W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Jagoda Miłoszewicz. Podzieliła się z nami przepisami na: młodą kapustę, pesto z czosnku niedźwiedziego, regionalną potrawę podkarpacką - knysze, dżem dyniowy i dżem marchewkowy. Wszystkie pochodzą z książki Pani Jagody: "Chata Magoda. Ucieczka na wieś".

    W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy bazujące na sezonowych produktach. Dary jesieni, na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: ryż z figą, makiem i pasternakiem, kalafior z kaszą i orzechami, a na deser gruszka w maślance.

    W ramach akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan i Katarzyna Glinka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali kilka propozycji na zdrowe śniadanie, między innymi omlet puszysty z jagodami i maślanką, pasztet z soczewicy z grzankami, kiełkami brokułów, pomidory pieczone z chrupiącą sałatką z kaszy jaglanej i wiosennych warzyw oraz konfiturę z jabłek i tymianku z twarogiem wędzonym. Andrzej i Kasia opowiedzieli także, jak dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych i zdradzili dlaczego warto pić soki.

    ...wielozbożowe pancakes z otrębami na maślance, muffiny śniadaniowe z płatkami jęczmiennymi, jajecznicę z kaszą gryczaną i oscypkiem, melona z płatkami i miodem, granolę kokosowo-żurawinową oraz francuskie tosty z chleba razowego. I koniecznie pamiętajcie o tym, by wypić szklankę porannego koktajlu - radzi kucharz Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował smaczne, zdrowe i lekkie śniadanie.

    Kuchnia meksykańska należy do najbardziej popularnych na świecie, a jej niepowtarzalność zagwarantowała jej miejsce na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Finaliści programu Masterchef zaprezentowali przepisy na przysmaki rodem z Meksyku, które świetnie sprawdzą się w polskie zimowe wieczory.

    Jaką drogę musi przebyć śledź nim trafi na stół? W trop za rybą udał się znawca kulinariów, Mikołaj Rey. Smakosz opowiedział w programie o właściwościach i sposobach na przyrządzenie potraw ze śledzia.

    Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a świąteczny klimat powoli czuć już w sklepach i na ulicach. Początek grudnia to dobry czas, by zacząć zbierać przepisy na świąteczne przysmaki. W końcu nic nie podgrzewa tak świątecznej atmosfery, jak zapachy dochodzące z kuchni. Zobaczcie, co dla was przygotowaliśmy!

    Ciekawą i niezwykle smaczną alternatywą dla tradycyjnych ciast może być tarta. Warto skorzystać z sezonowych owoców i wypróbować przepis z rabarbarem i malinami, bazą czy jabłkami. Podstawowym elementem jest oczywiście ciasto. Według tradycyjnej francuskiej receptury, tarta powinna mieć kruchy, lekko przyrumieniony spód. Dzięki sporej liczbie kombinacji możemy połączyć go na przykład z rabarbarem i migdałami. Taka rustykalna tarta z pewnością zachwyci naszych domowników i zaproszonych gości.

    Grzyby trufle to wyjątkowe okazy, które bardzo trudno jest spotkać. Znajdują się pod ziemią, dlatego nie da się ich zerwać, tak jak innych rodzajów grzybów. Czarne i białe trufle to podstawowe rodzaje tych grzybów, które chętnie stosuje się w kuchni do podkreślania smaku potraw lub ich dekorowania. Z kamerą Dzień Dobry TVN wybraliśmy się na, jedyną w Polsce, eksperymentalną plantację trufli!

    Grzyby boczniaki są nie tylko smaczne, ale także bardzo wartościowe, bo kryją w sobie sporo witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej grzybom tym przypisuje się też właściwości lecznicze. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował kilka dań bazujących na tych grzybach.

    Jeśli nie masz zielonego pojęcia, jak zabrać się za przygotowanie przetworów, ale wobec zbliżającej się zimy postanowiłeś spróbować, to zrobienie ogórków będzie na początek doskonałym rozwiązaniem. Wystarczy dobry, prosty przepis i do roboty!

