Torciki bezowe a’la Dacquas - przepis Mariety Mareckiej

Torciki bezowe a’la Dacquas
Słodkości od Mariety
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN to miejsce pełne kulinarnych inspiracji. Jedną z naszych propozycji jest torcik bezowy a’la dacquas z przepisu Mariety Mareckiej. Jak go zrobić? Sprawdź przepis krok po kroku.

Torciki bezowe a’la Dacquas - przepis

Blaty bezowe:

  • 240 g białka,
  • 360 g drobnego cukru,
  • 12 g mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki octu spirytusowego lub soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Sos karmelowy:

  • 45 g cukru,
  • 20 g masła,
  • 50 ml śmietanki kremówki,
  • szczypta soli.

Krem kawowy:

  • 350 ml śmietany kremówki 36%,
  • 600 g sera mascarpone,
  • 50 ml mocnego espresso,
  • 1 czubata łyżeczka świeżo zmielonej kawy,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 40 ml likieru kawowego.

Dodatkowo:

  • kakao do obsypania
  • ½ szklanki rodzynek (nie moczonych!)
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka obranych z łupinek orzechów laskowych

Jak zrobić torciki bezowe a’la Dacquas?

  1. Do wysokiej miski wlewamy białka i zaczynamy ubijać. Na początku ustawiamy mniejsze obroty a w trakcie jak białka zaczynają zwiększać objętość obroty zwiększamy, ale maksymalnie o 1-2 stopnie.
  2. Jak białka zrobią się sztywne dodajemy sól i łyżkę cukru. Po chwili jak cukier się rozpuści, dodajemy kolejną łyżkę i miksujemy dalej. Za każdym razem dosypujemy cukier dopiero wtedy jak poprzednia porcja się rozpuści. Postępujemy tak aż cukier się skończy, następnie dosypujemy mąkę ziemniaczaną i dolewamy ocet lub sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy.
  3. Białka powinny być sztywne i zwarte. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni, blaszki do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy 12 małych kółek. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką, okrągłą tylką. Wyciskamy bezowe ślimaki wg zaznaczonych na papierze kółek - koła o średnicy ok. 23 cm.
  4. Dzielimy masę na pół i za pomocą szpatułki układamy bezy w narysowanych kołach. Staramy się tak rozłożyć masę by brzegi były ciut wyższe niż środek bezy.
  5. Wstawiamy do pieca i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. W tej temperaturze suszymy blaty ok. 2h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim bezy najlepiej na noc.
  6. Następnego dnia zaczynamy od przygotowania sosu karmelowego. W małym rondelku podgrzewamy krótko śmietankę, a na patelni rozpuszczamy cukier, nie mieszamy go w trakcie, ewentualnie poruszamy lekko patelnią, żeby równo się rozpuszczał. Jak tylko cukier zrobi się płynny od razu dodajemy do niego masło i sól a następnie jak masło się rozpuści dolewamy ciepłą śmietankę.
  7. Delikatnie mieszamy i jak tylko całość się połączy wyłączamy gaz i zostawiamy do przestudzenia.
  8. Orzechy kroimy w grubo, kawałki powinny być dość spore. Serek mascarpone ucieramy z przestudzoną kawą i likierem, tak by rozluźnić konsystencję i by serek zrobił się bardziej kremowy.
  9. Dolewamy co całości schłodzoną kremówkę i cukier puder i ubijamy aż zgęstnieje.
  10. Dodajemy zmieloną kawę i mieszamy dokładnie. Na blaciki bezowe wyciskamy krem np. za pomocą rękawa lub nakładamy go szpatułką. Następnie nakładamy pokrojone orzechy i rodzynki, polewamy sosem karmelowym i przykrywamy drugim blatem. Całość posypujemy kakao.
  11. Przechujemy w lodówce do 2 dni, dobrze odseparowane od zapachów w lodówce.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości