Piotr Kucharski przebywa obecnie na plaży, gdzie w towarzystwie Oliviera Janiaka gotuje przepyszne potrawy. Naszym widzom przedstawił propozycje na szybkie grillowane smakołyki z szynką zwierzyniecką i kiszką ziemniaczaną w roli głównej.
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry Wakacje przygotował dania z serem w roli głównej. Sprawdź przepisy na pyszne serowe gofry wytrawne, zapiekany quiche z kurczakiem i serem oraz suflet serowy.
Kochamy serniki! Dlatego na naszej stronie jest tak wiele przepisów na różne wersje tego ciasta. Tym razem proponujemy pyszny, lekki i łatwy w wykonaniu sernik z jogurtów greckich. Sprawdź prosty przepis krok po kroku.
Lato to czas, w którym mamy dostęp do najpyszniejszych, świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Co prawda większość z nich jest dostępna przez cały rok, ale najbardziej wartościowe i intensywne w smaku są właśnie latem. Poniżej znajdziecie 5 warzyw, które warto jeść w sierpniu i kilka przepisów z ich wykorzystaniem.
Najczęstszym goszczącym na polskich stołach dodatkiem do potraw z mięsa i ryb są ziemniaki. Podawane w formie gotowanej, pieczonej lub purée. Alternatywą dla ziemniaków jest purée z kalafiora, które łatwo można modyfikować, dodając do niego różne dodatki. Sprawdź różne przepisy.
Niejednokrotnie zdarza się, że nazwy potraw sugerują swoje pochodzenie. W niektórych przypadkach okazuje się jednak, że historia ich powstania jest zgoła inna niż mogłoby się wydawać. Mimo to, wciąż wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że sernik wiedeński nie pochodzi z Austrii, a w Grecji nikt nie słyszał o rybie po grecku. Skąd więc wzięły się ich nazwy i komu zawdzięczamy przepisy na potrawy, które często goszczą na naszych stołach?
Rafaello to z jednej strony nazwa marki, z drugiej pyszna słodkość, którą można zrobić samodzielnie w różnych wariantach. Wersja z kaszy jaglanej jest niezwykle prosta w przygotowaniu, smakuje doskonale i, co ważne, jest zdrowa. Sprawdź przepis na domowe, jaglane rafaello krok po kroku.
Jagody to jedne z najsmaczniejszych i najchętniej jedzonych owoców. Mimo że te świeże dostępne są tylko przez kilka miesięcy w roku, to ich smakiem można się cieszyć przez cały rok. Jak? Robiąc kompot na zimę.
Magda Gessler słynie z niestandardowych rozwiązań i kreatywnych pomysłów kulinarnych. W rozmowie z dziendobry.tvn.pl zdradziła swój przepis na idealny deser na lato. Sprawdź, jak zrobić kisiel à la Magda Gessler.
Bigos z cukinii to świetna alternatywa dla kapusty i ciekawa propozycja na letni obiad. Można go przygotować z mięsem lub bez. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu. Sprawdź przepisy, jak zrobić cukiniowy bigos krok po kroku.
Karolina i Maciej Szaciłło podzielili się swoimi przepisami na lekkie, orzeźwiające i zdrowie napoje, które można samodzielnie wykonać w domu. Choć przygotowanie kombuchy czy lassi może wydawać się skomplikowane, to okazuje się, że poradzi sobie z tym nawet największy laik.
Maliny to owoce, które można podawać na wiele sposób. Mogą być dodatkiem do ciast czy deserów. Stanowią także doskonały surowiec na dżem. Na tym jednak nie koniec. Z malin można przygotować także nalewkę. Jak ją zrobić?
Oto przepis na placek z jabłkami bez grama mąki pszennej. Zamiennikiem będzie mąka konopna oraz jaglana. Mąka konopna to rozwiązanie dla osób uczulonych na gluten i dla tych, którzy planują zmienić swoje nawyki żywieniowe.
Jeśli lato to borówki, a jeśli wyśmienite przysmaki z owocami to Piotr Kucharski. To właśnie on w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował przepisy m.in. na sernik na zimno z borówkami i letnią sałatkę z buraków, z dodatkiem borówek. Oto szczegóły!
Fasola mung pochodzi z Azji, co nie oznacza, że w pozostałych częściach świata nie jest znana. Przepisy z fasolą mung są wykorzystywane przez wegetarian i wegan. Poza ziarnami fasoli mung, które przed zastosowaniem trzeba ugotować, stosowane są też jej kiełki.
Polska kuchnia pełna jest różnego typu placków i wariacji na temat kapusty. Podkarpackie placki na bazie kapusty kiszonej, tzw. fuczki, z pewnością przypadną do gustu wielu miłośnikom kuchni regionów. Sprawdź prosty i szybki przepis krok po kroku.
Kabaczek czy cukinia? Kwestia jest sporna. Jedni twierdzą, że to dwa różne warzywa, drudzy natomiast, że tak naprawdę to samo. Postaramy się rozwiać wątpliwości raz na zawsze. A przy okazji polecić kilka przepisów z wykorzystaniem cukinii.
Kiełbasa, kaszanka, kurczak - te mięsa tradycyjnie królują na naszych grillach. Natomiast Sebastian Olma na ruszt wrzucił schab, który przygotował w iście włoskim stylu. - Chcę pokazać Państwu, jak fantastycznie przygotować wieprzowinę, by nie była ona wysmażona, a soczysta - przekonywał kucharz w Dzień Dobry Wakacje.
W letnie i upalne dni pragniemy zjeść coś lekkiego, ale sycącego. Nie chcemy sięgać po ciężkostrawne potrawy, które zniechęcą nas do aktywności fizycznej. Grzegorz Zawierucha przygotował właśnie takie propozycje. Piersi z kurczaka podane z pomidorami i awokado, kotleciki wieprzowe z batatami, brokułami i buraczkami oraz szaszłyki z indyka w sosie mango z pewnością zachwycą każdego, kto lubi zjeść zdrowo. Sprawdź, jak przygotować dania.
W cieszącym się coraz większą popularnością serwisie TikTok nie brakuje inspiracji dotyczących mody, urody oraz kulinariów. Wszyscy miłośnicy słonych przekąsek z pewnością docenią przepis, który bije rekordy popularności wśród użytkowników modnej aplikacji. Makaronowe chipsy z powodzeniem zastąpić mogą smakołyki, które zwykle kupujemy w sklepie. W dodatku ich przygotowanie jest niezwykle proste.
Lato trwa w najlepsze, a wraz z nim sezon na warzywa i owoce. Jak maksymalnie wykorzystać ten wyjątkowy czas i cieszyć się smakiem prosto z natury? Zobacz, jakie przepisy na wyjątkowe dania przygotowała Marieta Marecka.
Lipiec i sierpień to miesiące, w których dostępnych jest najwięcej świeżych owoców i warzyw. Doskonałym sposobem zachowania ich smaku na dłużej, w nieco zmienionej formie, jest kiszenie. Co i dlaczego warto kisić? Na czym polega ten proces?
Eklerki są powszechnie znanym i bardzo lubianym deserem. Poznaj przepis na eklerki i ciesz się smakiem samodzielnie wykonanych smakołyków.
Syrop miętowy domowej roboty to wyjątkowy dodatek, który poza smakiem posiada również unikalne właściwości. To dzięki nim znalazł szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i jako dodatek do drinków.
Kuchnia włoska to nie tylko pyszne makarony czy pizza. Nie brakuje w niej również wspaniałych deserów. Bazą części z nich, np. Cafe Affogato, jest aromatyczna kawa. Sprawdź prosty przepis na włoski deser idealny na lato.
Kompot z agrestu to świetny pomysł na wykorzystanie owoców po sezonie letnim. W ten sposób także w mroźne, zimowe wieczory można cieszyć się ich smakiem. Warto już teraz pomyśleć o przygotowaniu własnych przetworów, zwłaszcza że kompot z agrestu jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy.
Zachwalaliśmy już wspaniałe właściwości i możliwości, jakie daje woda po ogórkach kiszonych. Tak bardzo zależy nam, aby się nie marnowała, że przychodzimy z kolejnym pomysłem. Tym razem jest to... wegański twaróg! Jest naprawdę pyszny i banalnie prosty w wykonaniu. Sprawdź przepis.
Zimą przetwory z jeżyn sprawdzą się wprost idealnie. Sok na przeziębienie, nalewka jeżynowa na spokojny wieczór przy kominku czy dżem do naleśników na śniadanie – to tylko niektóre z przykładów na użycie przetworów z jeżyn. Jak je przygotować?
Morele idealnie sprawdzają się jako owoce na przetwory: można z nich przygotować przepyszne dżemy, świetnie nadają się do suszenia, dobrze znoszą mrożenie. Alternatywą dla domowych konfitur może być też nalewka. Aromatyczny likier przygotowany na przełomie lipca i sierpnia fantastycznie sprawdzi się w długie, zimowe wieczory, przywołując wspomnienie słonecznego lata.
Owoce sezonowe to źródło cennych witamin, które doskonale wpływają na zdrowie i odporność organizmu, warto więc sięgać po nie jak najczęściej. Domowa nalewka z agrestu, choć zrobiona na bazie alkoholu, posiada nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale też właściwości prozdrowotne.