Czarna, capuccino albo latte. Miłośników kawy są miliony na całym świecie, więc z pewnością przypadną im do gustu przepisy na kawowe desery. Spróbuj wykonać mrożone semifredo z kawą espresso, koktajl kawowy z lodami śmietankowymi czy racuchy z karmelem kawowym.
Uwielbiany przez widzów juror "MasterChefa" i "MasterChefa Juniora" chętnie spędza czas w domowym zaciszu. Przyznaje jednak, że brakuje mu wakacji, na które mógłby się wybrać ze swoją żoną, Haliną. Nam Michel Moran zdradził, jakie dania najczęściej serwuje ukochanej.
Krakowska kuchnia związana jest ze słynnymi ucztami na królewskim dworze. Historyczne przepisy w nowej odsłonie prezentuje szef kuchni hotelu Copernicus Marcin Filipkiewicz. Oto jego pstrąg ojcowski z mizerią i maczanka z karczochem, a na deser morele z makaronikiem i lodami z kwiatów tymianku.
Jeśli szukasz pomysłu na orzeźwiający, prosty w przygotowaniu napój, to wypróbuj terere. Gasi pragnienie w każdy dzień, nie tylko wtedy, gdy jest upał. Przepis jest dużo bardziej oczywisty niż nazwa. Co to za napój i jak go zrobić? Sprawdź przepis krok po kroku.
Marynata do kurczaka z grilla nadaje potrawie wyjątkowego smaku i decyduje o jego soczystości oraz kruchości. Powinna łączyć w sobie odrobinę słodyczy z kwaśnym smakiem i tłuszczem roślinnym. Do marynowania kurczaka doskonale sprawdzi się pikantna marynata z dodatkiem posiekanej papryczki chilli. Jak przygotować kurczaka na grilla?
"Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia" - ile razy słyszałaś to stwierdzenie? Zakładam się, że nie jesteś w stanie nawet zliczyć. Zgadłam? No właśnie. Nie daj się jednak zwieść wrażeniu, że to hasło to tylko slogan. Absolutnie nie! Zdrowy i pożywny posiłek na rozpoczęcie dnia to najlepsze rozwiązanie.
Jogurt naturalny może być składnikiem wielu doskonałych dań. Andrzej Polan wyjaśnia, jak z jogurtu naturalnego wykonać pyszny twarożek na śniadanie. Zachęca także do wspólnego gotowania zimnej zupy marchewkowej z chrupiącymi krakersami, jogurtem i chrzanem. Kulminacyjną potrawą jest duszony indyk na wzór mediolański.
Sezon letni obfituje w smaczne i niezwykle soczyste owoce, które stają się głównym elementem naszych wypieków. Przykładem takiego deseru jest tort truskawkowy. Pomimo tego że najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, z powodzeniem możemy wykonywać go również w późniejszym okresie, zamiast świeżych truskawek używając mrożonych. Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy upiec biszkopt i przełożyć go kremem śmietanowym z mascarpone. To ciasto nie jest zbyt dużym wyzwaniem nawet dla osób początkujących.
Są pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania. Chłodnik to danie, które pomoże przetrwać nawet największe upały, zadawalając przy tym kubki smakowe. Jakie jeszcze ma właściwości?
Kuchnia śląska to niezwykłe, regionalne połączenie smaków polskich z elementami niemieckimi. Jedną ze sztandarowych potraw regionu są słynne kluski śląskie w zestawie z roladą i modrą kapustą. Oczywiście znaleźć tu można wiele innych propozycji, również tych nowoczesnych, ale czerpiących z tradycji. Właśnie taką potrawą są kulebele.
Łosoś dosyć często pojawia się na talerzach Polaków i bardzo dobrze, bo dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych - witamin, mikroelementów i kwasów Omega-3, które odbudowują skórę, włosy i zapobiegają efektom starzenia. Świetnie smakuje zarówno w wersji surowej, jak i "na ciepło" - idealnie sprawdza się więc zarówno w roli przystawki, jak i dania obiadowego. W Kuchni Dzień Dobry TVN pomysły na przygotowanie tej ryby zdradził Andrzej Polan
Dżem to podstawa wielu śniadań. W sklepach dostępnych jest wiele smaków podstawowych, głównie owocowych, ale warto pamiętać, że dżem można przygotować także samodzielnie w domu i puścić wodze fantazji. Przedstawiamy pomysły na dżem truskawkowy z balsamico i pieprzem cytrynowym, tartę pina colada i dżem ananasowy z kokosem.
Buza to bezalkoholowy, lekko sfermentowany napój, powstały na bazie kaszy jaglanej. Popularność zyskał na przedwojennym Podlasiu za sprawą osiedlających się tam Macedończyków. Nadal przyrządzany jest na Bałkanach, w różnych, często modyfikowanych wersjach, np. z kukurydzy, prosa czy pszenicy. Sprawdź, jak zrobić buzę krok po kroku.
Dobrze ubite białka jajek to podstawa wielu deserów, takich jak beza czy biszkopt, zwłaszcza ten bez proszku do pieczenia. Czasem się zdarza, że wszystko robimy jak zawsze, a coś jednak nie wychodzi i ubite białka nie pracują w danej potrawie tak, jak tego od nich oczekujemy. Co zatem zrobić, aby idealnie ubić białka jajek?
Mrowisko to niezwykłe ciasto pochodzące z Podlasia. Wygląda dosyć dziwnie i rzeczywiście może nieco przypominać dom mrówek – zwłaszcza kształtem kopca i wszechobecnym makiem imitującym te małe owady. Samo przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie. Więcej cierpliwości wymaga odpowiednie „skomponowanie mrowiska”. Ta czynność może być świetną zabawą, zwłaszcza dla dzieci. Sprawdź prosty przepis na podlaski deser krok po kroku.
Wielu dorosłych dziś Polaków doskonale zna to ciasto. Jest proste i oparte o dwa podstawowe elementy – puszysty biszkopt i świeże truskawki. Ze względu na sezonowość tych owoców wypiekane było (i często nadal jest) głównie latem. Dlatego tak bardzo kojarzy się z beztroskimi wakacjami. Sprawdź najprostszy, klasyczny przepis na biszkopt z truskawkami.
Sezon na truskawki trwa. Jakie danie przygotować z ulubionym owocem Polaków? Poznaj przepisy na polędwiczki wieprzowe z chutneyem, sałatkę z wędzonym pstrągiem lub łososiem i roladki z kurczaka z kozim serem, orzechami włoskimi i truskawkami.
Ciasto metrowiec jest wspaniałe! Dlaczego tak sądzimy? Po prostu uwielbiamy desery, które łączą ze sobą różne struktury. Metrowiec to połączenie dwóch wilgotnych warstw z kremową masą i intensywnie czekoladową polewą. Sprawdź przepis krok po kroku i przekonaj się, że mamy rację.
Ci, którzy dbają o zdrowie nie tylko trenują, ale zwracają uwagę na to, co jedzą. Nie oznacza to, że nie mają ochoty na pyszne, orzeźwiające lody. Co jednak można zrobić, aby nie były one wysokokaloryczne i z niezdrowymi dodatkami? Można przygotować domowe lody proteinowe, które będą zdrowe, smaczne, idealne po ciężkim i wyczerpującym treningu lub w trakcie diety.
Szukasz pomysłu na proste i szybkie przekąski z rybą? Poznaj przepisy Sebastiana Olmy na pierożki z filetem z makreli lub śledziem w sosie pomidorowym i bliny ziemniaczane z grillowaną makrelą. Tymi rybnymi tapasami zaskoczysz rodzinę i przyjaciół.
Bliny to jedno z tradycyjnych dań kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Są to placuszki podobne do naleśników lub omletów. Przygotowuje się je z mąki gryczano-pszennej, chociaż można spotkać się również z blinami z mąki gryczano-żytniej.
Osoby cierpiące na celiakię muszą zrezygnować ze spożywania produktów zawierających gluten. Przejście na dietę bezglutenową nie jest łatwe i często staje się dużym obciążeniem. Istotne jest zdobycie wiedzy, które produkty są dozwolone, a których należy się wystrzegać. Słodycze, w tym czekolady, należą do grupy produktów, które mogą zawierać gluten.
Polska kuchnia znana jest z tego, że w swoim "repertuarze" ma całe mnóstwo rozmaitych zup. Od tłustych i mięsnych, przez wielowarzywne, lekkie kremy, aż po słodkie zupy owocowe. Nie przestaje zaskakiwać również kuchnia regionów – jej propozycje i… nazwy niektórych potraw. Zupa zwana zupką galopką chlupką to połączenie tradycyjnego rosołu, tudzież bulionu, z mącznym dodatkiem. Jest naprawdę prosta. Sprawdź, jak ją zrobić.
W poniedziałek 14 czerwca Polacy zagrają pierwszy mecz podczas Euro 2020. Najwyższy czas przygotować przekąski na tę okazję. Sprawdź, co poleca Martyna Chomacka.
Mateusz Gessler ma swoje sposoby na stworzenie sycących dań z zielonych warzyw. Oto jego przepisy na: risotto cytrynowe, krewetki z gotowanym bobem i miętą oraz szparagi smażone w soku z soją i imbirem. Potraktuj je jako inspirację. Zmieniaj dodatki i proporcje wedle uznania. Niech będzie to impuls do eksperymentowania w kuchni.
Wafle ryżowe i kukurydziane można podawać na słodko lub wytrawnie, ale sprawdzają się też jako samodzielna przekąska. W każdej wersji są zdrowszą alternatywą dla chipsów. Mogą też zastąpić pieczywo w kanapkach, służyć do nabierania hummusu i dipów. Dania z waflami ryżowymi i kukurydzianymi są idealne dla kibiców, do grilla, na party w ogrodzie, na wycieczkę, piknik, plażę. Jak wykorzystał je Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN?
Agrest to owoc pyszny i pełen korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Najczęściej spożywany jest bez niczego, w postaci owocowej przekąski - prosto z krzaczka lub kupnego pojemnika. Warto jednak wykorzystać go w kuchni. Poniższy przepis to propozycja na kolejny deser z tego sezonowego owocu - domowe lody agrestowe.
Krem karpatkowy to budyniowy dodatek do tortu, karpatki i innych domowych wypieków. Przygotowywany jest na bazie mleka, masła, jaj, skrobi ziemniaczanej i mąki pszennej. Sprawdź najlepszy przepis.
Zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie lub przekąskę? Poznaj przepisy na twarogowe placki z owocami, smoothie owocowe oraz ciasto z rabarbarem. Przetestuj dania Szymona Czerwińskiego we własnej kuchni.
Lody należą do najbardziej uwielbianych deserów na świecie, jednak ich idealne przygotowanie nie jest prostą sztuką. Doskonale o tym wiedzą bracia Bartoti, którzy swoje przysmaki tworzą na podstawie rodzinnej receptury. Ich lodziarnia w rankingu tych najlepszych w Polsce zajmuje pierwsze miejsce. W Dzień Dobry TVN zdradzili, czego to zasługa.