Przepisy kulinarne

Kotlety mielone z kalafiorem, czyli tani obiad według Katarzyny Bosackiej

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Katarzyna Bosacka
Obiad do 5 złotych za osobę

W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka, prowadąca programy „MądrzeJemy” i „MądrzeGotujemy” przygotowała pyszne i tanie obiady. Sprawdź jej przepis na kotlety mielone z kalafiorem.

Kotlety mielone z kalafiorem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • średniej wielkości kalafior
  • 300 g mięsa wieprzowego mielone
  • majeranek
  • cebula duża
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka masła
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 300 g marchewki
  • szklanka groszku mrożonego
  • ½ kg ziemniaków
  • 250 g kapusty kiszonej
  • szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli do smaku

Sposób przygotowania kotletów mielonych z kalafiorem

  1. 1Kotlety przygotowujemy z ugotowanego kalafiora, dlatego dzielimy go na małe różyczki i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy (możemy też wykorzystać kalafiora z obiadu z poprzedniego dnia).
  2. 2Marchewkę - jeśli trzeba - obieramy (młodej nie trzeba), kroimy wplasterki i podsmażamy na maśle na złoto, podlewamy wodą i dusimy kilka minut. Gdy woda odparuje, dodajemy trochę cukru i karmelizujemy na maśle, polewamy na koniec sokiem z cytryny.
  3. 3Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ubijamy na gładkie puree, dodajemy posiekaną drobniutko kapustę kiszoną.
  4. 4Groszek zalewamy wodą w rondelku, gotujemy 2-3 minuty.
  5. 5Cebulę drobno kroimy. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę mieszamy, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  6. 6Kiedy kalafior ostygnie blendujemy go na dość gładką masę (ale aby pozostały w nim niewielkie grudki). Następnie dodajemy usmażoną cebulę, jajko, majeranek, mięso mielone i 4 łyżki bułki tartej. Doprawiamy wszystko gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wyrabiamy ręcznie (jeśli trzeba dodajemy więcej bułki tartej).
  7. 7Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Smażymy na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
  8. 8Podajemy z kapustą i marchewką z groszkiem.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Katarzyna Bosacka

Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

Pozostałe wiadomości