Kiedy awokado jest zbyt twarde? Czy można je jeść, kiedy jest niedojrzałe?
Awokado ma do przebycia długą drogę do polskich sklepów. W związku z tym jest zrywane jeszcze niedojrzałe. Jednak tak bardzo niedojrzały owoc może być niebezpieczny dla zdrowia. Jak większość niedojrzałych produktów może spowodować zatrucie pokarmowe lub bóle brzucha. Z tego powodu warto pamiętać, aby nie jeść go zbyt wcześnie.
Porady dietetyków
Po czym rozpoznać niedojrzałe awokado? Kolor skórki niewiele się zmienia, więc ciężko je po tym ocenić. Jednak po miękkości miąższu już tak. Jeśli twardością przypomina ziemniaka - jest zdecydowanie niedojrzałe. Dodatkowo po rozkrojeniu będzie intensywnie zielone. Odpowiednie awokado będzie elastyczne oraz będzie przypominało w dotyku twardą pomarańczę, która ugina się pod naciskiem palców i wraca do swojego kształtu. Po rozkrojeniu powinno być jasnozielone na brzegach i żółtawe lub maślane w środku. Także konsystencja się zmieni - dojrzały owoc będzie miękki.
Co zrobić ze zbyt twardym awokado?
Jeśli kupiliśmy zbyt twarde, a więc niedojrzałe awokado, najlepiej zostawić je w temperaturze pokojowej na 1-3 dni, dzięki temu dojrzeje. Warto sprawdzać codziennie, czy zmiękło - to znak, że owoc powoli robi się dobry i będzie można go zjeść. Lekko twarde awokado można jednak bezpiecznie spożywać - ważne, aby miąższ nie był zupełnie zielony. Warto pamiętać, że dopiero dojrzewające i twarde będzie miało mniej smaku oraz straci na swojej maślanej konsystencji.
Z kolei lekko twarde awokado świetnie nada się do potraw pieczonych i podgrzewanych. Zyska nie tylko na smaku, ale i konsystencji, w przeciwieństwie do dojrzałego owocu, który może zrobić się zbyt miękki po obróbce termicznej.
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado
Awokado powoli dojrzewa w temperaturze pokojowej. Aby opóźnić jego dojrzewanie, można schować je do lodówki. Co jednak zrobić, aby przyspieszyć ten proces? Położenie go na słońcu niewiele pomoże. Na szczęście są na to inne sposoby. Awokado położone z bananem lub jabłkiem (lub z oboma tymi owocami) dojrzeje szybciej. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć ten proces, można je włożyć z nimi do papierowej torby. Owoce te wydzielają etylen, który intensyfikuje dojrzewanie wielu innych produktów roślinnych.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Co zrobić z pestką awokado? Poznaj 5 praktycznych zastosowań
- Jedzenie awokado – sposób obierania i przepisy
- Jak zrobić maseczkę z awokado idealnie dopasowaną do twoich potrzeb?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: hsyncoban/Getty Images