Orzechy zanim schowamy do szafki warto dobrze wysuszyć. Dzięki temu dłużej zachowają swoją świeżość. Sprawdź, jak to robić w piekarniku.
Jesień to sezon na dynie i właśnie wtedy są najsmaczniejsze. Jeśli mamy przydomowy ogródek i sami je hodujemy, warto wiedzieć gdzie i jak długo można je trzymać, aby nie straciła swoich walorów smakowych. Sprawdź nasze sposoby na przechowywanie dyni.
Szukasz dań, które sprawdzą się na domowej imprezie? Polecamy tortille z kurczakiem, sosem majonezowym i warzywami z przepisu Sebastiana Olmy.
Jesień tuż tuż i masz ochotę na sezonowe, ultra czekoladowe ciacho? Sprawdź brownie czekoladowe ze śliwkami i konfiturą z przepisu Sebastiana Olmy krok po kroku.
Jedzenie na imprezę nie musi być nudne. Coraz więcej potraw można zamienić w tzw. finger food. W tej formie świetnie sprawdzi się tatar wołowy na kruchym pieczywie z piklami i majonezem. Sprawdź przepis Sebastiana Olmy.
Szukasz pomysłów na przekąski na imprezę? Swoimi propozycjami w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma. Jedną z nich są bliny z pastą z ciecierzycą, jarmużem i pomidorkami. Sprawdź przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem propozycje dań na imprezę, czyli tzw. finger food. Jak zrobić ptysie z kremem śmietankowym, wędzonym łososiem i czarną soczewicą? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy.
Jesień to sezon na dynię. Właśnie o tej porze roku jest najpyszniejsza, a w sklepach i na targowiskach pojawia się najwięcej jej odmian. Doskonałym sposobem na zachowanie jej smaku na dłużej jest zamknięcie go w słoiku. Jak to zrobić? Sprawdź prosty przepis.
Dynia idealnie nadaje się do przygotowania potraw typu curry. Dobrze usmażona, upieczona lub ugotowana jest źródłem witamin i minerałów, a w połączeniu z ostrą przyprawą jest idealnym posiłkiem na coraz zimniejsze popołudnia. Sprawdź nasze pomysły na dyniowe curry.
Kuchnia Dzień Dobry TVN pełna jest pysznych inspiracji na jesienne obiady. Jedną z nich jest szarpany kurczak w sosie miodowym-miso na chałce z piklowaną cebulką z przepisu Martyny Chomackiej. Sprawdź, jak go zrobić.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem proste i pyszne pomysły na jesienne dania autorstwa Martyny Chomackiej. Jak zrobić duszonego bakłażana po chińsku z sezamem? Sprawdź przepis.
Szukasz pomysłu na pyszny jesienny obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi propozycjami podzieliła się Martyna Chomacka. Jak robić parmezanową polentę z leśnymi grzybami? Sprawdź przepis.
Jesienią dynia króluje na naszych stołach. Można ją podawać w formie musów, ciast, babeczek oraz pieczoną do mięs i innych warzyw. Jednak co zrobić, aby zatrzymać jej smak na dłużej? Można ją zamarynować w occie. Będzie miała wyrazisty smak i wspaniałą konsystencję. Sprawdź, jak zrobić dynię w occie.
Fjut lub cyrop to tradycyjne polskie danie z Kujaw. Jak się je przygotowuje? Z czym go serwować? Sprawdź, co warto wiedzieć.
W kuchni Dzień Dobry TVN świętujemy Dzień Chłopaka. Z tej okazji Sebastian Olma przygotował fenomenalny przepis na steka z rostbefu w sosie grzybowym z musztardą francuską. To danie warto przyrządzać z różnych okazji. Sprawdź przepis.
Jesień trwa, sezon grzybowy w pełni. Dodatkowo dzisiaj obchodzimy Dzień Chłopaka. Z tej okazji Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował rydze zapiekane ze szpinakiem i serem Gryoeer.
Trwa sezon na prawdziwki. Sprawdź, jak przygotować Smażone na patelni borowiki z sosem grzybowym i żółtkiem - super esencjonalne i smaczne danie.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował fenomenalne przepisy z okazji Dnia Chłopaka. Sprawdź, jak zrobić sernik pieczony w kąpieli wodnej.
Kasztany jadalne to przysmak jakich mało. Można jeść je pieczone, a można zrobić z nich pyszną zupę krem. Czy kasztany polskie mogą być zamiennikiem w takiej zupie? Czym różnią się kasztany jadalne od innych? Sprawdź nasz prosty przepis i dowiedz się, jak poprawnie przygotować to danie.
Masz ochotę na galaretkę z pigwy? Sprawdź, jak ją przygotować z uniwersalnego przepisu - nada się do mięs i deserów.
Jesienią cieszmy się smakiem dyni. Sprawdź, jak przygotować aromatyczne risotto z dynią Macieja Regulskiego, z jego autorskiego przepisu.
Masz ochotę na jesienne warzywa i potrawy? Sprawdź przepis na makaron z cukinią i ricottą z sezonowych jarzyn.
Masz dość sklepowych koncentratów pomidorowych? Sprawdź domowy sposób Macieja Regulskiego.
Katarzyna Bosacka przedstawiła swoje sposoby na pasteryzację.
Kiedy przygotowuje się różnego rodzaju przetwory z jabłek, często pozostają po nich obierki. Dawniej starano się nie marnować jedzenia, więc wykorzystywano je do zrobienia np. octu, kompotu, galaretki czy nawet kompostu. Ruch
Jabłka niejedno mają imię i obchodzą nawet swoje święto 28 września. Mogą być symbolem zakazanego owocu lub królewskiej władzy. Polska słynie z uprawy jabłek, więc warto wiedzieć, czym różną się poszczególne odmiany, jak wytłacza się z nich sok, a także co zrobić z nimi w kuchni. Sprawdź przepisy na przetwory z jabłek.
Bazą dla zupy cebulowej może być wywar mięsny, mięsno-warzywny lub z samych warzyw. Często podawana jest z serem topionym lub warstwą startego żółtego sera. Z zupą cebulową doskonale komponują się różnego typu grzanki. Sprawdź, jak ją przygotować i cieszyć się pysznym i gorącym daniem w zimne dni.
Jesień choć piękna bywa też chłodna. Po spacerze w kolorowych okolicznościach przyrody często zmarznięte ciała aż proszą o coś ciepłego do jedzenia. Z rozwiązaniem jakim są sycące, rozgrzewające zupy przychodzi Szymon Czerwiński. Sprawdź przepisy na krem dyniowy
Jesień w kuchni to czas na przetwory! W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował przetwory warzywne na różne, ciekawe i pyszne sposoby. Sprawdź przepisy na kolorowe pomidory w zalewie octowej, pomidory z cebulą i goździkami, żółte buraki w zalewie z anyżem i chili, paprykę marynowaną w zalewie, ogórki z pikantną papryką, czosnkiem i gorczycą oraz sos pomidorowy z bazylią w słoiku.