Jajecznica to chyba najpopularniejsze polskie śniadanie, które niejednemu się już przejadło. Jeśli szukasz jakiejś zdrowej alternatywy, to z pomocą może pospieszyć Ci właśnie przepis na jajecznicę z tofu. To oryginalne danie zaskoczy Twoich znajomych, a co istotne – zasmakuje także wielu weganom!
Trwa sezon na kurki. To znakomity czas dla wielbicieli grzybów, którzy nie mogą doczekać się pojawienia innych ich rodzajów. W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti zaprezentował wyjątkowe przepisy na dania z kurkami. Wszystkie mają w sobie sporo włoskiej nuty.
Za co kochamy włoską kuchnię? Za prostotę. Z kilku dobrej jakości składników jesteśmy w stanie wyczarować przepyszne dania. Tęsknisz za smakami Italii? W kuchni Dzień Dobry TVN pojawiła się Cristina Catese - Włoszka, która przygotowała proste dania na włoską fiestę, a towarzyszył jej... Andrzej Krzywy. Co ugotowali?
Hiszpańskie dania wyjątkowo smakują Polakom i chętnie sięgają po przepisy z tej kuchni. Tym razem w piękną kulinarną podróż zabierze nas Adrian Stojewski, który miał okazję podróżować po Hiszpanii i poznać tajemnice na idealne wykonanie tortilly de patatas, croquetas de Jamón Serrano i salpicón de marisco.
Sierpień jest miesiącem, w którym rozpoczyna się trwający do końca lata sezon na cukinię. To właśnie wtedy jest najpyszniejsza i doskonała do przygotowywania wielu różnych potraw. Można ją gotować, smażyć, piec, a nawet jeść na surowo. Właśnie na tę ostatnią formę stawiamy w poniższym przepisie na surówkę z cukinii.
Wędzona ryba świetnie sprzedaje się nad morzem w sezonie wakacyjnym. Wiele osób kupuje ją sobie na zapas, w formie kulinarnej pamiątki. Dowiedz się, w jaki sposób i jak długo należy ją przechowywać, aby zachowała swój smak jak najdłużej.
Porzeczki dostępne są w trzech odmianach - czerwonej, białej i czarnej. Mimo że wszystkie są bardzo smaczne, to najwięcej witamin i substancji odżywczych mają te czarne. Jak je zatrzymać? Jak przygotować z nich kompot, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok?
Fioletowy chleb podbija media społecznościowe. Nic dziwnego. Nie tylko pyszne, ale dodatkowo zdrowe i piękne jedzenie zawsze znajdzie miłośników. Sprawdź i wypróbuj przepis na ten wyjątkowy wypiek krok po kroku.
Sos ostrygowy pochodzi z Państwa Środka, gdzie wykorzystywany jest na wiele sposobów. Każdy, kto zastanawia się, do czego użyć sosu ostrygowego, powinien wiedzieć, że można go dodać do dań mięsnych, ryb, owoców morza, a nawet warzyw.
Są potrawy, którymi można zaimponować znajomym podczas spotkania towarzyskiego, ale w większości przypadków są one jednak trudne do przygotowania. Martyna Chomacka udowadnia jednak, że nie zawsze. Jej dania są nie tylko eleganckie i smaczne, ale też banalnie proste w wykonaniu.
Wakacje to świetny czas, by przygotowywać dania na grillu. Zwykle zajadamy się kiełbaskami czy karkówką, ale znany ekspert kulinarny, Piotr Kucharski, zachęca, by spróbować pysznej, przypieczonej cielęciny.
Piotr Kucharski przebywa obecnie na plaży, gdzie w towarzystwie Oliviera Janiaka gotuje przepyszne potrawy. Naszym widzom przedstawił propozycje na szybkie grillowane smakołyki z szynką zwierzyniecką i kiszką ziemniaczaną w roli głównej.
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry Wakacje przygotował dania z serem w roli głównej. Sprawdź przepisy na pyszne serowe gofry wytrawne, zapiekany quiche z kurczakiem i serem oraz suflet serowy.
Kochamy serniki! Dlatego na naszej stronie jest tak wiele przepisów na różne wersje tego ciasta. Tym razem proponujemy pyszny, lekki i łatwy w wykonaniu sernik z jogurtów greckich. Sprawdź prosty przepis krok po kroku.
Lato to czas, w którym mamy dostęp do najpyszniejszych, świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Co prawda większość z nich jest dostępna przez cały rok, ale najbardziej wartościowe i intensywne w smaku są właśnie latem. Poniżej znajdziecie 5 warzyw, które warto jeść w sierpniu i kilka przepisów z ich wykorzystaniem.
Najczęstszym goszczącym na polskich stołach dodatkiem do potraw z mięsa i ryb są ziemniaki. Podawane w formie gotowanej, pieczonej lub purée. Alternatywą dla ziemniaków jest purée z kalafiora, które łatwo można modyfikować, dodając do niego różne dodatki. Sprawdź różne przepisy.
Niejednokrotnie zdarza się, że nazwy potraw sugerują swoje pochodzenie. W niektórych przypadkach okazuje się jednak, że historia ich powstania jest zgoła inna niż mogłoby się wydawać. Mimo to, wciąż wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że sernik wiedeński nie pochodzi z Austrii, a w Grecji nikt nie słyszał o rybie po grecku. Skąd więc wzięły się ich nazwy i komu zawdzięczamy przepisy na potrawy, które często goszczą na naszych stołach?
Rafaello to z jednej strony nazwa marki, z drugiej pyszna słodkość, którą można zrobić samodzielnie w różnych wariantach. Wersja z kaszy jaglanej jest niezwykle prosta w przygotowaniu, smakuje doskonale i, co ważne, jest zdrowa. Sprawdź przepis na domowe, jaglane rafaello krok po kroku.
Jagody to jedne z najsmaczniejszych i najchętniej jedzonych owoców. Mimo że te świeże dostępne są tylko przez kilka miesięcy w roku, to ich smakiem można się cieszyć przez cały rok. Jak? Robiąc kompot na zimę.
Magda Gessler słynie z niestandardowych rozwiązań i kreatywnych pomysłów kulinarnych. W rozmowie z dziendobry.tvn.pl zdradziła swój przepis na idealny deser na lato. Sprawdź, jak zrobić kisiel à la Magda Gessler.
Bigos z cukinii to świetna alternatywa dla kapusty i ciekawa propozycja na letni obiad. Można go przygotować z mięsem lub bez. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu. Sprawdź przepisy, jak zrobić cukiniowy bigos krok po kroku.
Karolina i Maciej Szaciłło podzielili się swoimi przepisami na lekkie, orzeźwiające i zdrowie napoje, które można samodzielnie wykonać w domu. Choć przygotowanie kombuchy czy lassi może wydawać się skomplikowane, to okazuje się, że poradzi sobie z tym nawet największy laik.
Maliny to owoce, które można podawać na wiele sposób. Mogą być dodatkiem do ciast czy deserów. Stanowią także doskonały surowiec na dżem. Na tym jednak nie koniec. Z malin można przygotować także nalewkę. Jak ją zrobić?
Oto przepis na placek z jabłkami bez grama mąki pszennej. Zamiennikiem będzie mąka konopna oraz jaglana. Mąka konopna to rozwiązanie dla osób uczulonych na gluten i dla tych, którzy planują zmienić swoje nawyki żywieniowe.
Jeśli lato to borówki, a jeśli wyśmienite przysmaki z owocami to Piotr Kucharski. To właśnie on w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował przepisy m.in. na sernik na zimno z borówkami i letnią sałatkę z buraków, z dodatkiem borówek. Oto szczegóły!
Fasola mung pochodzi z Azji, co nie oznacza, że w pozostałych częściach świata nie jest znana. Przepisy z fasolą mung są wykorzystywane przez wegetarian i wegan. Poza ziarnami fasoli mung, które przed zastosowaniem trzeba ugotować, stosowane są też jej kiełki.
Polska kuchnia pełna jest różnego typu placków i wariacji na temat kapusty. Podkarpackie placki na bazie kapusty kiszonej, tzw. fuczki, z pewnością przypadną do gustu wielu miłośnikom kuchni regionów. Sprawdź prosty i szybki przepis krok po kroku.
Kabaczek czy cukinia? Kwestia jest sporna. Jedni twierdzą, że to dwa różne warzywa, drudzy natomiast, że tak naprawdę to samo. Postaramy się rozwiać wątpliwości raz na zawsze. A przy okazji polecić kilka przepisów z wykorzystaniem cukinii.
Kiełbasa, kaszanka, kurczak - te mięsa tradycyjnie królują na naszych grillach. Natomiast Sebastian Olma na ruszt wrzucił schab, który przygotował w iście włoskim stylu. - Chcę pokazać Państwu, jak fantastycznie przygotować wieprzowinę, by nie była ona wysmażona, a soczysta - przekonywał kucharz w Dzień Dobry Wakacje.
W letnie i upalne dni pragniemy zjeść coś lekkiego, ale sycącego. Nie chcemy sięgać po ciężkostrawne potrawy, które zniechęcą nas do aktywności fizycznej. Grzegorz Zawierucha przygotował właśnie takie propozycje. Piersi z kurczaka podane z pomidorami i awokado, kotleciki wieprzowe z batatami, brokułami i buraczkami oraz szaszłyki z indyka w sosie mango z pewnością zachwycą każdego, kto lubi zjeść zdrowo. Sprawdź, jak przygotować dania.