Dania wegańskie są zdrowe i smaczne. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake, kokosowe risotto z cukinią, groszkiem, miętą i pistacjami, wegańskie dyniowe curry z ryżem i wędzoną papryką, a także wegańskie placuszki z cukinii z pomidorami, karczochami i kiełkami słonecznika.
Sezon na dynie trwa. Warto zapoznać się z ciekawymi przepisami, które pozwolą na wykorzystanie tego smacznego warzywa. Zobacz, jak przygotować sałatkę z dynią.
Orzechy laskowe są smaczne, zdrowe i świetnie wzbogacają smak potraw. Mikołaj Rey wybrał się do Jankowic, gdzie rośnie leszczynowy sad. Czego dowiedział się o orzechach? Jakie dania miał okazję spróbować? Odpowiedź znajdziecie w naszym materiale.
Brownie, czyli ciasto pełne czekolady. Publikowaliśmy już różne wersje przepisu na ten deser, ale ten jest zupełnie inny i w pewnym sensie sezonowy. Brownie z garam masalą to intensywny, nieco rozgrzewający smak i aromat, doskonały jesienią i zimą.
Wiele osób lubi smak cukinii i bakłażana, ale nie wiedzą, jak przygotować z nich smaczne i pełne aromatu dania. Okazuje się, że nie jest to trudne. Grzegorz Zawierucha przygotował przepisy na wspaniałe krokiety z cukinią i ziemniakami, moussakę oraz pieczonego bakłażana ze szpinakiem.
Daria Ładocha przygotowała dania, które rozgrzeją organizm i wzmocnią odporność. Poznaj przepisy na imbirowo-paprykową zupę z czerwoną soczewicą, gulasz z bakłażanem i suszonymi śliwkami, bigos z chorizo oraz na deser muffiny z gorzką czekoladą, gruszką i imbirem.
TikTok wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze śmiesznymi filmikami i modą na krótkie układy taneczne. Nic bardziej mylnego. Niedawno tysiące osób na całym świecie zachwycił przepis na budyniowe placuszki w wersji mini. Banalnie proste danie wykonamy zaledwie w kilkanaście minut, a wasze dzieci je pokochają. Wyjaśniamy, na czym polega fenomen.
W języku polskim istnieje powiedzenie "przez żołądek do serca", które z pewnością można odnieść do smaków Azji. Kuchnia azjatycka rozkochała w sobie licznych smakoszy z różnych zakątków świata. Mnogość smaków, barw i aromatów, jakich dostarczają dania azjatyckie, nieustannie zachwyca i zaskakuje.
Jesień to czas, kiedy na naszych stołach króluje dynia. Można z niej przyrządzić puree, dżem, a także dodać ją do wypieków. Z dyni można także przygotować frytki, które w smaku będą nieco podobne do tych zrobionych z batata. Sprawdź, jak łatwo je przyrządzić!
Opuncja, a właściwie opuncja figowa to owoc kaktusa. Roślina ta w naturze jest wysoka na kilka metrów i wydaje od 100 do 200 owoców rocznie. Popularna jest przede wszystkim w Ameryce Południowej, gdzie jej owoce są często jedzone. W Europie kojarzy się głównie z sokami i napojami. Sprawdź przepis na dżem z opuncji.
Kuchnia Hiszpańska jest sezonowa. Jesienią staje się bardziej treściwa. Najlepsze przepisy na tę porę roku znaleźć można w Galicji, skąd inspirację czerpał Adrian Stojewski. Musicie wypróbować jego przepisy z kasztanami i grzybami w roli głównej.
Jabłka do słoików można przygotować na różne sposoby. Nie jest to trudnym zadaniem i poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia w gotowaniu, a satysfakcja z własnoręcznie przygotowanych przetworów jest ogromna. Poznaj sprawdzony przepis na jabłka smażone i prażone, a także na smaczny mus, który może być zdrową przekąską w ciągu dnia lub dodatkiem do innych potraw. Jak zrobić jabłka do słoików na zimę?
Ciasteczka serowe z masy twarogowej to idealna przekąska i alternatywa dla ciast. Mają dużo białka, a przy tym nie mają aż tak wielu kalorycznych dodatków. Do tego są niezwykle proste w przygotowaniu - sprawdź, jak je zrobić!
Zupy kremy to idealny posiłek na zimne dni, zwłaszcza, jeśli doda się do nich odrobinę rozgrzewających przypraw. Idealnie komponują się z imbirem, pieprzem cayenne, chili czy nawet cynamonem. Sprawdź nasz przepis na pietruszkową zupę krem z imbirem.
Proste dania też mogą być pełne zmysłów. Przekonuje o tym Maia Sobczak, blogerka i autorka książek kulinarnych. W naszej kuchni przygotowuje tosty z kaszą gryczaną, fetę zapiekaną z owocami i marynowanym pieprzem, leniwe z łyżki z tartą chałką i lawendą oraz herbatę z koniczyny. Poznaj jej niezwykłe przepisy.
Kurczak w kuchni może być nie tylko podawany na niezliczone sposoby, ale i wykorzystywany do wielu niepozornych dań, wymagających bulionu. Najlepiej jednak smakuje, kiedy na talerzu odgrywa główną rolę. Doskonale wie o tym Piotr Kucharski, którego przepisy na kurczaka pieczonego i podane w kebabie, musicie wypróbować.
Jesienne przyprawy kojarzą się przede wszystkim z korzennymi aromatami. Pogłębiają smak potraw i powodują, że po ich zjedzeniu często robi się cieplej. Na jakie naturalne wzmacniacze smaku szczególnie warto postawić właśnie o tej porze roku?
Przed wiekami uważana za antidotum na jad żmii, obecnie wraca do łask dzięki bogactwu witamin i minerałów, które w sobie skrywa. Naszym dzisiejszym bohaterem jest skorzonera, nazywana także wężymordem czarnym. To nieco zapomniane warzywo, którego nazwa brzmi niezwykle enigmatycznie.
Poznaj przepisy Jagody Łaganowskiej - zwyciężczyni 6. edycji MasterChef Junior i Leny Góry – półfinalistki programu. Zobacz, jak przygotować wyśmienitą sałatkę z gruszką i serem gorgonzola, zupę z pieczonych warzyw z dynią oraz cynamonki.
Niegdyś robienie tzw. „słoików” na zimę było domeną babć. Dzisiaj coraz chętnie robią je także młodsze osoby. Wszyscy jednak korzystamy ze znanych i sprawdzonych przepisów na kompoty i sałatki, które jesienią przypominają nam o zapachu i smaku lata.
Niedawno do sprzedaży w popularnej sieciówce fastfoodowej pojawił się specjalny zestaw rapera Michała "Maty" Matczaka. Jednym z jego elementów jest Matchak Latte czyli waniliowa matcha latte. Przedstawiamy przepis na to, jak przygotować ją w domu.
Jesienna aura sprzyja wszelkiego rodzaju rozgrzewającym napojom. Herbaty z cytryną, miodem, imbirem czy goździkami przez najbliższe miesiące będą gościły w każdej kawiarni i restauracji. Wiele osób decyduje się na robienie podobnych naparów w domowym zaciszu, jednak nie zdaje sobie sprawy, jak ważne jest odpowiednie przechowywanie składników.
Dynia to warzywo, którego produkcja w naszym kraju rośnie z roku na rok. Jest bowiem coraz częściej kupowana przez polskich konsumentów. Największy popyt jest na nią w okolicach Halloween, czyli właśnie teraz. Chętnie robimy z niej dekoracyjne lampiony zapominając, że dynie to przede wszystkim jedzenie. Co można zrobić, żeby go nie marnować? Jak ograniczyć degradację środowiska? Jaką dynię wybrać?
Tort szwarcwaldzki to jeden z najpopularniejszych deserów świata. Wywodzi się z Niemiec, gdzie był serwowany już w XIX wieku, choć w nieco innej formie. Dziś to klasyka cukierniczych wyborów. Pierwszy oryginalny przepis na tort szwarcwaldzki pochodzi od Josefa Kellera, który stworzył go w latach 20. XX wieku. Niemniej jednak za wynalazcę ciasta uznaje się Erwina Hildenbranda.
Przepis na pyszny tort śmietanowy jest niezwykle prosty, choć należy pamiętać o kilku istotnych szczegółach. Podstawą naszego wypieku jest biszkopt i to od niego w dużej mierze zależy lekkość tortu. Biała kolorystyka sprawia, że deser coraz częściej wybierany jest jako tort weselny.
Ciastka dla psa z przepisu Magdy Wójcik są banalnie proste w przygotowaniu. Nieduży wysiłek, który włożycie w ich upichcenie na pewno zaowocuje radością i wdzięcznością waszego pupila. A ta jest w końcu bezcenna!
Ramen jest jednym z najpopularniejszych, japońskich dań "eksportowych". Sprawdzi się idealnie jako zamiennik naszego rosołu, czy nawet, ze względu na jego obfitość, dwudaniowego obiadu. Dla łakomczuchów Magda Wójcik przygotowała jeszcze przepis na pieczoną rybę i wyjątkowy deser. Koniecznie je przetestujcie!