Awokado okazało się zbyt twarde i niedojrzałe? Sprawdź, co możesz zrobić

Awokado w misce
Awokado okazało się zbyt twarde i niedojrzałe? Sprawdź, co możesz zrobić
Źródło: hsyncoban/Getty Images
Awokado zyskało ostatnio ogromną popularność. Problemem jest jednak dostanie odpowiednio dojrzałego owocu w sklepie. Często więc kupuje się je jeszcze niedojrzałe i czeka, aż w pełni nabierze smaku. Czy twarde awokado jest niejadalne? Co można z nim zrobić i czy da się przyspieszyć proces dojrzewania?

Kiedy awokado jest zbyt twarde? Czy można je jeść, kiedy jest niedojrzałe?

Awokado ma do przebycia długą drogę do polskich sklepów. W związku z tym jest zrywane jeszcze niedojrzałe. Jednak tak bardzo niedojrzały owoc może być niebezpieczny dla zdrowia. Jak większość niedojrzałych produktów może spowodować zatrucie pokarmowe lub bóle brzucha. Z tego powodu warto pamiętać, aby nie jeść go zbyt wcześnie.

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Po czym rozpoznać niedojrzałe awokado? Kolor skórki niewiele się zmienia, więc ciężko je po tym ocenić. Jednak po miękkości miąższu już tak. Jeśli twardością przypomina ziemniaka - jest zdecydowanie niedojrzałe. Dodatkowo po rozkrojeniu będzie intensywnie zielone. Odpowiednie awokado będzie elastyczne oraz będzie przypominało w dotyku twardą pomarańczę, która ugina się pod naciskiem palców i wraca do swojego kształtu. Po rozkrojeniu powinno być jasnozielone na brzegach i żółtawe lub maślane w środku. Także konsystencja się zmieni - dojrzały owoc będzie miękki.

Co zrobić ze zbyt twardym awokado?

Jeśli kupiliśmy zbyt twarde, a więc niedojrzałe awokado, najlepiej zostawić je w temperaturze pokojowej na 1-3 dni, dzięki temu dojrzeje. Warto sprawdzać codziennie, czy zmiękło - to znak, że owoc powoli robi się dobry i będzie można go zjeść. Lekko twarde awokado można jednak bezpiecznie spożywać - ważne, aby miąższ nie był zupełnie zielony. Warto pamiętać, że dopiero dojrzewające i twarde będzie miało mniej smaku oraz straci na swojej maślanej konsystencji.

Z kolei lekko twarde awokado świetnie nada się do potraw pieczonych i podgrzewanych. Zyska nie tylko na smaku, ale i konsystencji, w przeciwieństwie do dojrzałego owocu, który może zrobić się zbyt miękki po obróbce termicznej.

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado

Awokado powoli dojrzewa w temperaturze pokojowej. Aby opóźnić jego dojrzewanie, można schować je do lodówki. Co jednak zrobić, aby przyspieszyć ten proces? Położenie go na słońcu niewiele pomoże. Na szczęście są na to inne sposoby. Awokado położone z bananem lub jabłkiem (lub z oboma tymi owocami) dojrzeje szybciej. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć ten proces, można je włożyć z nimi do papierowej torby. Owoce te wydzielają etylen, który intensyfikuje dojrzewanie wielu innych produktów roślinnych.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: hsyncoban/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości