Kruche rogaliki z kremem pistacjowym - przepis Mariety Mareckiej

Kruche rogaliki z kremem pistacjowym
Słodkości od Mariety
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN to miejsce pełne pysznych inspiracji. Szukasz przepisu na przysmak w sam raz na tłusty czwartek i nie tylko? Wypróbuj rogaliki z kremem pistacjowym według Mariety Mareckiej.

Kruche rogaliki z kremem pistacjowym - przepis

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej + do podsypania,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 125 g zimnego masła,
  • 125 g twarogu śmietankowego,
  • szczypta soli,
  • 1 jajo,
  • cukier trzcinowy do posypania,
  • krem pistacjowy lub inny albo ulubiony dżem lub marmolada do wypełnienia (morelowa, truskawkowa, malinowa itp.).

Jak zrobić kruche rogaliki z kremem pistacjowym?

  1. Mąkę, masło pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy wrzucamy do malaksera i krótko miksujemy, dodajemy twaróg i jeszcze chwilę miksujemy i przekładamy na stolnicę podsypaną lekko mąką. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 1 h.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie dzielimy porcję ciasta na pół i część chowamy do lodówki a drugą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm najlepiej na kształt okręgu.
  3. Następnie smarujemy całość marmoladą, zachowując ok. 1,5 cm odstęp do rantu.
  4. Kroimy całość na 12 trójkątów i zwijamy dość ciasno od brzegu okręgu do środka. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy i smarujemy rozkłóconym jajem, na koniec obficie posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut, a w tym czasie rozwałkowujemy kolejną porcję ciasta i postępujemy jak wyżej. Rogaliki studzimy na kratce i podajemy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości