Kruche rogaliki z kremem pistacjowym - przepis
Składniki:
- 160 g mąki pszennej + do podsypania,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 125 g zimnego masła,
- 125 g twarogu śmietankowego,
- szczypta soli,
- 1 jajo,
- cukier trzcinowy do posypania,
- krem pistacjowy lub inny albo ulubiony dżem lub marmolada do wypełnienia (morelowa, truskawkowa, malinowa itp.).
Jak zrobić kruche rogaliki z kremem pistacjowym?
- Mąkę, masło pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy wrzucamy do malaksera i krótko miksujemy, dodajemy twaróg i jeszcze chwilę miksujemy i przekładamy na stolnicę podsypaną lekko mąką. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 1 h.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie dzielimy porcję ciasta na pół i część chowamy do lodówki a drugą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm najlepiej na kształt okręgu.
- Następnie smarujemy całość marmoladą, zachowując ok. 1,5 cm odstęp do rantu.
- Kroimy całość na 12 trójkątów i zwijamy dość ciasno od brzegu okręgu do środka. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy i smarujemy rozkłóconym jajem, na koniec obficie posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut, a w tym czasie rozwałkowujemy kolejną porcję ciasta i postępujemy jak wyżej. Rogaliki studzimy na kratce i podajemy.
Zobacz także:
- Pączki domowe na słodko i wytrawnie - najlepsze przepisy na tłusty czwartek i nie tylko
- Dlaczego pączki powinny mieć jasne obwódki? Jak je zrobić?
- Pączki kładzione łyżką - przepis na najlepsze racuchy. Prościej się nie da!
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: