Włochy to nie tylko zapierające dech w piersiach widoki, ale także pyszne jedzenie. Matteo Brunetti zdradził nam przepisy na wyjątkowe spaghetti, Fritto Misto, czyli owoce morza smażone w lekkim cieście i truskawkowe Tiramisù.
Tradycyjne dania arabskie wyróżniają się mnogością barw, smaków i aromatów. Jakie są tradycyjne przysmaki kuchni arabskiej?
Portal Taste Atlas stworzył ranking stu najpopularniejszych ciastek na świecie. Pierwsze miejsca otrzymała Pavlova,
Lato w pełni, pogoda rozpieszcza, a my coraz częściej myślimy o grillu. Jeśli wciąż zastanawiacie się, jakimi przysmakami z rusztu ugościć znajomych, świetnie się składa. Jasiek Kuroń zdradził nam dwa oryginalne przepisy.
Jeżeli pragniemy zaskoczyć naszych gości podczas biesiady na świeżym powietrzu, to nie powinniśmy się ograniczać do postawienia na stole mrożonych "gotowców". Sprawdźcie nasze przepisy na m.in. smażone lody.
Chłodnik to wspaniały kulinarny wynalazek, zwłaszcza w upalne, letnie dni. Najczęściej sięgamy po ten przygotowany z warzyw, ale z powodzeniem można zrobić go również z owoców. Sprawdź prosty przepis na pyszny chodnik z arbuza z dodatkiem sera feta i mięty.
Dawniej domowe przetwory były obowiązkowym elementem w każdej kuchni. Konfitury, dżemy, czy powidła wykonane z sezonowych owoców i warzyw to przecież samo zdrowie. Ponadto aromaty lata zamknięte w słoiku to najlepszy sposób na zatrzymanie wakacyjnych wspomnień i smaków. Nasi kucharze zdradzili nam swoje sposoby na pyszne przetwory z wiśni i truskawek.
Lato to czas, kiedy w sklepach i na targowiskach pojawia się największy wybór sezonowych owoców. Warto to wykorzystać i przygotować z nich mrożonki. Jak prawidłowo mrozić owoce? Które owoce nadają się do mrożenia, a których lepiej nie poddawać takiej obróbce?
Czekolada jest tak wspaniała, że obchodzi święto kilka razy w roku, również dziś - 12 kwietnia. Dzień Czekolady to dobry powód, by sięgnąć po jeden z wielu czekoladowych przepisów, co ciekawe, również tych wytrawnych. Poznaj kilka z nich.
Tartaletki stanowią doskonały pomysł na poobiednią przekąskę lub oryginalny deser serwowany podczas przyjęcia.
Lipiec to czas zbiorów porzeczek. Wszystkie odmiany tych owoców są wyjątkowo bogatym źródłem witamin i doskonale nadają się na przetwory. Dżemy czy konfitury z porzeczek mogą być bardzo intensywne w smaku i aromatyczne. Podbijają smak mięs oraz serów, świetnie komponują się ze słodkimi daniami. Zobacz, jak przygotować sok, dżem, kompot i konfiturę z porzeczek.
Jeśli szukasz prostego przepisu na słynne, francuskie ciasteczka zwane makaronikami, to kuchnia Dzień Dobry TVN jest idealnym miejscem. Swoją wersję tych pyszności zaprezentował w niej Bartek Boratyn. Sprawdź prosty przepis na makaroniki krok po kroku.
Pogoda za oknem sprzyja organizowaniu spotkań w ogrodzie i wspólnemu pałaszowaniu smakołyków ze znajomymi. Dlatego przygotowaliśmy dla was propozycję ciekawej sałatki, która jest królową letnich przyjęć.
Pyszne jedzenie to nieodłączne eksperymentowanie ze świeżymi składnikami w prosty sposób. Gotowanie może być wspaniale spędzonym czasem w rodzinnym gronie, zwłaszcza, jeśli dania nie są zbyt skomplikowane. Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała fenomenalne dania: Poke bowl z kaszą bulgur i snack Apetina Mango&Chilli, łososia z pieca z pesto i mozzarellą w wiórkach, fit taglitelle z marchewki i szparagów oraz ekspresowe zawijasy z pesto i mozzarellą w wiórkach. Sprawdź przepisy i jak przygotować te potrawy.
Garnki odróżnia wiele cech. Zarówno rodzaj tworzywa z jakiego zostały wykonane, rodzaj powłoki, jak i grubość dna. Wszystko to decyduje o tym, które z nich są najbardziej trwałe, a w których gotowanie jest najzdrowsze. Sprawdź jak wybrać najlepsze garnki na kuchenkę gazową.
Napój idealnie sprawdza się w upały, a do tego jest przepyszny. Oto prosty przepis.
Mrożona herbata z arbuza to wprost idealna propozycja na upalne dni. Słodki i orzeźwiający napój można z powodzeniem przyrządzić w zaciszu własnej kuchni.
Oto najlepsze przepisy.
Dania z dodatkiem masła są bardzo smaczne. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje Mateusz Gessler. Na naszym stole pojawiły się: "steki" z kalafiora, zupa krem z brokułów i szpinaku oraz smażona ryba.
Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się owoce morza – warto wiedzieć, jak należy je jeść oraz przyrządzać. A sposobów tych jest całkiem sporo, bowiem małże to nazwa dla ponad 8 tys. gatunków mięczaków. Można je smażyć, zapiekać, gotować, a nawet spożywać całkiem na surowo. Sprawdź, jak jeść małże, aby nie narazić się na faux pas w towarzystwie.
Co mógłby jeść smok z Krakowa? Z pewnością do gustu przypadłyby mu małdrzyki krakowskie, czyli pyszne placki truskawkowe z pieprzem i czarnym bzem. Nie pogardziłby też zapewne smoczym śniadaniem czy chwastową sałatką. Sprawdź przepisy na te fenomenalne dania kuchni krakowskiej.
Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała włoskie przepisy na geLATO, czyli lody w sam raz na lato. Rolka z lodami, to przepis, który zachwyci wszystkich fanów ciast z lodów. To też dobry sposób na uczczenie ostatniego dnia w szkole i rozpoczęcia wakacji. Sprawdź, jak przygotować ten deser.
W ciepłe dni warto zrobić pyszne domowe lody. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała doskonałe włoskie geLATO. Sprawdź jej przepis na kubki z lodami.
Z okazji końca roku Cristina Catese przygotowała w kuchni Dzień Dory TVN przepisy na domowe lody. To idealny sposób, aby uczcić ten szczególny dzień i rozpocząć wakacje, zwłaszcza, że pogoda dopisuje. Sprawdź jej przepis na włoskie geLATO, czyli biszkopt z lodami.
Przed nami upały, a w takie dni najlepiej smakuje arbuz. Zuza Lisowska przygotowała w Kuchni Dzień Dobry TVN niesamowitą letnią sałatkę z arbuzem i serem feta. Sprawdź, jak smakuje ten owoc na słono i ciesz się niepowtarzalnym smakiem.
Arbuz to idealny owoc na lato, ma w sobie aż 90% wody. Schłodzony świetnie sprawdza się w gorące dni. W kuchni Dzień Dobry TVN Zuza Lisowska przygotowała niesamowitą, włoską sałatkę a'la caprese. Sprawdź, jak przygotować to danie z arbuzem zamiast pomidora.
Meksykańskie tacos z arbuzem? Właściwie z salsą arbuzową i grillowanymi krewetkami to niesamowity przepis Zuzy Lisowskiej, który przedstawiła w kuchni Dzień Dobry TVN. Zuza prowadzi profil na TikToku pod pseudonimem ARBUZAZUZA. Sprawdź, jak przygotować jej fenomenalny przepis na lato.
Pizza na słodko i na zimno? To możliwe z przepisem Zuzy Lisowskiej. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała swój fenomenalny sposób na arbuzową pizzę. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Spróbuj przygotować to danie i ciesz się smakiem lata.
Włoska kuchnia od wielu lat podbija serca i żołądki smakoszy na całym świecie, także w Polsce. Nic dziwnego – aromatyczne, pyszne dania prosto z Półwyspu Apenińskiego są smaczne, sycące i przywołują na myśl to, co życie ma nam do zaoferowania najlepszego – urlop w słonecznej Italii. Po lasagne bolognese, klasyczne risotto czy tiramisu sięgamy często i chętnie, warto jednak pomyśleć (i, przede wszystkim, skosztować) o daniach nieco bardziej wyszukanych i oryginalnych, choć wciąż prostych w przygotowaniu. Matteo Brunetti zdradza przepisy na lasagne z cukinią, risotto z szafranem i tartę z morelami.