    Jego inna nazwa to ogórek afrykański, rogaty lub kolczasty. Faktycznie wygląda dość specyficznie i niektórym przywodzi na myśl pomarańczowe... kasztany! Jednak to, co skrywa miąższ owocu kiwano, to istne bogactwo witamin i minerałów.

    Uczestniczka Masterchefa i blogerka kulinarna Samar Khanafer zdradza swoje przepisy na wigilijne śledzie. Skorzystajcie z przepisu na: placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką, śledzie piernikowe, ciepłe ziemniaki ze śledziem, musztardą, koperkiem i natką z pietruszki oraz bliny ze śledziem na paście jajecznej. Jakie śledzie lubicie najbardziej?

    W środowisku tanecznym jest znana i ceniona, ale postanowiła pójść w inną stronę- chce być psychologiem. W ubiegłym roku wróciła z Hiszpanii. Spędziła tam rok. Przywiozła piękne wspomnienia i miłość do aromatycznej kuchni hiszpańskiej. Jak jada się w kraju Saury i Almodovara, ile tam przytyła oraz co jest wyjątkowego w tym południowym regionie opowiedziała w kuchni Dzień Dobry TVN.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Piotr Kucharski. Po świątecznym przejedzeniu nasz kucharz przygotował nieco lżejsze potrawy. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: zupa porowa z orzechami, gulasz z buraków i zapiekanka z dyni. macie ochotę?

    Czy Twój mężczyzna robi zakupy i gotuje, tak jak kucharz Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski? Co można zrobić z dwóch kilogramów schabu? Piotr przygotował faszerowany schab z jabłkami. W naszej kuchni zaserwował także: pieczony boczek z sosem śliwkowym, polędwicę wołową z szalotkami, ciasto bez pieczenia i bułki na parze. Skorzystajcie z jego prostych przepisów!

    Autorzy książki "Jem to co kocham i chudnę", Karolina i Maciej Szaciłło są ekspertami od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Czy psychologia jest podstawą odchudzania? W kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej przygotowali propozycję zdrowego i smacznego menu na cały dzień: krem jaglano-kokosowy z owocami, nadziewane papryki z ryżem i sałatką, pistou z czarną soczewicą i surowe brownie z suszonymi malinami.

    W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan pokazał, jak przygotować smakowite potrawy z zimowych warzyw. Na stole pojawiły się: krokiety z ziemniaków, sałatka z sera feta i warzyw; pietruszka z kurczakiem, pory i pieczarki; archew, ciecierzyca, żurawina i polędwiczka wieprzowa oraz buraki w cieście. Smacznego!

    Okres przedświąteczny to czas wzmożonych poszukiwań inspiracji kulinarnych. Na kilka dni przed wigilią tłumy ludzi odwiedzają centra handlowe, aby zrobić ostatnie zakupy. Chcąc uniknąć niepotrzebnego stresu i nerwów, warto z wyprzedzeniem zaplanować wszystkie potrawy i zrobić zakupy zanim wybuchnie przedświąteczna gorączka. Co przyrządzić na Święta Bożego Narodzenia?

    W kuchni Dzień dobry TVN Beata Śniechowska przygotowała jesienne przysmaki. Co powiecie na leczo z bakłażanem, marchwią i kiełbasą oraz kiełbasą z pikantnym tatarem z cukinii lub kiełbaski śląskie pieczone w glazurze piwno-miodowej z szalotką, papryką i pieczarkami?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał jak przygotować pyszne dania, w których główną rolę gra… kajzerka! Zobaczcie jak zmienić najzwyklejszą bułkę w pierwszorzędny frykas.

    Cydr domowy przygotowuje się w dość nieskomplikowany sposób, dlatego każdy, kto chce przygotować ten niskoprocentowy alkohol samodzielnie, powinien skorzystać z poniższych propozycji. Największą popularnością cieszy się w Belgii, we Francji oraz na Litwie. Przepis na cydr nie zawiera cukru, dlatego napój coraz częściej wypiera wina i inne dosładzane alkohole. Sprawdź, jak zrobić cydr domowym sposobem.