Pljeskavica to na tyle popularne danie na Bałkanach, że aż trudno ustalić jego genezę. Danie występuje w wielu wariantach – możemy zrobić pljeskavicę na kajmaku (charakterystycznym, bałkańskim serze owczym), z oscypkiem lub innym ulubionym serem. Głównym składnikiem każdego przepisu na pljeskavicę jest jednak mięso mielone. Przedstawiamy sprawdzoną recepturę na to przepyszne, bałkańskie danie.
Halloween, czyli pochodzące z Ameryki święto duchów już niebawem. Jakie przekąski przygotować w domu, by nasze dziecko zjadło je chętnie, a przede wszystkim zdrowo? Przedstawiamy kilka pomysłów na proste przekąski, które można wykonać w kilka minut.
Domowe chipsy można zrobić w niezwykle łatwy sposób. Pomysły na to, jak je przyrządzić z różnych składników, zwykle są do siebie bardzo podobne. Aby zrobić chipsy, można skorzystać nie tylko z patelni, lecz także z piekarnika, a nawet mikrofali. Sprawdź proste przepisy.
Sprawdź, z których resztek warzyw i owoców wyhodujesz nowe jadalne rośliny.
Idealnie wilgotne, delikatne i z nutką wyrazistej cytryny. Takie są dyniowe babeczki. Przedstawiamy prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na Halloween. Sprawdź również nasz sposób na to, jak efektownie można je ozdobić.
Gruzińska kuchnia, podobnie jak polska, kojarzy nam się z suto zastawionym stołem. Jej magia polega na unikalnym smaku stworzonym w dużej mierze z prostych składników, połączonych z wieloma aromatycznymi przyprawami. Jak zrobić tradycyjne gruzińskie chinkali z mięsem, chaczapuri imeruli i adżaruli oraz zupę chakapuli? W kuchni Dzień Dobry TVN dania te przygotowała Irma Dzigrashvili. Sprawdź przepisy.
Sos enchilada przygotowywany jest z pomidorów, rosołu, mąki i mnóstwa przypraw. Pikantny smak zawdzięcza chilli. Dodawany jest do jednego z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej, którego znakiem rozpoznawczym są także kukurydziane tortille.
Wegańskie flaczki z boczniakami to alternatywa dla klasycznej, tradycyjnej polskiej zupy zawierającej najczęściej wołowe żołądki pokrojone w paski. Jak zrobić pyszną wersję flaczków bez mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego? Sprawdź prosty przepis.
Wiele osób twierdzi, że grzyby mrożone są całkowicie pozbawione smaku. To nieprawda. Nie stanie się tak, jeśli odpowiednio je do zamrożenia przygotujemy. Jak to zrobić?
Tatarzy to lud pochodzenia tureckiego, który przez wieki wędrował po terenach wschodniej Europy i części Azji. Koczujący tryb życia ukształtował ich kuchnię, bogatą przede wszystkim w mięsa – kiedyś koniny, później, w miarę osiedlania się Tatarów, zastąpionej baraniną, wołowiną, jagnięciną czy gęsiną. Gdy Tatarzy ostatecznie znaleźli swoje azyle, m.in. na polskim Podlasiu, ukraińskim Krymie, Białorusi, na Litwie czy wreszcie na dalekiej Syberii, kuchnia tatarska zmieniła się pod wpływem kuchni danego obszaru.
Sprawdźcie, co warto obejrzeć z okazji Halloween na Food Network. Będzie straaaaasznie pysznie!
Sprawdź przepis na wegetariańskie gołąbki z przepisu Jaśka Kuronia z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis Jaśka Kuronia na gołąbki wieprzowe bez zawijania z młodą kapustą z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis Jaśka Kuronia na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź, jak zrobić gołąbki z ziemniakami i grzybami w sosie śmietanowo grzybowym Jaśka Kuronia z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis Jaśka Kuronia na gołąbki z dodatkiem papryki i majeranku z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis Patryka Galewskiego, szefa kuchni ks. Kaczkowskiego z kuchni Dzień Dobry TVN na roladki z kurczaka nadziewane farszem ziemniaczanym.
Sprawdź przepis Patryka Galewskiego na zupę cebulową zapiekaną pod ciastem francuskim z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis Patryka Galewskiego na cynamonowe jabłka zapiekane pod waniliową kruszonką z kuchni Dzień Dobry TVN.
Baharat to przyprawa charakterystyczna dla kuchni wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego.
Sprawdź, jak przygotować danie z przepisu Andrzeja Polana z kuchni Dzień Dobry TVN - dorsza zapiekanego w sosie serowym z żurawiną.
Sprawdź przepis Andrzeja Polana w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował krem z pietruszki i gruszki z serem pleśniowym i pyszną kruszonką orzechową.
Sprawdź przepis na smażone pierożki z serem pleśniowym, powidłami śliwkowymi i z cukrem goździkowym Andrzeja Polana z kuchni Dzień Dobry TVN.
Żabie udka to synonim Francji. Co roku Francuzi spożywają kilka tysięcy żabich udek. Ten przysmak można przygotować na wiele sposobów, a swoich zwolenników ma także w Belgii, Niemczech, Luksemburgu i Szwajcarii.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego na ciasto buraczane z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego na pieczone kolorowe marchewki z sosem tahinowym z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego na filety z kurczaka na parze z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego na pieczone podudzia kurczaka z miodowym sosem z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź, jak zrobić kolorowe ziemniaki w wykonaniu Piotra Kucharskiego z kuchni Dzień Dobry TVN.