Awokado faszerowane batatami
Składniki:
- 6 dużych awokado miękkich Haas
- czerwona papryka
- czerwona cebula
- 500 g batatów
- seler naciowy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów pelati
- limonka
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka płatków chili
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 2 pęczki kolendry
- 4 limonki do serwowania dania
Jak robić awokado faszerowane batatami?
- Paprykę, cebulę, batat oraz seler naciowy pokrój w drobną kostkę. Do garnka dodaj odrobinę oliwy i przesmaż warzywa. Dodaj również fasolę oraz przyprawy. Podkręć smak sokiem z limonki i otartą skórką. Smaż przez 10 minut.
- Do przygotowanej bazy dodaj pomidory, około 100 ml wody ciepłej i gotuj fo chwili, aż bataty będą miękkie. Na koniec dodaj garść świeżo szatkowanej kolendry.
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i oprósz solą oraz pieprzem. Miejsce pestki wypełnij przygotowanym farszem. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.
- Serwuj ze świeża kolendrą i limonką. Nie zapomnij o świeżo tartej skórce z limonki na wierzchu awokado.
Zobacz także:
- Jedzenie awokado – sposób obierania i przepisy
- Awokado okazało się zbyt twarde i niedojrzałe? Sprawdź, co możesz zrobić
- Chlebek z awokado. Ten wypiek zaskoczy wszystkich domowników
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: