Owsianka to śniadaniowy klasyk. W dobie coraz popularniejszej diety pozbawionej produktów pochodzenia zwierzęcego wiele osób szuka jej wegańskiego odpowiednika. Sprawdź prosty przepis na wegańskie owsianki w kuchni Dzień Dobry TVN.
W tłusty czwartek wiele osób sięga po pyszne, ciepłe i świeże pączki. Jednak nie zawsze dajemy radę zjeść je wszystkie. Mało kto wie, co zrobić, aby nie marnować ich i cieszyć się świeżością na drugi, trzeci dzień, a nawet tydzień od zakupu. Jak je odświeżyć? Co zrobić z czerstwych? Sprawdź nasze pomysły i przepis na czerstwe pączki.
Ilość produktów bez glutenu staje się coraz większa, również w przypadku makaronów. Makaron bezglutenowy może być wykonany z mąki kukurydzianej, ryżowej lub gryczanej.
Coraz więcej osób przechodzi na dietę wegańską lub poszerza swój dotychczasowy jadłospis o potrawy bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli należysz do tego grona i nie wiesz, co przygotować na śniadanie, sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Nasi przodkowie mieli fantazję! Nie tylko, gdy wymyślali kolejne potrawy z mniej lub bardziej dostępnych składników, ale również podczas ich nazywania. W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na regionalne dania o całkiem zabawnych nazwach. Do tego radosnego grona zdecydowanie zaliczają się ruchanki, nazywane również ruchańcami. Co to za potrawa? Poznaj najlepsze przepisy!
Beza francuska to idealna propozycja na walentynkowy deser. Jak zrobić ją krok po kroku i czym zabarwić? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział cukiernik Bartek Boratyn.
Zapiekana niejedno ma imię. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił to Szymon Czerwiński, półfinalista 5. edycji programu „Masterchef”, który przygotował je w wielu różnych wersjach. Sprawdź jego przepisy na zapiekankę wiejską, ziemniaczaną, filo na słodko i zapiekany makaron z sosem ragù (bolońskim).
Kuchnia Dzień Dobry TVN to miejsce pełne kulinarnych inspiracji. Jedną z naszych propozycji jest torcik bezowy a’la dacquas z przepisu Mariety Mareckiej. Jak go zrobić? Sprawdź przepis krok po kroku.
Kuchnia Dzień Dobry TVN to miejsce pełne pysznych inspiracji. Szukasz przepisu na przysmak w sam raz na tłusty czwartek i nie tylko? Wypróbuj rogaliki z kremem pistacjowym według Mariety Mareckiej.
Wśród przepisów na wypieki można znaleźć ciasta suche, z dodatkiem owoców, ale też torty czy biszkopty przekładane kremem. Jednym z najbardziej znanych ciast z kremem jest kremówka, czyli rozwarstwiające się ciasto, przełożone lekkim kremem z dodatkiem bitej śmietany. Ciasto można nieco urozmaicić, podając je z owocami lub gałką lodów.
Pizza uwielbiana jest na całym świecie. Nic więc dziwnego, że ma własne, międzynarodowe święto, obchodzone 9 lutego. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN pojawił się Wojciech Madyś, który zajął 3. miejsce w pizzowych mistrzostwach świata. Podzielił się swoimi przepisami na Pizza Fritta, Poolish Bianca z pesto, mortadelą i pistacjami oraz na klasyczną pizzę Margheritę.
Oponki serowe to propozycja na pyszny, domowy deser, świetnie wpisujący się w karnawałowe menu. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Piotra Kucharskiego, który podzielił się swoim przepisem na ich cytrynową wersję. Sprawdź, jak je zrobić również w wersji klasycznej.