Wiosna pełną parą - także na talerzu. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował dania ze szparagami, boczniakiem, młodą kapustą i rabarbarem. Oto przepisy zwycięzcy programu "MasterChef".
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Kurki, borowiki i podgrzybki kuszą swoim aromatem. Jak prawidłowo je ususzyć, żeby zachowały swój smak co najmniej do Wigilii? Sylwia Majcher, dziennikarka i propagatorka zero waste przedstawia swoje sposoby.
Figi mają mnóstwo wartości odżywczych i zastosowań zdrowotnych. Zawierają dużo magnezu i wapnia, pomagają w przypadku problemów z osteoporozą, są dobre na stres. Właśnie zaczyna się na nie sezon. Najpopularniejsze w polskiej kuchni są te suszone, które dodaje się do deserów, dżemów, musów. Można je także jadać na surowo razem ze skórką. Wspaniale komponują się z wytrawnymi daniami, słonymi serami, wędlinami. Najlepiej łączyć je z drobiem, przygotowując np. tajine z kurczaka lub kaczkę.
Awokado jest bardzo specyficzne. Nie jest tak słodkie jak inne owoce, ale ma za to mnóstwo witamin i mikroelementów. Wyjątkowy jest także jego miąższ – można go przyrządzać na różne sposoby. Jak jeść awokado? Najlepiej wykorzystywać je jako dodatek do zdrowej diety.
Urzekają aromatem kokosa, zniewalają delikatnym smakiem i przywodzą na myśl wspomnienia upalnych wakacji. Szybkie ciasteczka kokosowe to świetny sposób na pyszną przekąskę, która skradnie serca wszystkich domowników. Chcesz skosztować ciasteczek pachnących latem? Wypróbuj jeden z naszych sprawdzonych przepisów i ciesz się pysznym smakiem kokosowych łakoci!
Sok z pigwy znany jest z wielu korzystnych dla zdrowia właściwości. Zawiera cenne witaminy i minerały, w związku z czym stosuje się go wspomagająco w leczeniu przeziębień i grypy. Jak zrobić sok z pigwy, by móc cieszyć się jego prozdrowotnymi walorami?
Kandyzowane owoce to idealny sposób nie tylko na zdrowszą wersje słodyczy, ale także dobry pomysł na ich zakonserwowanie. Cukier, podobnie jak sól, jest bowiem naturalnym konserwantem. Dzięki kandyzowaniu możemy zrobić owocowe słodycze, które wytrzymają niemal całą zimę - o ile ich przedtem nie zjemy! Przedstawiamy dwa proste i pyszne sposoby na kandyzowane jabłka.
Papryka to warzywo, które nie tylko dobrze komponuje się z różnymi potrawami, ale również wzbogaca dania wizualnie - w zależności od rodzaju przyjmuje różne barwy, co nie jest bez znaczenia dla ostatecznego wyglądu dania.Sprawdź wyjątkowe przepisy Tomasza Grabskiego na pyszne posiłki, których głównym składnikiem będzie właśnie papryka.
Owoce mirabelki zbierane są od ostatnich tygodni lipca do ostatnich tygodni sierpnia, a czasem nawet jeszcze we wrześniu. W tym czasie jest najsmaczniejsza i warto wykorzystać ją w kuchni. Świetnym sposobem jest ciasto z mirabelką. Zobacz kilka prostych przepisów na ciasto z mirabelkami i wybierz coś dla siebie.
Syrop kukurydziany jest powszechnie stosowany w produktach spożywczych, jednak jego właściwości pozostawiają wiele do życzenia. Zobacz, jakimi innymi słodzikami możesz zastąpić syrop z kukurydzy.
Domowe ciasteczka bez pieczenia? Oczywiście! Poniżej wyjątkowo prosty przepis na słodką przekąskę, do której wystarczy zaledwie kilka składników. Nie będzie potrzebny nawet piekarnik!
Bogactwo polskiej kuchni coraz częściej jest doceniane nie tylko w kraju, ale także na arenie międzynarodowej. Chętnie wracamy do korzeni i sięgamy po tradycyjne potrawy - takie, jakie przygotowywały nasze mamy i babcie. Z okazji Dnia Polskiej Żywności Jan Kuroń postanowił odświeżyć nieco te przepisy.
Schyłek lata i początek jesieni to czas, kiedy dostępnych jest najwięcej sezonowych warzyw i owoców. Przygotowanie z nich aromatycznych i pysznych sałatek zajmuje najczęściej zaledwie kilka chwil. Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji programu "Masterchef" stworzyła dla nas
Pigwa to wciąż niepopularny owoc, który jednak zasługuje na uznanie. Ma bowiem znacznie więcej witaminy C niż znane nam i chętnie używane cytrusy. Dodatkowo jest źródłem witamin z grupy B oraz flawonoidów. Można z niej przygotowywać różne potrawy, w tym domowe nalewki, które są doskonałym sposobem na wzmocnienie odporności zimą.
Rokitnik i jego owoce zaczynają zyskiwać na popularności. Jest to owoc bogaty w znaczne ilości witaminy C, która jest niezbędna w okresie jesiennym i zimowym. Owoc ten można spotkać pod różnymi postaciami: w dżemach, konfiturach czy sokach. Idealnym sposobem przyrządzenia rokitnika tak, aby służył nam całą zimę, jest przygotowanie z niego domowej nalewki.
Jak przygotować mięso w niebanalny sposób? W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Sebastian Olma zdradził nam swoje pomysły i sposoby na schab. Na naszym stole pojawiły się: tradycyjny kotlet schabowy z kością i młodą kapustą, schab duszony z jabłkiem i figami oraz kajzerka ze schabowym, czyli klasyk ze szkolnych lat w nowej, odświeżonej wersji.
Zapiekane cykorie w szynce w sosie beszamel, szybki jabłecznik z patelni i mule z trawą cytrynową - takie pyszności przygotował dla nas w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha.
Zastanawiasz się, co przygotować na sobotni obiad? Skorzystaj z propozycji na dania pełne warzyw. Poznaj przepis na faszerowaną paprykę z ziołową komosą ryżową, sałatkę z pieczoną dynią, łososia w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem chorizo i pieczone ziemniaki.
Wołowina po chińsku jest wyjątkowo smaczna dzięki zastosowanej marynacie, której głównym składnikiem jest sos sojowy. Marynata do wołowiny po chińsku może zawierać również alkohol, ocet lub sok z cytryny. To dzięki nim mięso staje się kruche.
Kurka to grzyb jadalny wysoko ceniony w kuchni. Jest jednym z najczęściej występujących grzybów jadalnych w polskich lasach. Jej niejadalnym sobowtórem jest lisówka pomarańczowa. Jak odróżnić ją od kurki?
Kombucza (kombucha) to kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, na bazie której przygotowuje się leczniczy napój. Substratami do jego produkcji są również: herbata, cukier, ocet winny. Odpowiednia dawka kombuchy poprawia samopoczucie i funkcjonowanie całego organizmu.
Ogórki kiszone są smaczne, bardzo zdrowe i świetnie komponują się posiłkiem. Do tego ich przygotowanie jest na tyle proste, że każdy z nas może to zrobić. Jak się do tego zabrać? Poznajcie najlepsze przepisy na ogórki kiszone Emilii Sznajder, która prowadzi duże gospodarstwo specjalizujące się w kiszeniu warzyw.
Najlepsze pomidory to te świeże? Nic bardziej mylnego. Zanim na dobre nadejdzie jesień i zima, zróbmy przetwory. Dzięki nim będziemy mogli poczuć smak prawdziwych pomidorów w różnych aranżacjach przez wszystkie chłodniejsze miesiące.
Tamarillo pochodzi z Ameryki Południowej. Uprawia się go w Ekwadorze, Chile, Peru, Nowej Zelandii i USA. Należy do tej samej rodziny, co pomidor, czyli do psiankowatych. Tamarillo przypomina zresztą w smaku pomidora, wzbogacone jest jednak o słodką nutę. Owoc zawiera liczne składniki odżywcze – potas, wapń, magnez, żelazo, witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B.
Dutch Baby to niezwykle prosta i smaczna przekąska. Do wykonania samej podstawy potrzebnych jest tylko pięć składników, a dodatki to kwestia indywidualnych upodobań i fantazji kulinarnych. Sprawdź jeden z najkrótszych przepisów w naszej kuchni. Tym razem prosto od Katarzyny Bosackiej.
Dojrzewają w tropikalnych lasach Amazonii, ale jakie profity dla zdrowia przynoszą orzechy brazylijskie? Selen w nich zawarty korzystnie oddziałuje na tarczycę, a także pozytywnie wpływa na płodność mężczyzn. Ale to nie wszystko. Znacznie więcej dowiesz się z tego artykułu.
Zaskocz domowników i przygotuj pyszny deser lodowy. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy na wafle, lody crème anglaise, sorbet malinowy i szarlotkę z lodami.
Kapusta to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Miłośnicy kuchni ciągle poszukują nowych przepisów, które mogłyby pokazać kolejne oblicza tego wyjątkowego składnika wielu polskich dań. Sprawdźcie przepisy Szymona Czerwińskiego na sprytne gołąbki bez zawijania, pęczotto z młodą kapustą, szparagami i kurczakiem i nowy colesław.
Frytki to jedna z ulubionych przekąsek, można ją jeść pod postacią popularnego brytyjskiego dania "fish and chips", jako dodatek do obiadu lub po prostu danie główne. Problem pojawia się wtedy, kiedy ma się ochotę zostawić trochę "na później", gdyż często na drugi dzień robią się miękkie i nieapetyczne. Zatem, co zrobić, aby po odgrzaniu cieszyć się ponownie pysznymi, chrupiącymi frytkami? Odpowiedź jest zaskakująco prosta!
Ryba na polskich stołach najczęściej gości jako danie obiadowe. Można jednak z niej przygotować również przystawki i przekąski. Przykładem zimnej przystawki jest ryba po chojnicku, którą przygotowuje się, mieszając usmażone filety z ryby z duszonymi, aromatycznymi warzywami. Przepis na rybę po chojnicku można samodzielnie modyfikować, dodając ulubione warzywa i przyprawy.