Maliny to owoce, które można podawać na wiele sposób. Mogą być dodatkiem do ciast czy deserów. Stanowią także doskonały surowiec na dżem. Na tym jednak nie koniec. Z malin można przygotować także nalewkę. Jak ją zrobić?
Oto przepis na placek z jabłkami bez grama mąki pszennej. Zamiennikiem będzie mąka konopna oraz jaglana. Mąka konopna to rozwiązanie dla osób uczulonych na gluten i dla tych, którzy planują zmienić swoje nawyki żywieniowe.
Jeśli lato to borówki, a jeśli wyśmienite przysmaki z owocami to Piotr Kucharski. To właśnie on w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował przepisy m.in. na sernik na zimno z borówkami i letnią sałatkę z buraków, z dodatkiem borówek. Oto szczegóły!
Fasola mung pochodzi z Azji, co nie oznacza, że w pozostałych częściach świata nie jest znana. Przepisy z fasolą mung są wykorzystywane przez wegetarian i wegan. Poza ziarnami fasoli mung, które przed zastosowaniem trzeba ugotować, stosowane są też jej kiełki.
Polska kuchnia pełna jest różnego typu placków i wariacji na temat kapusty. Podkarpackie placki na bazie kapusty kiszonej, tzw. fuczki, z pewnością przypadną do gustu wielu miłośnikom kuchni regionów. Sprawdź prosty i szybki przepis krok po kroku.
Kabaczek czy cukinia? Kwestia jest sporna. Jedni twierdzą, że to dwa różne warzywa, drudzy natomiast, że tak naprawdę to samo. Postaramy się rozwiać wątpliwości raz na zawsze. A przy okazji polecić kilka przepisów z wykorzystaniem cukinii.
Kiełbasa, kaszanka, kurczak - te mięsa tradycyjnie królują na naszych grillach. Natomiast Sebastian Olma na ruszt wrzucił schab, który przygotował w iście włoskim stylu. - Chcę pokazać Państwu, jak fantastycznie przygotować wieprzowinę, by nie była ona wysmażona, a soczysta - przekonywał kucharz w Dzień Dobry Wakacje.
W letnie i upalne dni pragniemy zjeść coś lekkiego, ale sycącego. Nie chcemy sięgać po ciężkostrawne potrawy, które zniechęcą nas do aktywności fizycznej. Grzegorz Zawierucha przygotował właśnie takie propozycje. Piersi z kurczaka podane z pomidorami i awokado, kotleciki wieprzowe z batatami, brokułami i buraczkami oraz szaszłyki z indyka w sosie mango z pewnością zachwycą każdego, kto lubi zjeść zdrowo. Sprawdź, jak przygotować dania.
W cieszącym się coraz większą popularnością serwisie TikTok nie brakuje inspiracji dotyczących mody, urody oraz kulinariów. Wszyscy miłośnicy słonych przekąsek z pewnością docenią przepis, który bije rekordy popularności wśród użytkowników modnej aplikacji. Makaronowe chipsy z powodzeniem zastąpić mogą smakołyki, które zwykle kupujemy w sklepie. W dodatku ich przygotowanie jest niezwykle proste.
Lato trwa w najlepsze, a wraz z nim sezon na warzywa i owoce. Jak maksymalnie wykorzystać ten wyjątkowy czas i cieszyć się smakiem prosto z natury? Zobacz, jakie przepisy na wyjątkowe dania przygotowała Marieta Marecka.
Lipiec i sierpień to miesiące, w których dostępnych jest najwięcej świeżych owoców i warzyw. Doskonałym sposobem zachowania ich smaku na dłużej, w nieco zmienionej formie, jest kiszenie. Co i dlaczego warto kisić? Na czym polega ten proces?
Eklerki są powszechnie znanym i bardzo lubianym deserem. Poznaj przepis na eklerki i ciesz się smakiem samodzielnie wykonanych smakołyków.
Syrop miętowy domowej roboty to wyjątkowy dodatek, który poza smakiem posiada również unikalne właściwości. To dzięki nim znalazł szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i jako dodatek do drinków.
Kuchnia włoska to nie tylko pyszne makarony czy pizza. Nie brakuje w niej również wspaniałych deserów. Bazą części z nich, np. Cafe Affogato, jest aromatyczna kawa. Sprawdź prosty przepis na włoski deser idealny na lato.
Kompot z agrestu to świetny pomysł na wykorzystanie owoców po sezonie letnim. W ten sposób także w mroźne, zimowe wieczory można cieszyć się ich smakiem. Warto już teraz pomyśleć o przygotowaniu własnych przetworów, zwłaszcza że kompot z agrestu jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy.
Zachwalaliśmy już wspaniałe właściwości i możliwości, jakie daje woda po ogórkach kiszonych. Tak bardzo zależy nam, aby się nie marnowała, że przychodzimy z kolejnym pomysłem. Tym razem jest to... wegański twaróg! Jest naprawdę pyszny i banalnie prosty w wykonaniu. Sprawdź przepis.
Zimą przetwory z jeżyn sprawdzą się wprost idealnie. Sok na przeziębienie, nalewka jeżynowa na spokojny wieczór przy kominku czy dżem do naleśników na śniadanie – to tylko niektóre z przykładów na użycie przetworów z jeżyn. Jak je przygotować?
Morele idealnie sprawdzają się jako owoce na przetwory: można z nich przygotować przepyszne dżemy, świetnie nadają się do suszenia, dobrze znoszą mrożenie. Alternatywą dla domowych konfitur może być też nalewka. Aromatyczny likier przygotowany na przełomie lipca i sierpnia fantastycznie sprawdzi się w długie, zimowe wieczory, przywołując wspomnienie słonecznego lata.
Owoce sezonowe to źródło cennych witamin, które doskonale wpływają na zdrowie i odporność organizmu, warto więc sięgać po nie jak najczęściej. Domowa nalewka z agrestu, choć zrobiona na bazie alkoholu, posiada nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale też właściwości prozdrowotne.
Domowy ketchup z cukinii to zdrowy i pyszny dodatek do przekąsek. Sos ten jest idealny do bezpośredniego spożycia, a także na zimę w formie przetworów. To prosta w wykonaniu alternatywa dla typowego ketchupu pomidorowego.
To kolejny wegański hit, który wykorzystuje techniki marynowania i nadawania wędzonego posmaku. Kuchnia roślinna nieustannie zaskakuje i udowadnia, że możemy uzyskać smak wędzonej ryby... bez ryby. To o wiele zdrowsze rozwiązanie od łososia hodowlanego. Taką nie-rybkę można użyć do kanapek z serkiem twarogowym, rolad szpinakowych i wegańskiego sushi! Sprawdź przepis i daj się zaskoczyć wegańskiej kuchni.
Pizza to jedno z dań, które nigdy się nie nudzi i dobre jest na każdą porę roku. Jeśli jednak macie dość tradycyjnego "placka" z serem, przedstawiamy wam nowość. Pizza w kształcie róży - prosta, szybka, efektowna i co najważniejsze smaczna. Ten trend od jakiegoś czasu podbija sieć, i nic w tym dziwnego. Wystarczy bowiem tylko kilka minut, by udekorować stół kwiecistymi przekąsami. To co, działamy?
Sałatka z ogórków w słoiku to jedna z najbardziej popularnych potraw w polskich spiżarniach. Warto mieć ją w zanadrzu, kiedy skończy się sezon na owoce i warzywa. Przygotowanie sałatki z ogórków, którą będziemy się cieszyć zimą, jest bardzo proste.
Sezon na jagody trwa w najlepsze. Jeśli połączymy je z jabłkami może wyjść z tego naprawdę pyszny dżem. Będzie idealnym uzupełnieniem naleśników, tortów, własnoręcznie zrobionych drożdżówek, pierogów czy knedli. Sprawdźcie, jak go przyrządzić.
Domowa lemoniada ogórkowa to pyszny i orzeźwiający koktajl, który idealnie sprawdzi się podczas dokuczliwych upałów. To także zdrowy zamiennik kolorowych napojów, które kupujemy w sklepach. Przygotowanie zielonej lemoniady zajmuje zaledwie kilka minut, a jej wyjątkowy smak sprawia, że jest niezastąpionym letnim specjałem.
Morele to owoce o wielu właściwościach i zastosowaniach. Chronią przed chorobami i są bogate w witaminy i minerały. Sezon owocowy trwa w najlepsze, a więc to idealny czas na zrobienie soku z moreli. Zobacz przepis.
Sól to kuchenny obowiązek i najpopularniejsza z przypraw. Większość potraw trudno sobie bez niej wyobrazić. Okazuje się, że moment dosypania soli do jedzenia zależy od tego, co konkretnie przygotowujemy. Sprawdź, jak to robić, aby nie zaszkodzić daniom i jak najlepiej wydobyć z nich smak.
Chcesz zrobić pierogi bezglutenowe i szukasz inspiracji? Takie pierogi wcale nie muszą być wyzwaniem w kuchni. Wystarczy odpowiednia mąka. Dowiedz się, jaka będzie najlepsza do ciasta na pierogi bezglutenowe.
W codziennym natłoku zajęć wielu z nas trudno znaleźć czas na przygotowanie smacznych i zdrowych posiłków. Domowa kuchnia kojarzy nam się z wieloma godzinami spędzonymi na gotowaniu - dlatego ratujemy się kupnymi daniami lub półproduktami. To błąd. Pyszne jedzenie można przygotować w zaledwie kilka minut. Jak to możliwe? Zobaczcie propozycje Szymona Czerwińskiego.
W Dzień Dobry Wakacje, w ramach Projektu Plaża w Międzyzdrojach, Olivier Janiak miał okazję spróbować oryginalnych specjałów z grilla. W nadmorskiej miejscowości świeże i soczyste mięso z rusztu kusiło głębokim aromatem, a odpowiednio dobrane dodatki zapewniły mu unikatowy smak.