Dżem to podstawa wielu śniadań. W sklepach dostępnych jest wiele smaków podstawowych, głównie owocowych, ale warto pamiętać, że dżem można przygotować także samodzielnie w domu i puścić wodze fantazji. Przedstawiamy pomysły na dżem truskawkowy z balsamico i pieprzem cytrynowym, tartę pina colada i dżem ananasowy z kokosem.
Buza to bezalkoholowy, lekko sfermentowany napój, powstały na bazie kaszy jaglanej. Popularność zyskał na przedwojennym Podlasiu za sprawą osiedlających się tam Macedończyków. Nadal przyrządzany jest na Bałkanach, w różnych, często modyfikowanych wersjach, np. z kukurydzy, prosa czy pszenicy. Sprawdź, jak zrobić buzę krok po kroku.
Dobrze ubite białka jajek to podstawa wielu deserów, takich jak beza czy biszkopt, zwłaszcza ten bez proszku do pieczenia. Czasem się zdarza, że wszystko robimy jak zawsze, a coś jednak nie wychodzi i ubite białka nie pracują w danej potrawie tak, jak tego od nich oczekujemy. Co zatem zrobić, aby idealnie ubić białka jajek?
Mrowisko to niezwykłe ciasto pochodzące z Podlasia. Wygląda dosyć dziwnie i rzeczywiście może nieco przypominać dom mrówek – zwłaszcza kształtem kopca i wszechobecnym makiem imitującym te małe owady. Samo przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie. Więcej cierpliwości wymaga odpowiednie „skomponowanie mrowiska”. Ta czynność może być świetną zabawą, zwłaszcza dla dzieci. Sprawdź prosty przepis na podlaski deser krok po kroku.
Wielu dorosłych dziś Polaków doskonale zna to ciasto. Jest proste i oparte o dwa podstawowe elementy – puszysty biszkopt i świeże truskawki. Ze względu na sezonowość tych owoców wypiekane było (i często nadal jest) głównie latem. Dlatego tak bardzo kojarzy się z beztroskimi wakacjami. Sprawdź najprostszy, klasyczny przepis na biszkopt z truskawkami.
Sezon na truskawki trwa. Jakie danie przygotować z ulubionym owocem Polaków? Poznaj przepisy na polędwiczki wieprzowe z chutneyem, sałatkę z wędzonym pstrągiem lub łososiem i roladki z kurczaka z kozim serem, orzechami włoskimi i truskawkami.
Ciasto metrowiec jest wspaniałe! Dlaczego tak sądzimy? Po prostu uwielbiamy desery, które łączą ze sobą różne struktury. Metrowiec to połączenie dwóch wilgotnych warstw z kremową masą i intensywnie czekoladową polewą. Sprawdź przepis krok po kroku i przekonaj się, że mamy rację.
Ci, którzy dbają o zdrowie nie tylko trenują, ale zwracają uwagę na to, co jedzą. Nie oznacza to, że nie mają ochoty na pyszne, orzeźwiające lody. Co jednak można zrobić, aby nie były one wysokokaloryczne i z niezdrowymi dodatkami? Można przygotować domowe lody proteinowe, które będą zdrowe, smaczne, idealne po ciężkim i wyczerpującym treningu lub w trakcie diety.
Szukasz pomysłu na proste i szybkie przekąski z rybą? Poznaj przepisy Sebastiana Olmy na pierożki z filetem z makreli lub śledziem w sosie pomidorowym i bliny ziemniaczane z grillowaną makrelą. Tymi rybnymi tapasami zaskoczysz rodzinę i przyjaciół.
Bliny to jedno z tradycyjnych dań kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Są to placuszki podobne do naleśników lub omletów. Przygotowuje się je z mąki gryczano-pszennej, chociaż można spotkać się również z blinami z mąki gryczano-żytniej.
Osoby cierpiące na celiakię muszą zrezygnować ze spożywania produktów zawierających gluten. Przejście na dietę bezglutenową nie jest łatwe i często staje się dużym obciążeniem. Istotne jest zdobycie wiedzy, które produkty są dozwolone, a których należy się wystrzegać. Słodycze, w tym czekolady, należą do grupy produktów, które mogą zawierać gluten.
Polska kuchnia znana jest z tego, że w swoim "repertuarze" ma całe mnóstwo rozmaitych zup. Od tłustych i mięsnych, przez wielowarzywne, lekkie kremy, aż po słodkie zupy owocowe. Nie przestaje zaskakiwać również kuchnia regionów – jej propozycje i… nazwy niektórych potraw. Zupa zwana zupką galopką chlupką to połączenie tradycyjnego rosołu, tudzież bulionu, z mącznym dodatkiem. Jest naprawdę prosta. Sprawdź, jak ją zrobić.
W poniedziałek 14 czerwca Polacy zagrają pierwszy mecz podczas Euro 2020. Najwyższy czas przygotować przekąski na tę okazję. Sprawdź, co poleca Martyna Chomacka.
Mateusz Gessler ma swoje sposoby na stworzenie sycących dań z zielonych warzyw. Oto jego przepisy na: risotto cytrynowe, krewetki z gotowanym bobem i miętą oraz szparagi smażone w soku z soją i imbirem. Potraktuj je jako inspirację. Zmieniaj dodatki i proporcje wedle uznania. Niech będzie to impuls do eksperymentowania w kuchni.
Wafle ryżowe i kukurydziane można podawać na słodko lub wytrawnie, ale sprawdzają się też jako samodzielna przekąska. W każdej wersji są zdrowszą alternatywą dla chipsów. Mogą też zastąpić pieczywo w kanapkach, służyć do nabierania hummusu i dipów. Dania z waflami ryżowymi i kukurydzianymi są idealne dla kibiców, do grilla, na party w ogrodzie, na wycieczkę, piknik, plażę. Jak wykorzystał je Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN?
Agrest to owoc pyszny i pełen korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Najczęściej spożywany jest bez niczego, w postaci owocowej przekąski - prosto z krzaczka lub kupnego pojemnika. Warto jednak wykorzystać go w kuchni. Poniższy przepis to propozycja na kolejny deser z tego sezonowego owocu - domowe lody agrestowe.
Krem karpatkowy to budyniowy dodatek do tortu, karpatki i innych domowych wypieków. Przygotowywany jest na bazie mleka, masła, jaj, skrobi ziemniaczanej i mąki pszennej. Sprawdź najlepszy przepis.
Zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie lub przekąskę? Poznaj przepisy na twarogowe placki z owocami, smoothie owocowe oraz ciasto z rabarbarem. Przetestuj dania Szymona Czerwińskiego we własnej kuchni.
Lody należą do najbardziej uwielbianych deserów na świecie, jednak ich idealne przygotowanie nie jest prostą sztuką. Doskonale o tym wiedzą bracia Bartoti, którzy swoje przysmaki tworzą na podstawie rodzinnej receptury. Ich lodziarnia w rankingu tych najlepszych w Polsce zajmuje pierwsze miejsce. W Dzień Dobry TVN zdradzili, czego to zasługa.
Lasy to niewątpliwe dobrodziejstwo - oczyszczają powietrze, dają schronienie i pożywienie. Jak wykorzystać tę płynącą z natury dobroć? Niedawno zmieniły się przepisy, dzięki którym każdy może w wyznaczonych miejscach rozbić biwak - trzeba spełnić jednak pewne warunki. Co więcej, kiedy już zatrzymamy się w lesie wystarczy się delikatnie rozejrzeć, żeby znaleźć składniki na pyszną i zdrową kolację.
Dieta roślinna zdobywa coraz większe uznanie i podbija serca kolejnych osób. Wegańskie przepisy cieszą się ogromną popularnością. Tym razem mamy dla Was propozycje śniadań, które z pewnością przypadną do gustu również tym, którzy nadal nie wyobrażają sobie życia bez mięsa. Autorkami książki kucharskiej "The Bowl Book" są Natalia Kontraktewicz oraz Natalia Kusiak.
Arbuz zawiera w sobie aż 92 proc. wody. Chociaż nie jest źródłem wielu witamin i minerałów, to jednak ten owoc ma wiele zalet. Pomijając fakt, że jest pyszny i słodki, ma też dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN postanowiła z arbuza wyczarować absolutne hity.
Prawdopodobnie po bób sięgano już w czasach starożytnych - ze względu na jego walory smakowe oraz powodowanie uczucia sytości. Swoimi przepisami na dania z bobem podzieliła się finalistka 7. edycji programu "MasterChef", Martyna Chomacka. Zobacz, jak zrobić krewetki, sałatkę i kotlety z bobem.
Z końcem maja i początkiem czerwca rozpoczyna się sezon na wyjątkowe, pyszne owoce – agrest. Ma wielki potencjał w kuchni i wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego warto włączyć go do diety. Sprawdź pomysły na proste ciasta z agrestem.
Ruszył długo wyczekiwany sezon na czereśnie. W kuchni Dzień Dobry TVN pomysły na dania z czereśniami prezentuje zwycięzca 8. edycji "MasterChefa", Grzegorz Zawierucha. Zobacz przepisy na gazpacho z czereśniami, żeberka w glazurze czereśniowej, sałatkę z rukolą, czereśniami i ricottą oraz cherry trifle.
Maliny mają właściwości prozdrowotne i wyjątkowy aromat. Są wyśmienitym składnikiem deserów, ale doskonale łączą się też z liściastymi warzywami. Szef kuchni Sebastiana Olma dzieli się przepisami na chłodnik malinowy z botwinką i imbirem, sernik na zimno z malinami i biszkoptami, tartę z mlecznej czekolady z malinami i muffinki z malinami.
Nadszedł upragniony czas pikników i jedzenia w plenerze, a często bohaterką tych spotkań jest truskawka. Jak jednak znaleźć i kupić tą najlepszą? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział Mikołaj Rey.
Młode ziemniaki mogą być bazą pysznych i sycących dań od rana do wieczora. Swoimi przepisami na potrawy z tych warzyw dzieli się Andrzej Polan. Zobacz, jak robi jajecznicę na dzień po ciężkiej nocy, drakę z młodego ziemniaka, młode ziemniaki w liściach warzyw i racucha z borówkami w truskawkach.
Sezonowe warzywa i owoce to zawsze doskonały pomysł na lekki, zdrowy i często prosty posiłek. Tak jest w przypadku sałatki ze szparagami i truskawkami. Sprawdź, jak ją zrobić i przygotuj, zanim sezon na jej składniki dobiegnie końca.
Czy istnieje niezawodny przepis na żeberka z grilla? Co zrobić, aby były soczyste i delikatne? Odpowiedzią jest przygotowanie do nich właściwej marynaty, która sprawi, że mięso będzie dosłownie rozpływało się w ustach. Poznaj niezawodne przepisy.