Awokado – idealne na śniadanie
Awokado od kilku lat to śniadaniowy must have. Dodane do jajek sadzonych, tosta bądź wędzonego łososia komponuje się idealnie. Co więcej, owoc ten posiada właściwości lecznicze. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi, dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe.
Co powiecie jednak na nieco inny sposób podania? Zamiast na talerzu zielne awokado możemy zblendować i umieścić w chlebie. Szybko, prosto i smacznie.
Przepis na chleb z awokado
W sieci krąży wiele niecodziennych przepisów, które pozwalają nieco urozmaicić nasz jadłospis. Tym razem wybór padł na szybki i łatwy do wykonania chlebek z awokado. Wystarczy kilka składników, by w całym domu rozprzestrzenił się piękny zapach świeżego wypieku, który idealnie połączy się ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami. To co? Do dzieła.
Składniki:
- 200 g mąki
- 125 g szklanki cukru
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- pół szklanki miąższu awokado
- 1 duże jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotuj dwa naczynia. Do jednego wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól, a następnie dokładnie wymieszaj. W drugim naczyniu zmiksuj masło, cukier, jajko, ekstrakt waniliowy. Następnie do masy dodaj zbledowane na gładką masę awokado. Na koniec wymieszaj suche składniki z mokrymi i przełóż masę do formy. Piecz 35-45 minut w piekarniki nagrzanym do 160 stopni.
Zobacz wideo:
Zobacz także:
- Przepis na zdrowy chlebek bananowy. Idealny dla osób na diecie!
- Jagody w kuchni. Przepisy na desery z jagodami wg Basi Ritz
- Sztuka wypiekania pradawnego chleba. "Z czasem dojrzewa i nadal smakuje"
Autor: Nastazja Bloch
Źródło zdjęcia głównego: yumehana/GettyImages