Zupa meksykańska to danie, do przygotowania którego używa się fasoli białej, czerwonej, kukurydzy, papryczki chili, pomidorów, a czasem wzbogaca smak sokiem z limonki. Jeśli zaś chodzi o mięso, mamy jej różne odmiany. Najpopularniejsze są: zupa meksykańska z mięsem mielonym, z kurczakiem, z klopsikami lub pulpecikami. Bez względu na to, którą wersję wybierzemy, jedno nigdy się nie zmienia – jej wyrazisty, pikantny smak.

    Krupnik jest polską tradycyjną zupą, którą gotuje się na wywarze jarzynowym lub jarzynowo-mięsnym. Najczęściej przygotowywana na bazie kaszy jęczmiennej, rzadziej ryżu. Można podawać z kawałkami mięsa wieprzowego, czasem dodaje się grzyby.

    Zupę pomidorową krem możemy przyrządzić na wiele sposobów. Najlepiej smakuje wersja ze świeżych warzyw, ale często wykorzystuje się pomidory z puszki lub gotowe przeciery. Z pomidorami doskonale komponuje się bazylia oraz ser. Zupę możemy przygotować w wersji fit lub jako danie pikantne.

    Poza śniadaniem i obiadem bardzo duży wpływ na działanie organizmu ma wszystko to, co się je na kolację. Odpowiedź na pytanie, co jeść wieczorem, zależy od tego, czy pragnie się schudną, lepiej spać, czy zregenerować organizm po treningu. Zawsze warto jednak pamiętać, że kolacja powinna być lekkostrawna.

    Sandacze, jako jedne z najpopularniejszych wśród rybaków ryb, należą również do najsmaczniejszych i osiągają spore rozmiary. Pytanie tylko, jak sandacza złowić? Odpowiedź wbrew pozorom jest prosta, ale warto najpierw odpowiednio się przygotować na połów sandacza. Łowienie sandaczy bowiem wymaga przede wszystkim wyboru odpowiedniej zanęty.

    Podczas wyprawy do lasu warto zajrzeć pod wybrane drzewa, na przykład brzozę. Dlaczego? Brzoza i koźlarz, grzyb jadalny, żyją w mikoryzie i bardzo często występują razem. Koźlarz białawy jest jednym z rzadziej pojawiających się w Polsce gatunków z tej grupy, choć znalezienie go nie jest niemożliwe.

    Kawa z masłem staje się obecnie prawdziwym hitem dla osób aktywnych. To połączenie smakuje wyjątkowo, a przy tym daje wiele korzyści dla zdrowia. Regularnie pita kawa z masłem daje efekty w postaci przyspieszonej przemiany materii, a więc utraty zbędnych kilogramów.

    Fenkuł (koper włoski) jest w Polsce niedocenianym składnikiem. Dania z tym warzywem mają intensywny, lekko anyżowy smak, a jednocześnie są niezwykle zdrowe. Ze względu na niską kaloryczność zupa z fenkułu jest polecana nawet osobom na diecie.

    Komosa ryżowa (quinoa) to roślina, która jest ważnym elementem menu wielu wegetarian i wegan na całym świecie. Posiada w składzie cenne składniki, które sprawiają, że ma pozytywny wpływ na zdrowie. Komosę ryżową znaleźć można zarówno w przepisach na pyszne śniadania, jak i na dania obiadowe.

    Czekolada w formie popularnej tabliczki pojawiła się dopiero w XIX wieku. Tabliczka czekolady została stworzona przez Szwajcarów na potrzeby wojska. Zobacz proces powstawania czekolady krok po kroku. Co można zrobić z czekolady?

    Nad naszą kuchnią zaświeciło dziś słońce za sprawą Adriany Marczewskiej, która z podróży do Barcelony przywiozła nie tylko słońce, ale także przepisy na hiszpańskie przysmaki. Skorzystajcie z przepisów i zobaczcie, jak przygotować: Pan Con Tomate, Pimientos de Padron oraz Gazpacho. Smacznego!

    Anna Starmach zainspirowana obrazem abstrakcjonisty Wassily'a Kandinskiego "Color Study of Squares", w kuchni Dzień Dobry TVN, postawiła na zawijańce - rolady, kajzerki i kulki ryżowe.

    Jaglanka z owocami, grzanki z wątróbką i agrestem, ciasto z owocami czy polenta z letnimi warzywami? Która śniadaniowa propozycje Piotra Kucharskiego najbardziej odpowiada waszym gustom? Skorzystajcie z jego przepisów!

    To ostatnia wizyta Piotra Kucharskiego w kuchni Dzień Dobry TVN w tym sezonie. Na osłodę rozstania przygotował więc: sernik z koziego sera z sezonowymi owocami, biszkopt w szklankach i bezglutenowe ciasto z czereśniami. Pokazał również prosty sposób na drylowanie wiśni lub czereśni, kiedy nie posiadamy drylownicy. A może Ty masz lepszy? Podziel się nim!

    Jednym z największych „pożeraczy” wolnego czasu w rodzinie jest oglądanie telewizji. Potwierdzają to najnowsze badania przeprowadzone przez TNS OBOP. Doskonałą alternatywą dla oglądania telewizji jest rodzinne gotowanie. W Dzień Dobry Wakacje Beata Kartowicz z córką Pauliną, Anna Ibisz oraz Jaś i Zosia Zarzyccy pokazali, ile radości daje wspólne gotowanie!

    Czereśnie świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs. Jan i Jakub Kuroniowie proponują przepis na polędwiczki wieprzowe z chutneyem czereśniowym, parfait czereśniowe oraz sałatkę z wędzonym węgorzem.

    Joanna Pilarowska ma dwadzieścia pięć lat i jest kulinarnym samoukiem. To mama zachęcała ją w dzieciństwie do gotowania. Nie boi się żadnych kulinarnych wyzwań, z wyjątkiem deserów i owoców morza.

    Są soczyste i pyszne. Używane do produkcji słodkich konfitur, pachnących ciast i orzeźwiających napojów. Tego lata królują w kuchni Dzień Dobry TVN. Zobacz, co wyczarował z czereśni Piotr Kucharski.

    Doczekaliśmy się. Wreszcie pojawiły się czereśnie. W kuchni Dzień Dobry TVN kilka przepisów bazujących na nich zaproponował nam Charlie Daigneault. Do wyboru mamy: tartę z czereśniami, pierś indyka z czereśniami i cevivhe z łososia - oczywiście... z czereśniami! :)

    Zaczyna się sezon na grzyby, które stanowią niezwykłe źródło intensywnych aromatów. Są także źródłem wartości odżywczych. Sebastian Olma w kuchni Dzień dobry TVN przygotował pyszne potrawy bazujące na grzybach, a także pokazał swoje patenty na oczyszczanie grzybów, rozpoznawanie ich świeżości i prostą obróbkę.

    Na plaży we Władysławowie Olivier Janiak spotkał się z Tomaszem Jakubiakiem oraz Pawłem Filipiakiem, którzy przygotowali dla plażowiczów pyszne i sycące przekąski, bazujące na letnich smakach: warzywach i owocach.