Najszybsze kotlety świata - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- jajo,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 50 g parmezanu,
- łyżeczka oregano,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- masło kolorowane do smażenia,
- jajko do panierki,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Piersi z kurczaka oczyść, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do pojemnika do blendowania.
- Następnie dodaj: jajo, cebulę, czosnek, parmezan oraz przyprawy z mąką. Całość blekdnujemy na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. W głębokim talerzu rozbełtaj jajko z solą i pieprzem. W drugim talerzu przygotuj bułkę tartą.
- Zmocz ręce, a następnie z masy formuj kotlety i panieruj w jajku i bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym maśle. Podczas smażenia delikatnie rozgnieć kotlecika na patelni.
Zobacz także:
- Kotlety z makreli - przepis Szymona Czerwińskiego
- Wegetariańskie kotlety warzywne – jak je przyrządzić?
- Kotlety mielone z kalafiorem, czyli tani obiad według Katarzyny Bosackiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: