Awokado faszerowane batatami - przepis Szymona Czerwińskiego

Awokado faszerowane batatami
Długa młodość? Mam na to przepis
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz potraw, które pozytywnie wpływają na zdrowie, a nawet hamują proces starzenia? Znajdziesz je w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź przepis Szymona Czerwińskiego na awokado faszerowane batatami.

Awokado faszerowane batatami

Składniki:

  • 6 dużych awokado miękkich Haas
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • 500 g batatów
  • seler naciowy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów pelati
  • limonka
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka płatków chili
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 pęczki kolendry
  • 4 limonki do serwowania dania

Jak robić awokado faszerowane batatami?

  1. Paprykę, cebulę, batat oraz seler naciowy pokrój w drobną kostkę. Do garnka dodaj odrobinę oliwy i przesmaż warzywa. Dodaj również fasolę oraz przyprawy. Podkręć smak sokiem z limonki i otartą skórką. Smaż przez 10 minut.
  2. Do przygotowanej bazy dodaj pomidory, około 100 ml wody ciepłej i gotuj fo chwili, aż bataty będą miękkie. Na koniec dodaj garść świeżo szatkowanej kolendry.
  3. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i oprósz solą oraz pieprzem. Miejsce pestki wypełnij przygotowanym farszem. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.
  4. Serwuj ze świeża kolendrą i limonką. Nie zapomnij o świeżo tartej skórce z limonki na wierzchu awokado.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości