, to tak nie jest. Został sprowadzony dopiero w XVII wieku. Sprawdź, jakie tajemnice kryje w sobie to ciasto i jak je przygotować, aby było idealne.
Lemoniada to idealny napój na upalne dni. Można ją komponować z różnych sezonowych owoców. Tym razem przedstawiamy wam wersję ze świeżymi jagodami. Ten przepis przypadł do gustu użytkownikom TikToka.
Semifreddo to klasyczny mrożony deser prosto z Włoch. Jego konsystencja i smak to propozycja w sam raz na upalne dni. Sprawdź prosty przepis na słodkie orzeźwienie.
Sezon na jagody trwa bardzo krótko, jednak dzięki przetworom smak lata możemy zamknąć w słoiczku i cieszyć się nim przez cały rok. Co warto wyczarować z tych małych, fioletowych i pysznych owoców? Polecamy najlepsze przepisy na przetwory z jagód.
Poznaj przepis i spróbuj przygotować je samodzielnie.