Kotlety mielone z kalafiorem - przepis krok po kroku
Składniki:
- średniej wielkości kalafior
- 300 g mięsa wieprzowego mielone
- majeranek
- cebula duża
- ząbek czosnku
- jajko
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka masła
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki szczypiorku
- 300 g marchewki
- szklanka groszku mrożonego
- ½ kg ziemniaków
- 250 g kapusty kiszonej
- szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli do smaku
Sposób przygotowania kotletów mielonych z kalafiorem
- Kotlety przygotowujemy z ugotowanego kalafiora, dlatego dzielimy go na małe różyczki i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy (możemy też wykorzystać kalafiora z obiadu z poprzedniego dnia).
- Marchewkę - jeśli trzeba - obieramy (młodej nie trzeba), kroimy wplasterki i podsmażamy na maśle na złoto, podlewamy wodą i dusimy kilka minut. Gdy woda odparuje, dodajemy trochę cukru i karmelizujemy na maśle, polewamy na koniec sokiem z cytryny.
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ubijamy na gładkie puree, dodajemy posiekaną drobniutko kapustę kiszoną.
- Groszek zalewamy wodą w rondelku, gotujemy 2-3 minuty.
- Cebulę drobno kroimy. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę mieszamy, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Kiedy kalafior ostygnie blendujemy go na dość gładką masę (ale aby pozostały w nim niewielkie grudki). Następnie dodajemy usmażoną cebulę, jajko, majeranek, mięso mielone i 4 łyżki bułki tartej. Doprawiamy wszystko gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wyrabiamy ręcznie (jeśli trzeba dodajemy więcej bułki tartej).
- Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Smażymy na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Podajemy z kapustą i marchewką z groszkiem.
Zobacz także:
- Kotlety mielone według przepisu Polana
- Pieczone i smażone kotlety mielone bez mięsa - propozycje Darii Ładochy
- Kotlety mielone, proziaki, prażuchy i ciasto drożdżowe, czyli najlepsze babcine przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Katarzyna Bosacka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: