Margarita to popularny drink wywodzący się z Meksyku. Jego klasyczna wersja przygotowywana jest na bazie alkoholu, jednak przepis na koktajl można dowolnie modyfikować, dostosowując składniki do naszych preferencji. Margarita bezalkoholowa to doskonała propozycja na lato, ponieważ idealnie sprawdza się jako orzeźwiający napój podczas upałów, a w dodatku zwykle przyrządzana jest ze świeżych owoców sezonowych.
Grzyby cieszą się szczególnym powodzeniem jesienią, kiedy to najwięcej ich pojawia się w lasach. Jednak coraz częściej goszczą w kuchni również latem. Bardzo popularną odmianą grzybów są kurki, które pojawiają się wcześniej, bo w czerwcu. Doskonale sprawdzają się jako składnik sosu do mięsa czy też makaronu. Jak zrobić sos kurkowy i czy można przygotować sos z kurek mrożonych? Poznaj proste przepisy na przyrządzenie tego specjału.
Nalewki domowe przygotowujemy od wieków. Wyróżniamy nalewki słodkie, półwytrawne i wytrawne. Przepisy na tradycyjne nalewki domowe uwzględniają między innymi owoce, przyprawy, zioła, orzechy, korzenie, cukier, sok z cytryny.
Porzeczka. Jest jednym z owoców, które posiadają największe ilości witaminy C. Dodatkowo też, jej spożycie obniża cholesterol i jest zalecane dla osób chorych na miażdżycę. W Dzień Dobry TVN swoje przepisy na pyszne ciasta z porzeczkami zaprezentował Jakub Kasprzak.
Kruche ciasto z wiśniami to pyszny i oryginalny deser. Oczywiście kruche ciasto dość często gości na polskich stołach, ale chętniej wykorzystuje się do niego takie owoce, jak jabłka czy truskawki. Tymczasem równie smaczne jest z dodatkiem wiśni. Można przygotować ciasto w wersji klasycznej (z kruszonką) lub nieco słodsze - z pianką lub z budyniem. Każda z tych opcji gwarantuje, że otrzymamy bardzo smaczny wypiek!
Ciasto góra lodowa posmakuje wszystkim miłośnikom smaku mleka w proszku. Przekładane ciasto z kremem to warstwy biszkoptu nasączonego kawą i masą budyniowa. Bardzo efektownie wygląda, dlatego sprawdzi się na wielu uroczystościach. Jak je zrobić? Sprawdź przepis.
Nalewka z wiśni to jeden z najsmaczniejszych trunków. Do tego w rozsądnych ilościach może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jej nieskomplikowany skład sprawia, że z powodzeniem można ją przygotować samemu w domu. Od czego zacząć?
Żywność, która została poddana kiszeniu, jest bardzo korzystna dla zdrowia i samopoczucia ludzi. Jest przede wszystkim lżej strawna i zawiera dużo witamin, minerałów i błonnika, które wspomagają pracę układu pokarmowego. Z kolei niska kaloryczność wspiera proces odchudzania. Warto więc jeść różnego rodzaju kiszonki, a także przygotowywać ich zapasy samodzielnie. Dobrym i prostym pomysłem jest kiszona rzepa. Jak ją zrobić? Sprawdź łatwy i szybki przepis.
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Są łatwe w przygotowaniu i smakują niemal każdemu. Polacy jadają je najczęściej w dwóch podstawowych wersjach – na słono, z wytrawnymi dodatkami lub na słodko, posypane cukrem. Okazuje się, że alternatywą dla ich smażenia jest pieczenie! Jak zrobić pyszne placki ziemniaczane z piekarnika? Sprawdź nasz przepis.
Polska kuchnia to nie tylko schabowy i rosół. Turyści, którzy odwiedzają nasz kraj, zajadają się także zupą grzybową, żurkiem czy plackami ziemniaczanymi. Które z tych potraw smakują im najbardziej? Odpowiedzi na to pytanie dostarczył ranking przygotowany przez TasteAtlas.
Szukasz pomysłu na lekki i dietetyczny deser, który jednocześnie będzie bardzo smaczny? Nasze ciasto jogurtowe z truskawkami świetnie sprawdzi się o każdej porze roku, a szczególnie latem, gdy owoce najpyszniejsze – poznaj niezawodny przepis.
Upalne lato to idealny czas na nowe pomysły w kuchni. Dostępność sezonowych warzyw i owoców stwarza okazje do pysznych eksperymentów kulinarnych, w tym chłodzących deserów. Sprawdź prosty, szybki przepis na zimny jogurtowiec z owocami i galaretkami.
Większość lodów i sorbetów produkowana jest z proszku lub pasty z dodatkiem emulgatorów i stabilizatorów, które mogą zawierać gluten. Dodatkowym źródłem glutenu są wafelki do lodów, a także wszelkiego rodzaju ciasteczka dodawane do niektórych smaków. Lody z dodatkiem glutenu nie powinny być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej. W tej sytuacji odpowiednim rozwiązaniem są lody z symbolem Przekreślonego Kłosa, oznaczającego produkt bez glutenu.
W światowych i polskich lodziarniach pojawiają się coraz to ciekawsze pomysły na smaki lodów. Robienie ich ze składników, które na co dzień nie mają wiele wspólnego z jakimkolwiek deserem, przestaje być zaskakujące. Jednak rukola w roli składnika lodów może nieco zaskoczyć. Kupienie lodów rukolowych jest niezwykle trudne, w przeciwieństwie do samodzielnego ich przygotowania. Poznaj prosty przepis na lody z rukoli.
Wuzetka z "Misia", krem sułtański z "Dziewczyn do wzięcia", ogórki z miodem z "Panien z Wilka", indyk z "Przyjaciół", strudel z jabłkami i śmietaną z "Bękartów wojny". Dania z kultowych filmów i seriali przygotowuje w naszej kuchni Andrzej Polan. Sprawdź jego niezwykłe przepisy.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan przygotowuje wyjątkowe letnie dania, w których głównym składnikiem jest ser. Zobacz jego przepisy na wakacyjną sałatkę z brzoskwiń, nektaryn i moreli z chrupiącymi chipsami z sera, filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatka z avocado, arbuzem i pomidorami oraz młode warzywa z pieca z sosem serowym.
Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się świeżymi warzywami. Można je przyrządzać zarówno na śniadanie czy obiad, jak i kolację. Zobacz, jak w kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka robi hiszpańską tortillę z pomidorami, sałatkę z arbuzem, ziołami i octem balsamicznym oraz cukinię z tymiankiem i słonecznikiem.
Sezon wiosenno-letni rozpieszcza nas świeżymi owocami, które uwodzą smakiem, zapachem i kolorami, przemawiając tym samym do niemal wszystkich naszych zmysłów. Wykorzystujemy je w kuchni na wiele sposobów, głównie do deserów czy słodkich dań serwowanych na śniadanie lub obiad. Sięgając po owoce sezonowe, warto rozważyć także inne, równie obiecujące ich zastosowanie - stworzenie trunku, który umili nam niejeden wieczór lub spotkanie w gronie przyjaciół. Ratafia to słodka nalewka, którą przyrządzić możemy z dowolnie wybranych owoców, a przepis na nią jest niezmiernie prosty.
Ramen to pochodząca z Japonii, bardzo prosta w przyrządzeniu potrawa. Jest również niedroga, a możliwość dodania do niej różnych składników sprawia, że trafia w gusta kulinarne wielu smakoszy. Być może dlatego potrawa ta zrobiła tak wielką furorę na całym świecie, a szczególnie w Ameryce?
Dania idealne na upały, uwielbiane przez dzieci i do tego proste do zrobienia. Mowa o zupach owocowych, które latem stają się kulinarnym hitem. Wystarczy chwila, by wspólnie z rodziną cieszyć się smakiem wakacji. Szymon Czerwiński, zdradził nam przepis, który wykonacie w minutę.
Latem doskonale orzeźwia, zimą świetnie sprawdzi się jako aromatyczny, korzenny deser. Mango lassi, tradycyjny indyjski napój, pokocha każdy miłośnik zdrowych koktajli odżywczych – jest smaczny, prosty w przygotowaniu i bardzo zdrowy. Podpowiadamy, jak przygotować oryginalne, jogurtowe mango lassi.
Niewielu z nas miało możliwość spróbowania prawdziwego francuskiego foie gras. Stanowi nie lada gratkę dla fanów kulinarnych doznań. Zaskakiwać może nie tylko jego smak, ale i dość wysoka cena. Warto jednak chociaż raz w życiu spróbować tego wykwintnego pasztetu, który świetnie pasuje zarówno do przystawek, jak i do dań głównych.
Przepis z TikToka na lody miętowe skradł serca i kubki smakowe internautów. Deser ten jest prosty w przygotowaniu i zaskoczy niejednego miłośnika słodkości. Podpowiadamy, jak przygotować go krok po kroku.
Ogórki małosolne nie jest łatwo zrobić. Popełniamy sporo błędów, a wystarczy znać kilka podstawowych zasad, by cieszyć się doskonałym smakiem. Jakie wybrać ogórki, jaką sól użyć i czy powinno się moczyć je przed kiszeniem? Do listy błędów Daria Ładocha dorzuciła swój pomysł na idealne ogórki.
Pieczeń rzymska, bardziej znana jako klops, to danie popularne na wielkanocnych stołach, ale sprawdzi się również przy innych okazjach. Zastanawiasz się, jak ją najlepiej przygotować? Poznaj nasze przepisy!
Mutabal czy baba ghanoush? Oto jest pytanie! Wiele osób nie dostrzega między tymi przysmakami różnicy i stosuje obie nazwy zamiennie. Nic w tym dziwnego. Bazą obu jest upieczony bakłażan i tahina, a różnice, w zależności od sposobu przyrządzenia, bywają mniej lub bardziej subtelne. Jak przyrządzić pyszne pasty z bakłażana?
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców. Można je jeść same, dodawać do ciast czy deserów. Doskonale nadają się też do przetworów. Co warto z nich przygotować? Poznaj sprawdzone przepisy na konfiturę, dżem, sok i kompot z truskawek.
Kuchnia węgierska, nazywana też kuchnią madziarską, charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów. Kojarzy się głównie z tłustymi potrawami o dużej pikantności, jednak tak naprawdę jest o wiele bardziej różnorodna. Jakie są najpopularniejsze dania węgierskie?
Podczas powszechnych latem plenerowych spotkań przy grillu na ruszt trafia już nie tylko kiełbasa czy karkówka. Coraz częściej fani grillowania sięgają po najróżniejsze produkty spożywcze. Eksperymenty na grillu mogą być okazją do nowych, ciekawych, kulinarnych doznań. Sprawdź proste, nietypowe przepisy na dania z grilla. Tym razem w roli głównej owoce.
Wydawać się może, że nie ma w tym nic trudnego. To prawda, ugotowanie młodych ziemniaków tak, aby nie straciły swoich walorów smakowych i doskonałej struktury, wymaga przestrzegania kilku prostych zasad. Jeśli już je poznasz, to sprawdź nasze pomysły i przepisy na dania z młodymi ziemniakami.