Sezon grzybowy trwa w najlepsze. W wielu kuchniach powstają właśnie rozmaite grzybowe dania i przetwory. Nie inaczej jest w kuchni Dzień Dobry TVN. Tym razem proponujemy pyszny wypiek, czyli ciasto drożdżowe z grzybami. Sprawdź prosty przepis.
Sok z aronii znany jest z dobroczynnych właściwości dla zdrowia. Owoce, na bazie których powstaje napój, zawierają wiele witamin, a także przeciwutleniacze i minerały. Same w sobie charakteryzują się cierpkim i gorzkim smakiem, jednak doskonale nadają się do przetwarzania. Jak zrobić sok z aronii, by móc cieszyć się jego smakowymi i prozdrowotnymi walorami?
Szukasz deserowych inspiracji? W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem stawiamy na słodkości bez zwykłego cukru. Bartek Boratyn przygotował m.in. szarlotkę migdałową bez cukru. Sprawdź przepis.
Szukasz pomysłu na deser, ale unikasz zwykłego cukru? W kuchni Dzień Dobry TVN nie brakuje bezcukrowych propozycji na słodkości. Sprawdź przepis Bartka Boratyna na ptysie z kremem z ciemnej czekolady i daktylowym karmelem.
Masz ochotę na coś słodkiego, ale ograniczasz cukier? W kuchni Dzień Dobry TVN to nie stanowi problemu. Sprawdź przepis Bartka Boratyna na chlebek bananowy bez cukru.
Jesień za pasem, a to czas, kiedy mamy ochotę na gorącą herbatę, gruby koc i często… coś słodkiego. Ale czy to słodkie musi zawierać cukier? W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn udowodnił, że nie. Sprawdź jego przepis na drożdżówki z kremem orzechowo-czekoladowym bez cukru.
"W razie wątpliwości możemy wspomóc się atlasem lub udać do Inspekcji Sanitarnej"
Szkolny lunch box nie musi być nudny i każdego dnia możemy się przenieść w inne smakowe szerokości geograficzne. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła to Daria Ładocha. Sprawdź jej przepisy na śródziemnomorski, azjatycki i włoski lunch box.
Najlepszym miejscem do przechowywania suszonych owoców jest chłodna spiżarnia z temperaturą niższą niż pokojowa. Można też umieścić je w szafce kuchennej oddalonej od źródeł ciepła (np. kuchenki). Suszone owoce, np. morele, brzoskwinie czy śliwki, przechowuje się w lodówce lub zamrażarce. Poznaj więcej wartościowych wskazówek.
Szukasz pomysłu na śniadania dla dziecka, które nie wymagają dużo czasu i złożonych składników? Dobrym rozwiązaniem są te z dodatkiem nabiału z polskiego mleka. W kuchni Dzień Dobry TVN sięgnął po nie Sebastian Olma. Sprawdź jego przepisy na naleśniki z kremowym serkiem na bazie twarogu, pełnoziarniste kanapki oraz omlet z serkiem wiejskim, szpinakiem i pomidorkami.
Sezon na świeże, polskie owoce i warzywa powoli dobiega końca. Aby zachować smak lata na dłużej, warto nie tylko przygotować domowe przetwory, ale również mrożonki. Co i jak zamrozić na zimę?
Niebieski ser pleśniowy można połączyć ze znacznie większą ilością smaków i składników, niż się to wydaje. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił to Andrzej Polan. Sprawdź jego przepisy na orzechowe naleśniki ze śliwkami, tartę z dodatkiem kurczaka i niebieskie ser pleśniowy w połączeniu z różnymi owocami.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła kasza manna, ale w zupełnie nowej odsłonie. Grzegorz Zawierucha zaprezentował, jak zrobić ją na wytrawnie - z sosem pomidorowym i oliwkami. Sprawdź jego przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN króluje kasza manna. To produkt, którego za rzadko używamy w naszych potrawach. Grzegorz Zawierucha pokazał, jak zrobić pyszne wytrawne placuszki z kaszy manny z dipem warzywnym. Sprawdź jego przepis
Nie masz pomysłu na obiad? Z rozwiązaniem przychodzi Grzegorz Zawierucha i jego niezwykle prosta zapiekanka z kaszy manny. Zobacz, jak przygotował ją w kuchni Dzień Dobry TVN i ciesz się jej smakiem!
Chlebki z kaszy manny to idealny dodatek do wielu potraw. Świetnie sprawdzą się w połączeniu z kurczakiem w zielonym curry. Sprawdź, jak przygotował to danie z autorskiego przepisu, Grzegorz Zawierucha, w kuchni Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN królują warzywa, które usprawniają pracę wątroby. Z tej okazji Jasiek Kuroń pokazał, jak przygotować szybką i efektowną przekąskę - pierożki z warzywami zawijane w papier ryżowy. Sprawdź, jak zrobić to pyszne danie.
Jarmuż jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, a przy tym zapobiega wchłanianiu wolnych rodników. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń pokazał, jak zrobić parowane polędwiczki z dorsza w pesto z jarmużu. Sprawdź ten niezwykły przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował dania z warzywami, które pomogą zadbać o kondycję naszej wątroby. Sprawdź, jak zrobić placuszki z soczewicy z buraczkami winegret. Ciesz się pysznym i zdrowym obiadem!
W kuchni Dzień Dobry TVN kuchnia na oczyszczenie wątroby. Z tej okazji Jasiek Kuroń zaprezentował swój przepis na zieloną zupę z brukselki - Caldo Verde. To warzywo niezwykle bogate w witaminy - A, C, E oraz K, a jej częste jedzenie wspomaga pracę enzymów trawiennych. Sprawdź, jak zrobić to danie.
Pyszny, ale szybki i efektowny obiad - to właśnie makaron z brokułem, sosem serowo - musztardowym i ziołami według przepisu Sebastiana Olmy. Kucharz zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować to danie. Sprawdź.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościł Sebastian Olma wraz ze swoimi pomysłami na niezwykłe dania, które sprawdzą się na specjalne spotkania. Poznaj jego przepis na lasagne z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone z parmezanem.
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował swoje przepisy na pyszne obiady na wyjątkowe okazje. Sprawdź jego fenomenalny przepis na pieczoną perliczkę z cytrusami, figami i brzoskwinią.
Co zrobić, żeby poruszyć szare komórki już od pierwszego poniedziałku po wakacjach? Trzeba dobrze jeść. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania, które powodują, że mózg działa na wyższych obrotach. Sprawdź przepisy na kremowy sernik na orzechowym spodzie, krem z pieczonych pomidorów z pulpecikami oraz pieczone ziemniaki z halibutem i awokado.
Trudno sobie wyobrazić spaghetti carbonara, Quiche Lorraine czy angielskie śniadanie bez boczku. Nic dziwnego, że ten fantastyczny składnik to podstawa najbardziej kultowych dań z kuchni całego świata – jest fantastycznym nośnikiem smaku, a przy okazji – najbardziej apetycznym kąskiem mięsa.
Pyszne i proste dania z mięsem przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń. Wśród nich znalazły się: mini calzone z suchą krakowską, papryką i pieczarkami, wrapy z kiełbasiakiem, mocą warzyw i coleslawem, zapiekane ziemniaczki z Polankami, twarogiem szczypiorkiem i czosnkiem, a także grzaneczki z pasztetem i karmelizowanymi owocami.
Szukasz pomysłu na ciekawy obiad przypominający smakiem i aromatem wakacje? W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorza Zawierucha pokazał jak połączyć mięso, ryby czy owoce morza z sosem pomidorowym. Sprawdź pyszne przepisy krok po kroku.
Szukasz smacznych, szybkich i oszczędnych pomysłów na obiad? Propozycje Katarzyny Bosackiej ugotowane w kuchni Dzień Dobry TVN spełniają wszystkie te warunki. Sprawdź przepisy na pizzę bianca, zupę z resztek i linguine z salsa di noci.
Dzieci zaczynają rok szkolny i znów musimy wejść w codzienną poranną rutynę. A jednym z ważniejszych punktów poranków są dziecięce śniadania. Andrzej Polan ma dziś dla was nietypowe propozycje. Żeby ułatwić sobie poranną krzątaninę, warto ciasto na naleśniki czy gofry przygotować wieczorem. Sprawdź przepisy.
Sezon na pyszne cukinie nadal trwa, dlatego śpieszymy ze świetnym przepisem. Tym razem polecamy plasterki cukinii smażone w panierce. Sprawdź banalnie prosty przepis krok po kroku.