Torciki bezowe a’la Dacquas - przepis Mariety Mareckiej

Słodkości od Mariety
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN to miejsce pełne kulinarnych inspiracji. Jedną z naszych propozycji jest torcik bezowy a’la dacquas z przepisu Mariety Mareckiej. Jak go zrobić? Sprawdź przepis krok po kroku.

Torciki bezowe a’la Dacquas - przepis

Blaty bezowe:

  • 240 g białka,
    • 360 g drobnego cukru,
      • 12 g mąki ziemniaczanej,
        • 1,5 łyżeczki octu spirytusowego lub soku z cytryny,
          • szczypta soli.

            Sos karmelowy:

            • 45 g cukru,
              • 20 g masła,
                • 50 ml śmietanki kremówki,
                  • szczypta soli.

                    Krem kawowy:

                    • 350 ml śmietany kremówki 36%,
                      • 600 g sera mascarpone,
                        • 50 ml mocnego espresso,
                          • 1 czubata łyżeczka świeżo zmielonej kawy,
                            • 2 łyżki cukru pudru,
                              • 40 ml likieru kawowego.

                                Dodatkowo:

                                • kakao do obsypania
                                  • ½ szklanki rodzynek (nie moczonych!)
                                    • 1 szklanka orzechów włoskich
                                      • 1 szklanka obranych z łupinek orzechów laskowych

                                        Jak zrobić torciki bezowe a’la Dacquas?

                                        1. Do wysokiej miski wlewamy białka i zaczynamy ubijać. Na początku ustawiamy mniejsze obroty a w trakcie jak białka zaczynają zwiększać objętość obroty zwiększamy, ale maksymalnie o 1-2 stopnie.
                                          1. Jak białka zrobią się sztywne dodajemy sól i łyżkę cukru. Po chwili jak cukier się rozpuści, dodajemy kolejną łyżkę i miksujemy dalej. Za każdym razem dosypujemy cukier dopiero wtedy jak poprzednia porcja się rozpuści. Postępujemy tak aż cukier się skończy, następnie dosypujemy mąkę ziemniaczaną i dolewamy ocet lub sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy.
                                            1. Białka powinny być sztywne i zwarte. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni, blaszki do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy 12 małych kółek. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką, okrągłą tylką. Wyciskamy bezowe ślimaki wg zaznaczonych na papierze kółek - koła o średnicy ok. 23 cm.
                                              1. Dzielimy masę na pół i za pomocą szpatułki układamy bezy w narysowanych kołach. Staramy się tak rozłożyć masę by brzegi były ciut wyższe niż środek bezy.
                                                1. Wstawiamy do pieca i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. W tej temperaturze suszymy blaty ok. 2h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim bezy najlepiej na noc.
                                                  1. Następnego dnia zaczynamy od przygotowania sosu karmelowego. W małym rondelku podgrzewamy krótko śmietankę, a na patelni rozpuszczamy cukier, nie mieszamy go w trakcie, ewentualnie poruszamy lekko patelnią, żeby równo się rozpuszczał. Jak tylko cukier zrobi się płynny od razu dodajemy do niego masło i sól a następnie jak masło się rozpuści dolewamy ciepłą śmietankę.
                                                    1. Delikatnie mieszamy i jak tylko całość się połączy wyłączamy gaz i zostawiamy do przestudzenia.
                                                      1. Orzechy kroimy w grubo, kawałki powinny być dość spore. Serek mascarpone ucieramy z przestudzoną kawą i likierem, tak by rozluźnić konsystencję i by serek zrobił się bardziej kremowy.
                                                        1. Dolewamy co całości schłodzoną kremówkę i cukier puder i ubijamy aż zgęstnieje.
                                                          1. Dodajemy zmieloną kawę i mieszamy dokładnie. Na blaciki bezowe wyciskamy krem np. za pomocą rękawa lub nakładamy go szpatułką. Następnie nakładamy pokrojone orzechy i rodzynki, polewamy sosem karmelowym i przykrywamy drugim blatem. Całość posypujemy kakao.
                                                            1. Przechujemy w lodówce do 2 dni, dobrze odseparowane od zapachów w lodówce.

                                                              Zobacz także:

                                                              Autor: Diana Ryściuk

                                                              Źródło: Marieta Marecka

                                                              Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                              Materiał promocyjny

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana