13 listopada to Dzień Placków Ziemniaczanych. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń zaprezentował nam swoje ulubione przepisy na placki ziemniaczane klasyczne, placki ze szpinakiem i placki z sosem węgierskim! Smacznego.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN specjalne dania z okazji Narodowego Święta Niepodległości 11 listopada i Dnia Świętego Marcina. Tego dnia w Wielkopolsce, a także w województwie śląskim i nie tylko, tradycyjnie piecze się gęś i zajada rogalami świętomarcińskimi. Jak zrobić zupę dyniową na skrzydłach gęsich, piersi gęsie w czosnku na resztkach warzywnych, modrą kapustę z miodem, fasolę niepodległości z masłem i rozmarynem, zielone kopytka z natką pietruszki? Sprawdź przepisy Katarzyny Bosackiej
Jednym z najlepszych sposobów wykorzystania sezonowych owoców jest przygotowywanie smakowitych deserów, którymi uraczymy domowników i naszych gości. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych ciast będzie tarta. W sezonie letnim można przygotować ją ze śliwkami, dodatkowo wzbogacając budyniem i kruszonką. Potrawa wywodzi się z kuchni francuskiej, gdzie cieszy się ogromną popularnością, również w wersji wytrawnej.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne naleśniki. Sprawdź jego przepis na to danie z jajkami poche, szpinakiem i sosem holenderskim.
Dynia ma w sobie ogromny potencjał kulinarny, a właśnie teraz trwa na nią sezon, więc jest najpyszniejsza. Z tego warzywa, kojarzącego się ze świętem Halloween, wyczarować można wiele pyszności. W kuchni Dzień Dobry TVN znajdziesz całe mnóstwo przepisów na dania z dyni - zupy, przetwory, mus, ciasta, kopytka i wiele innych.
Jak zrobić idealnego schabowego, takiego najlepszego na świecie? W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał to Szymon Czerwiński. Jest Podzielił się również przepisami na schab w różnej postaci: na sucho, pieczony z kością czy faszerowany orzechami.
Nie masz pomysłu na szybki obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN mamy ich pod dostatkiem. Sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego na placki warzywne, pieczoną dynię z fetą i cebulą, schabowego w dwóch odsłonach oraz gruszki z orzechami i miodową ricottą.
Mieszanka przypraw warzywnych ma wszechstronne zastosowanie, pogłębia smak zarówno tradycyjnych, jak i eksperymentalnych, nowatorskich potraw. W kuchni Dzień Dobry TVN dania z jej dodatkiem przygotował Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić kurczaka pieczonego, tradycyjny rosół z lanymi kluseczkami i polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym?
Ciasto kubanka to istna fuzja smaków - połączenie kakaowego biszkoptu, domowego kremu budyniowo-czekoladowego, dwóch rodzajów herbatników i konfitury porzeczkowej.
Sprawdź, jak przygotować z przepisu Cristiny Catese guziki z ciasta kakaowego wypełnione serem ricotta, polane sosem mandarynkowo-pomarańczowym z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis na czekoladowe tagliatelle ze słodką gorgonzolą, orzechami włoskimi i rukwią wodną z przepisu Cristiny Catese z kuchni Dzień Dobry TVN.