Kruche rogaliki z kremem pistacjowym - przepis Mariety Mareckiej

Słodkości od Mariety
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN to miejsce pełne pysznych inspiracji. Szukasz przepisu na przysmak w sam raz na tłusty czwartek i nie tylko? Wypróbuj rogaliki z kremem pistacjowym według Mariety Mareckiej.

Kruche rogaliki z kremem pistacjowym - przepis

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej + do podsypania,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
      • 1 opakowanie cukru waniliowego,
        • 125 g zimnego masła,
          • 125 g twarogu śmietankowego,
            • szczypta soli,
              • 1 jajo,
                • cukier trzcinowy do posypania,
                  • krem pistacjowy lub inny albo ulubiony dżem lub marmolada do wypełnienia (morelowa, truskawkowa, malinowa itp.).

                    Jak zrobić kruche rogaliki z kremem pistacjowym?

                    1. Mąkę, masło pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy wrzucamy do malaksera i krótko miksujemy, dodajemy twaróg i jeszcze chwilę miksujemy i przekładamy na stolnicę podsypaną lekko mąką. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 1 h.
                      1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie dzielimy porcję ciasta na pół i część chowamy do lodówki a drugą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm najlepiej na kształt okręgu.
                        1. Następnie smarujemy całość marmoladą, zachowując ok. 1,5 cm odstęp do rantu.
                          1. Kroimy całość na 12 trójkątów i zwijamy dość ciasno od brzegu okręgu do środka. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy i smarujemy rozkłóconym jajem, na koniec obficie posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut, a w tym czasie rozwałkowujemy kolejną porcję ciasta i postępujemy jak wyżej. Rogaliki studzimy na kratce i podajemy.

                            Zobacz także:

                            Autor: Diana Ryściuk

                            Źródło: Marieta Marecka

                            Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana